EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 3 dak.

KKTC’de harnup: Ton başı 22 bin Euro’ya satılıyor

KKTC’de harnup: Ton başı 22 bin Euro’ya satılıyor

97’de yüzüne bakılmayan harnup çekirdeği şimdi ton başı 22 bin Euro’ya satılıyor…

Yayın Tarihi: 28/09/22 15:17
Güncelleme Tarihi: 28/09/22 16:24
okuma süresi: 3 dak.
KKTC’de harnup: Ton başı 22 bin Euro’ya satılıyor

Keçiboynuzu (harnup) çekirdeği dünyanın en sert çekirdeği olarak bilinmekte…

Üretim aşamasında kuraklığa çok dayanıklı olan harnup çekirdeği insan sağlığına oldukça faydalı olan keçiboynuzu çekirdeği öğütülerek de farklı şekillerde kullanılabiliyor.

Konu hakkında bilgi veren Kooperatif Harnup Fabrikası Bölüm şefi Yalçın Kömürcügil, harup üretimine eğilmemiz gerektiğini, politika üretilmesi gerektiğini vurguladı.

Kooperatif Harnup Fabrikası Bölüm şefi Yalçın Kömürcügil, 1997’de kimsenin yüzüne bakmadığı harup çekirdeğinin bugün ton başı 22 bin Euro’ya dayandığını, dünya piyasalarında çok değerli olduğunu anlattı.

“DÜNYA PİYASALARINDA ÇOK ÇOK KIYMETLİ…”

Sim TV'de konuşan Yalçın Kömürcügil şöyle konuştu; “Kooperatifçilik bu ülkenin en temel mihenk taşlarından biri… Bunu önce anlamamız lazım.

1997-98-99 3 yıl haruptan elde edilen çekirdeği soran bile olmadı. Görev zararı yapıldı. Bunu neden söylüyordum? 2019’da özellikle korkunç bir talep oldu... Bütün mesele bu çekirdeğin çok kıymetli olması. Dünya piyasalarında çok çok kıymetli… 2000 yılında bin Euro zar zor satabildik. 2019’da ton başına 4 bin Euro; 2020’de 11 Bin Euro; 2021’de 21 bin 500 Euro'ya…

Bu çekirdek işlendikten sonra bir un elde ediliyor. Özelikle üç sektörde; dondurma, ilaç ve kozmetik sanayi için biçilmiş kaftan…”

KEÇİBOYNUZU ÇEKİRDEĞİ NEDİR?

Harnup, keçiboynuzu çekirdeğinin sağlığa pek çok yararı vardır.

Keçiboynuzu çekirdeği dünyanın bilinen en sert çekirdeğidir.

Yıl boyunca yaprak dökmemesi ile bilinen keçiboynuzu meyvesinin sağlığa çok fazla yararı vardır. Oldukça güçlü olan keçiboynuzu meyvesi vitamin ve mineral deposu olarak bilinir.

Keçiboynuzundan genellikle pekmez, çay ve kahve yapılabilir. Keçiboynuzu çekirdeği sert yapılı olduğu için genellikle öğütülerek tüketilmektedir.

Keçiboynuzunun çekirdekleri çıkarılarak toz haline getirilir. Keçiboynuzu çekirdekleri A, B, D ve E vitamini açısından oldukça zengindir.

Keçiboynuzu çekirdeği düzenli kullanıldığında mide hastalıklarına iyi gelmektedir. Sindirim sistemi rahatsızlıklarını da düzenleyen keçiboynuzu çekirdeği öğütülerek kahve yapılabilir.

Keçiboynuzu çekirdeğinden yapılan bu kahve içildiği takdirde bağışıklık sistemini de güçlendirirler. Özellikle kış mevsiminde tüketilen keçiboynuzu çekirdeği vücudu tüm hastalıklara karşı büyük ölçüde korumaktadır.

Keçiboynuzu çekirdeği tozunu özellikle çocuklar ve hamileler tüketmelidir.

Yüksek miktarda fosfor barındıran keçiboynuzu çekirdeği tozu çinko minerali açısından da çok zengindir.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.