Ahmedinejad'ın ofisi İsrail bağlantısı iddialarını yalanladı
Ahmedinejad'ın ofisi, dün ABD basınında yer alan, İsrail istihbaratıyla bağlantı kurduğu ve ev hapsinde tutulduğu yönündeki iddiaları yalanladı.
İran Eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın ofisi, dün ABD basınında yer alan, İsrail istihbaratıyla bağlantı kurduğu ve ev hapsinde tutulduğu yönündeki iddiaları yalanladı. Ardından devlet medyası ve Ahmedinejad'a yakın internet sitesi, eski cumhurbaşkanının İran'ın eski dini lideri Ali Hamaney için düzenlenen taziye törenine katıldığına ve Tahran'daki ofisinde görüşmeler gerçekleştirdiğine ilişkin fotoğraflar yayımladı.
Açıklama, New York Times'ın bir gün önce yayımladığı kapsamlı haberin ardından geldi. Haberde, İsrail'in Ahmedinejad'ı İran'da olası bir rejim değişikliği planının parçası hâline getirmek amacıyla yıllarca hazırladığı ve savaşın ilk günlerinde ikametgahına düzenlenen saldırının ardından Mossad ajanlarının kendisini güvenli bir eve götürdüğü öne sürülmüştü.
Ahmedinejad'ın ofisi, gazetede yer alan haberin "tamamen yalan" olduğunu belirterek, iddiaları "Hollywood senaryosu" ve "saçma bir kurgu" olarak nitelendirdi. Açıklamada, haberin İran halkı arasında kargaşa çıkarmayı ve psikolojik savaş yürütmeyi amaçladığı savunuldu.
Ahmedinejad'a ait "Dolat-e Bahar" internet sitesinde yayımlanan açıklamada, eski cumhurbaşkanının günlük çalışmalarını sürdürdüğü ve halka hizmet etmeye devam ettiği belirtilerek, ev hapsinde bulunduğu ya da İsrail ile herhangi bir bağlantısının olduğu yönündeki iddialar kesin bir dille reddedildi.
Açıklamada, New York Times'ın 55 gün önce yayımladığı benzer habere, "senaryonun ciddiyetten uzak ve inandırıcılıktan yoksun olması" nedeniyle yanıt verilmediği ifade edildi. Ancak bu kez, ülkenin içinde bulunduğu hassas siyasi koşullar ve "düşmanların fitnesini boşa çıkarmak" amacıyla açıklama yapıldığı kaydedildi.
Ofis ayrıca gazeteyi, para karşılığında "itibarsız kişilerden gelen sahte haber ve makaleleri yayımlamakla" suçladı.
Dikkat çeken gelişmelerden biri de Ahmedinejad'ın, ofisinin açıklamasından saatler sonra Tahran'da Hamaney için düzenlenen taziye törenine çok sayıda İranlı yetkiliyle birlikte katılması oldu.
İran'ın resmi haber ajansı IRNA, Ahmedinejad'ın Hamaney'in oğulları Mustafa ve Mesud'a taziyelerini sunduğu anlara ait bir fotoğraf yayımladı. Bu görüntüler, New York Times'ın ev hapsi iddialarının reddedilmesinin ardından kamuoyuna yansıyan ilk doğrulanmış görüntüler oldu.
Bu, Ahmedinejad'ın son günlerde kamuoyuna ikinci görünümüydü. Eski cumhurbaşkanı, 6 Temmuz'da Hamaney'in cenaze törenine de kısa süreliğine katılmıştı. Törende Ahmedinejad'ın başı öne eğik şekilde ve güvenlik görevlileri eşliğinde yürüdüğü görülmüştü. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye bu, 28 Şubat'ta Tahran'daki konutunun hedef alınmasından sonraki ilk görüntüsüydü.
Aynı gün Dolat-e Bahar sitesi, Ahmedinejad'ın Tahran'daki ofisinde dostları, çalışma arkadaşları ve danışmanlarıyla yaptığı toplantıya ait fotoğraflar da yayımladı.
Haberde, toplantıda ülkedeki son gelişmelerin ele alındığı, katılımcıların ise ABD-İsrail ortak saldırısında Ahmedinejad'ın çalışma ofisi ve ikametgahının bulunduğu Tahran'ın "72 Narmak" Meydanı'ndaki komplekste hayatını kaybeden korumaları için taziyelerini sunduğu belirtildi.
Siteye göre, 28 Şubat'taki saldırıda komplekse iki güdümlü füze isabet etti; beş koruma görevlisi yaşamını yitirirken, iki kişi de yaralandı.
Ahmedinejad'ın ofisi ayrıca, eski cumhurbaşkanının cumartesi günü Düzenin Yararını Teşhis Konseyi'nin ekonomi komitesi toplantısına katıldığını ve burada ülkenin mevcut ekonomik durumuna ilişkin görüşlerini üyelerle paylaştığını duyurdu. Bu gelişme, Ahmedinejad'ın İran'daki karar alma mekanizmalarıyla bağlantılı kurumlardaki faaliyetlerini sürdürdüğünü gösteriyor.
New York Times'ın pazartesi günü yayımladığı haberde, Ahmedinejad'ın 2024 ve 2025 yıllarında Budapeşte'ye yaptığı ziyaretlerin, İsrail'in kendisini olası rejim değişikliğinin ardından İran'ın başına getirilebilecek bir "istihbarat unsuru" olarak hazırlama planının parçası olduğu öne sürüldü.
Gazete, eski ABD'li yetkililere dayandırdığı haberinde, dönemin Mossad Başkanı David Barnea'nın 2024 yılında Budapeşte'ye giderek Ahmedinejad ile görüştüğünü ve Mossad'ın daha sonra bu temaslar hakkında ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı'nı (CIA) bilgilendirdiğini ileri sürdü.
Haberde ayrıca İsrail'in son yıllarda Ahmedinejad'ın konaklama ve seyahat masraflarını karşıladığı, farklı ülkelerde İsrailli yetkililerle birçok kez görüştüğü iddia edildi.
İddiaya göre operasyon, savaşın ilk günlerinde Ahmedinejad'ın konutu, koruma binası ve zırhlı aracının hedef alınmasıyla zirveye ulaştı.
Gazetenin görüştüğü dört üst düzey İranlı yetkiliye göre saldırının ardından siyah bir Peugeot olay yerine gelerek Ahmedinejad'ı bölgeden hızla uzaklaştırdı. ABD'li ve İranlı kaynaklar ise aracın Mossad ajanları tarafından kullanıldığını ve Ahmedinejad'ın İran içinde güvenli bir eve götürüldüğünü öne sürdü.
Haberde Ahmedinejad'ın bu tahliyeden rahatsız olduğu, daha sonra güvenli evi belirsiz koşullarda terk ettiği ve İran makamlarının İsrail ile temaslarının bir kısmını ortaya çıkarmasının ardından ev hapsine alındığı iddia edildi.
New York Times ayrıca Ahmedinejad'ın, Kuzey Irak'ta İranlı Kürt muhaliflerin silahlandırılması ve eğitilmesini de içeren daha geniş kapsamlı bir rejim değiştirme planının parçası olduğunu öne sürdü. İddiaya göre plan, bu güçlerin İran'ın batısından ülkeye girerek bazı bölgeleri ele geçirmesi ve ardından Tahran'a ilerlemesini öngörüyordu; ancak hiçbir zaman hayata geçirilmedi.
İsrailli yetkililer habere ilişkin kamuoyuna herhangi bir açıklama yapmazken, Mossad da gazetenin yorum taleplerine yanıt vermedi.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.