SAĞLIK
okuma süresi: 4 dak.

Kefir ne işe yarar? Kefirin faydaları nelerdir? Kefir nasıl yapılır

Kefir ne işe yarar?

Salgın hastalıkların giderek artması, insanların bağışıklık sistemini güçlendirme isteğini ortaya çıkardı. Hal böyle olunca insanlar, bağışıklık sistemini güçlendirecek ve hastalıklarla mücadele etmelerini sağlayacak besinleri daha fazla tüketmeye başladı. Bağışıklık sistemini güçlendiren gıdalar deyince de akla ilk gelenlerden biri kefir oldu. Peki, kefir ne işe yarar? Kefirin faydaları nelerdir? Kefir nasıl yapılır? gelin bu soruların cevabına hep birlikte bakalım.

Yayın Tarihi: 15/06/22 23:26
okuma süresi: 4 dak.
Kefir ne işe yarar?
A- A A+

KEFİR NEDİR, NE İŞE YARAR?

Öncelikle kefir nedir ona bakalım. Kefir, Kafkasya, Avrupa’nın doğu kesimler ve Balkanlar’da sıkça tüketilen fermente bir süt ürünüdür. Kefirin tam olarak nereden çıktığı kesin olarak bilinmemekle birlikte, Kafkasya’dan dünyaya yayıldığı tahmin edilmektedir. Kefir genel olarak bağışıklık sistemini güçlendirmek için kullanılır. Kefir ayrıca, hastalıklarla mücadele etmeyi de kolaylaştırır.

KEFİRİN FAYDALARI NELERDİR?

Yukarıda belirttiğimiz gibi kefir, bağışıklık sisteminin güçlenmesinde etkili bir rol oynar. Ancak kefirin faydası sadece bununla sınırlı değildir. Antibakteriyel bir gıda maddesi olan kefir, kalp hastalıkları, obezite, yüksek tansiyon, diyabet ve astım gibi kronik rahatsızlıkların tedavisinde oldukça etkilidir. Ayrıca kefir hem kanseri önlemede büyük rol oynar.

KEFİRDE HANGİ VİTAMİNLER BULUNUR?

Vücudumuzun hemen her yerine faydası bulunan kefir, içerisinde birçok farklı vitamin barındırır. Fosfor, kalsiyum ve magnezyum açısından oldukça zengin olan kefir, tam bir D vitamini ve K2 vitamini deposudur. Kefir içinde bulundurduğu bu vitaminler sayesinde kemik sağlığına da çok iyi gelir.

GÜNDE NE KADAR KEFİR TÜKETİLMELİDİR?

Kefir oldukça sağlıklı bir içecektir. Ancak her yiyecek ve içecekte olduğu gibi aşırı tüketimde bazı zararlara neden olabilir. Kefir, aşırı tüketildiği takdirde, mide ve bağırsak kramplarına ve kabızlığa yol açabilir. Uzmanlar tarafından önerilen kefir miktarı en fazla 400 ml yani yaklaşık olarak 2 su bardağı kadardır.

BOZUK KEFİR NASIL ANLAŞILIR?

Kefir bir süt ürünü olduğu için bozulması durumlarında, bozulmuş olduğunu anlamak kolaydır. Aynı süt ve yoğurtta olduğu gibi kefir de bozulduğu zaman oldukça ekşi bir tada ve ağır kötü bir kokuya sahip olur. Ayrıca kefir bazı durumlarda, bozulduğu zaman bardağa kolayca akmayacak koyu bir kıvam alabilir. Bu durumlarda kefiri tüketmemek gerekir.

KEFİR NASIL YAPILIR? KEFİR NEREDEN ALINIR?

Kefir, hemen her markette ve alışveriş merkezinde bulunabilecek bir üründür. Ancak bazı insanlar satın almak yerine kendi içeceğini kendisi yapmak isteyebilir. Bu durumda ise yapılması gerekenler oldukça basittir. Öncelikle sütü derin bir tencereye koymanız ve kısık ateşte kaynamaya bırakmanız gerekmektedir. Ardından iyice kaynayan sütü soğuması için bir kenarda bekletmelisiniz. Ilımaya başlayan sütün üzerinde kaymaklar oluşacaktır. Bu kaymakları tahta veya plastik kaşık yardımı ile almalısınız. Burada dikkat etmeniz gereken nokta, kesinlikle metal kaşık kullanmamalısınız. Kaymaktan temizlediğiniz süt soğuduğu zaman süt ve kefir tanelerini cam bir kabın içine alın ve üzerini kalınca bir bezle örtün. Karışımınızı yaklaşık 24 saat boyunca oda sıcaklığında bekletin. Karışımınızın üzerinde pıhtılar oluşuncaya kadar karışımı bozmayın. 24 saatin sonunda pıhtılar oluşmaya başlayınca karışımın üzerindeki bezi alarak cam kabınızın kapağını kapatın ve 1 gece buzdolabında bekletin. Daha sonra pıhtıları bir süzgeç yardımı ile süzün ancak burada da metal süzgeç kullanmamaya özen gösterin. Ve süzme işleminin ardından kefiriniz hazır.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.