SAĞLIK
okuma süresi: 4 dak.

Doç. Dr. Cenk Conkbayır: "Koronavirüs geçirenler mutlaka kalp muayenesi yaptırmalı"

Doç. Dr. Cenk Conkbayır: "Koronavirüs geçirenler mutlaka kalp muayenesi yaptırmalı"

Kardiyolog Doç. Dr. Cenk Conkbayır, koronavirüsün pıhtılaşma faktörünü arttırabildiğini belirterek, koronavirüsün kalp krizlerini tetikleyebileceğini işaret etti, “Kalp kası iltihaplanmasına da neden olabilir. Kalbin elektrik sistemi etkilenebilir ve ritim bozuklukları olabilir" dedi. Conkbayır, koronavirüs geçiren kişilerin bir takım kalp rahatsızlıklarıyla karşılaşma riskine vurgu yaparak, bu kişilerin mutlaka kalp muayenesi yaptırması gerektiğini söyledi.

Yayın Tarihi: 18/02/21 22:14
Güncelleme Tarihi: 18/02/21 23:37
okuma süresi: 4 dak.
Doç. Dr. Cenk Conkbayır: "Koronavirüs geçirenler mutlaka kalp muayenesi yaptırmalı"

Kıbrıs Postası “Koronavirüs özel yayınları” devam ediyor.

Prof. Dr. Evren Hınçal ve Kardiyolog Doç. Dr. Cenk Conkbayır, Ulaş Barış ve Canan Onurer’in hazırladığı Koronavirüs özel yayınlarının konuğu oldu.

"KRONİK HASTALAR VE KARDİYOLOJİ HASTALARI MUTLAKA AŞI OLMALI"

Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Cenk Conkbayır, özellikle kardiyoloji hastalarından aşı olup olmama konusunda çok soru geldiğini aktararak, özellike kardiyoloji hastaları ve kronik hastalığı olan kişilerin mutlaka korunması ve aşı olması gerektiğini vurguladı. Conkbayır, Koronavirüsün öldürücü bir hastalık olduğunu hatırlatarak, “Ölümle sonuçlanmasa bile hastanete yatışlarla birlikte, nefes darlığı ve pıhtılaşmaya yol açabilir” dedi.

“Hangi aşıyı olalım diye de çok soru geliyor” diyen Conkbayır, hangi aşıya ulaşılabiliyorsa olunması gerektiğini belirterek, “Sinovac aşısıyla ilgili faz3 çalışması henüz tamamlanmadı ancak cansız aşı olduğu için alerjik yan etkilerinin daha az olduğu söylenmektedir. Sağık çalışanlarının ikinci aşıları tamamlandı, çok fazla yan etki gözlemlenmedi” ifadelerini kullandı.

"KALP RAHATSIZLIKLARINI ÖNEMSEYİN"

Pandeminin ilk başladığı dönemde YDÜ Hastanesinde anjiyo yapılan, stent ve kalp pili takılan 80 hastanın yaş ortalamasının 63 olduğunu belirten Conkbayır, ölüm oranının yüzde 5 olarak kaydedildiğini aktardı.

“Bu pandemi dönemlerinde virüsün yaptığı yan etkilere odaklanıyoruz ancak kalp hastalıklarının da önemli olduğunu vurgulamak isterim” diye konuşan Conkbayır, ayda 3 veya 4 hastanın, genç yaşlar da dahil olmak üzere ani ölümle kaybedildiğini ifade etti ve şöyle ekledi:

“Bu ölümleri şuna bağlıyorum: Hastalarımız bu dönemde hastaneye gitmekten çekiniyor, belki son dakikayı bekliyor. Bu da kurtarılacak hastaların ölümüne neden oluyor” dedi.

"KALP HASTALIKLARINDA KORONAVİRÜSE BAĞLI YAN ETKİLERİN ARTTIĞINI GÖRÜYORUZ"

Conkbayır açıklamalarına şöyle devam etti:

“Pandemi döneminde kalp hastalıkları, kalp hastalıkları ve Koronavirüse bağlı yan etkilerinin arttığını görüyoruz. Mart ayında gece nöbetlerimiz ağır geçmekteydi. Gelen hastalar ağır seyrediyordu. Sadece kalp yetmezliği değil, Solunum yetmezliği, böbrek yetmezliği gibi birçok organın etkilendiğini görüyorduk. Pandemi döneminde hastalar biraz daha karışık geliyor. Hastalar geç başvuru yapıyor. Yorgunluğum var diyor ama hastayı sorguladığınızda farklı semptomlar olduğunu görüyoruz. Hastalar lütfen şikayetlerini önemsesin ve geç kalmasın. Geç kalınırsa hasarlar büyük olabiliyor veya ölümle sonuçlanabiliyor.”

Koronavirüsün pıhtılaşma faktörünü arttırabildiğini ifade eden Conkbayır, Koronavirüsün kalp krizlerini tetikleyebileceğini işaret ederek, “Kalp kası iltihaplanmasına da sebep oluyor. Kalbin elektirk sistemi etkileniyor ve ritim bozuklukları olabiliyor. Kas dokusu zaman zaman etkilenebilir” ifadelerini kullandı.

"KORONAVİRÜS HASTALARI DİKKAT ETMELİ, EKOKARDİYOGRAFİ ÇEKİLMELİ"

Koronavirüs geçiren hastalar da nefes darlığı, yorgunluk ve göğüs ağrıları oluyosa mutlaka ekokardiyografi çekilmesini, kardiyoloji uzmanları tarafından kontrol edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Koronavirüsle ilgili verilerin kısıtlı olduğunu kaydeden Conkbayır şunları söyledi:

Koronavirüsü araştırdığımda 105 yayın çıktı. Kıbrıs’ta Koronavirüs araştırmalarına baktığımda 13 yayından 2’si uluslararası. Bu da bizim eksikliğimiz. Data eksikliği büyük sıkıntı yaratıyor. Üniversiteler, istatistik grupları, hep beraber bir araya gelerek data oluşturabiliriz. Bunların analiz edilmesi ileride olacak pandemi veya salgınların aydınlatılmasına yardımcı olacaktır.”

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.