GAZİMAĞUSA
okuma süresi: 7 dak.

Çınarlı kurudu

Çınarlı kurudu

Her hafta ayrı bir köyün sorunlarını gündeme taşıyan Kıbrıs Postası’nın bu haftaki durağı Mağusa’ya ve Geçitkale Belediyesi’ne bağlı olan Bladan yani Çınarlı köyü oldu.

Yayın Tarihi: 02/02/20 09:00
Güncelleme Tarihi: 02/02/20 09:18
okuma süresi: 7 dak.
Çınarlı kurudu

• Kıbrıs Postası sorunları yerinde incelemek üzere bu hafta eski adı Bladan olan Çınarlı köyünü ziyaret etti…

• Festivali ile de bilinen Çınarlı’da İncirli Mağara ve anıt ağaç turistlerin ve öğrencilerin uğrak yeri ancak anıt ağaç iki yıl önce tamamen kurudu…

• Çınarlı’da kader, Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu’nun himayesinde olan ve kuruyan ağacın akıbetini aratmıyor… Muhtar ve halk yetkililerin ilgisizliğinden şikâyetçi… Nüfus ise her geçen yıl daha da azalıyor.

• Sağlık ocağının bulunduğu bina ise bakımsızlık ve yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya…

Kıbrıs Postası - Nadire BAHADİ

Her hafta ayrı bir köyün sorunlarını gündeme taşıyan Kıbrıs Postası’nın bu haftaki durağı Mağusa’ya ve Geçitkale Belediyesi’ne bağlı olan Bladan yani Çınarlı köyü oldu. Gerek doğasını gerekse ülke kültürünü yaşatmak adına çabalayan Çınarlılar yetkililerin ilgisizliğinden şikâyetçi. Çınarlı muhtarı Sami Başkan, köyün başlıca sorunlarını Kıbrıs Postası’na anlattı. İncirli Mağara ve anıt ağacı ile turistlerin ve öğrencilerin uğrak ziyaret bölgesi olan Çınarlı’da kuruyan anıt ağaç bölge için üzücü ülke için büyük kayıp.

Çınarlı Köyü’nün simgesi haline gelmiş ve yüzlerce yıldır bu topraklara kök salan anıt çam ağacı 2 yıl önce tamamı ile kurudu. Bölge için büyük önem taşıyan anıt ağacının kurumasına seyirci kalınması ise belde halkını üzdü. Köylere bağlı oldukları belediyelerin dışında pek önem verilmediğini kaydeden muhtar Sami Başkan, köydeki sorunların giderilmesi için yıllardır çabaladıklarını ancak sonuç alamadıklarını kaydetti.

Şehitler anıtı avlusundaki binada meyhane işletiliyor

Çınarlı köyünde halk, Kıbrıs kültürüne ve doğasına sahip çıkmak için elinden geleni yapıyor. Kültürün gelecek nesillere yayılmasına yönelik komite ile düzenlenen Çınarlı festivali bu yıl 9’uncusunu gerçekleştirirken, Çınarlı’ya girdiğiniz zaman buram buram Kıbrıs kokusunu almanız mümkün. Ancak her köyde yaşanan birçok sorunu Çınarlılı da yaşıyor. Köy muhtarı Sami Başkan, uzun bir süreden beridir 1974 yılı öncesi karargâh olarak kullanılan binanın tadil edilip turizme kazandırılması için uğraş verdiğini anlattı. Karargâh binası avlusuna geçtiğimiz yıllarda şehitlik anıtı yapılırken, yıkılmaya yüz tutmuş binada meyhanenin faaliyet gösterdiğini söyledi.

Hem muhtarlık binasının hem de sağlık ocağının bulunduğu binada bakımsızlık ve yıkılma tehlikesi olması nedeni ile ne muhtarlığın ne de sağlık ocağının kullanılabildiğini vurgulayan Başkan, uzun süreden beridir binanın tadil edilip turizme ve ülke kültürünü yaşatmaya yönelik kazandırılması için çaba gösterdiğini ancak ilgili bakanlıklarla irtibata geçemediğini kaydetti.

Göç, Çınarlı’nın en büyük sorunu

Çınarlı’nın nüfusu her geçen yıl daha da azalıyor. Hali yer olmaması ve 1 karış toprağın bile onlarca hissedarı olması nedeni ile kırsal kesim arazisi dağıtılamayan Çınarlı’da genç nüfus göçe zorlanıyor.  İstimlak edilip hisselerin temizlenerek genç nüfusa devlet tarafından el uzatılabileceği ve göçün durdurulabileceğini belirten köy muhtarı Başkan, defalarca hem kendinden önceki muhtarların hem de kendisinin bu yönde girişimleri olduğunu ancak hiçbir icraatta bulunulmadığını kaydetti. Muhtar Başkan Çınarlı’da bu güne kadar hiç kırsal kesim arsası dağıtılamadığı için genç nüfusun şehirlere ve başka köylere göç etmek zorunda kaldığını belirtti.  

“4 kilometrelik yol için kilometrelerce yol gidiyoruz”

Dağ eteğinde konuşlanmış Çınarlı’nın doğası insan yaşamını sağlıklı ve uzun ömürlü kılmaya elverişli. Konumu nedeni ile turistlerin de oldukça dikkatini çeken bu güzel köyde, Tatlısu ve İskele bölgesi köylerine kısa mesafelerde ulaşım sağlanabilecekken, yol olmaması nedeni ile köy halkı eziyet çekiyor. 4 kilometre de Tatlısu’ya 4 kilometrede de Altınova’ya ulaşılabilecekken, köy halkı ana yola çıkmak için kilometrelerce yol gidip, daha sonra gidecekleri bölgeye ulaşabiliyorlar. Köylünün bir diğer sorunu ise köy içerisindeki yol sorunu. Birçok sorun Geçitkale Belediyesi’nin katkıları ile giderilse de muhtar Sami Başkan, belediyelerin de bir yere kadar yetişebildiğini, devletin görevini yerine getirmesi gerektiğini vurguladı. 

400 yıllık anıt ağaç kurudu

Çınarlı’nın en büyük simgelerinden biri adı gibi olmasa da 400 yılı aşkın bir süredir bölgede toprağa kök salan anıt çam ağacı. Yaklaşık 5 yıl önce bir hastalığa yakalanan anıt ağaç, Türkiye’den gelen uzman ve ülkemizde oluşturulan bir heyet tarafından hastalığı tespit edilmesine rağmen, yeterli ilginin gösterilmemesi nedeni ile kurumaya terk edildi. Yüzyıllarca birçok olaya, aşka, derde, mutluluğa tanıklık eden anıt ağaç, yıllarca dileği olan kişiler tarafından da ziyaret edildi, dallarına kuşak veya mantinler bağlanıp, adaklar adandı. Köylü, ağacın turizme kazandırılması için yetkililerden yıllarca destek bekledi ancak anıt ağaç 2 yıldan beri tamamen kurudu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.