Taban asgari ücret Ocak kararı yüzünden bin 674 TL eksik: Yeni ücretle kayıp 2 bin TL'ye ulaşabilir
Asgari Ücret Saptama Komisyonu yeni ücreti 16 Temmuz'da açıklamaya hazırlanırken, ocak ayında hayat pahalılığı yerine tek seferlik ücret desteği verilmesinin etkisi yeniden gündeme geldi. Hayat pahalılığı doğrudan maaşa yansıtılmadığı için yürürlükteki brüt asgari ücret bin 674 TL daha düşük kaldı.
Asgari Ücret Saptama Komisyonu, 2026 yılının ikinci asgari ücretini belirlemek üzere ikinci kez toplandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda gerçekleştirilen toplantıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Oğuzhan Hasipoğlu, işçi tarafını temsilen Hür-İş Genel Sekreteri Ali Yeltekin ve işveren tarafını temsilen Kıbrıs Türk İşverenler Sendikası temsilcisi Sercan Görgüner Bahçeci katıldı. Açıklamalar doğrultusunda komisyonun yeni asgari ücreti 16 Temmuz'da açıklaması bekleniyor.
Ancak yeni ücret belirlenmeden önce, masadaki mevcut taban ücretin oluşum şekli yeniden tartışma konusu oldu.

SON ASGARİ ÜCRETE, HAYAT PAHALILIĞI YERİNE TEK SEFERLİK SÜBVANSİYON VERİLDİĞİ İÇİN TABAN ÜCRETTE BİN 674 TL'LİK KAYIP VAR
Ocak 2026'da açıklanan altı aylık hayat pahalılığı oranı yüzde 21,66 olmasına rağmen, bu artışın tamamı asgari ücrete yansıtılmamıştı. Bakanlar Kurulu kararıyla asgari ücret yüzde 18,39 artırılarak brüt 60 bin 618 TL, net ise 52 bin 738 TL olarak belirlenmişti.
Hayat pahalılığı ile oluşan fark ise maaşa eklenmek yerine farklı bir yöntemle karşılandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, sigorta primleri asgari ücret üzerinden yatırılan KKTC vatandaşı çalışanlara Şubat ve Mart 2026 aylarında iki taksit halinde toplam 12 bin TL ücret desteği verdi.
Bu nedenle yürürlükteki brüt asgari ücret 60 bin 618 TL olarak kaldı. Oysa ocak ayında açıklanan yüzde 21,66'lık hayat pahalılığı doğrudan asgari ücrete yansıtılmış olsaydı, yürürlükteki brüt asgari ücret yaklaşık 62 bin 292 TL olacaktı. Böylece mevcut asgari ücret, hayat pahalılığının doğrudan ücrete yansıtıldığı senaryoya göre 1.674 TL daha düşük kaldı.

SÜBVANSİYON TEK SEFERLİK KALDI, TABAN ÜCRETE YANSIMADI: HAYAT PAHALILIĞI VERİLMESİ HALİNDE YENİ KAYIP 2 BİN TL'YE DAYANACAK
Haziran 2026 itibarıyla açıklanan yüzde 16,95'lik hayat pahalılığı oranının mevcut brüt asgari ücrete uygulanması halinde ücret yaklaşık 70 bin 893 TL'ye yükselecek. Buna karşılık, ocak ayında hayat pahalılığının tamamı doğrudan asgari ücrete yansıtılmış ve yürürlükteki brüt ücret 62 bin 292 TL olmuş olsaydı, aynı orandaki artışla brüt asgari ücret yaklaşık 72 bin 850 TL olacaktı.
Buna göre, ocak ayında hayat pahalılığı yerine tek seferlik ücret desteği uygulanmış olması nedeniyle, iki senaryo arasında yaklaşık 1.958 TL'lik bir fark oluşuyor.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.