GAZİMAĞUSA
okuma süresi: 5 dak.

Mağusa’da karaya oturan gemiyi kurtarma çalışmaları başladı

Mağusa’da karaya oturan gemiyi kurtarma çalışmaları başladı

Gülseren Bölgesi’nde karaya oturan tanker gemiyi kurtarma çalışmaları başladı. Çalışmalar kapsamında tanker gemi 35 metre yüzdürülebildi.

Yayın Tarihi: 17/06/21 19:36
Güncelleme Tarihi: 17/06/21 20:15
okuma süresi: 5 dak.
Mağusa’da karaya oturan gemiyi kurtarma çalışmaları başladı

Gülseren bölgesinde 17 Ocak 2020 tarihinden beri karaya oturmuş vaziyette olarak bekleyen Tanzanya bayraklı M/T RAWAN isimli tanker geminin Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı Limanlar Dairesi Müdürlüğü öncülüğünde kurtarma çalışmalarına buğun öğle saatlerinde başlandı.  

Jeneratör arızası nedeni ile Mağusa Limanı’na 1 Mart 2019 tarihinde demirleyen ve 17 Ocak 2020 tarihinde demirden kurtularak Gülseren bölgesinde karaya oturan M/T RAWAN isimli tanker ile ilgili yerinden kurtarma ve tersaneye alınma çalışmaları kapsamında römorkörler yardımı ile çekilen tankerin 35 metre yüzdürülmesi sağlandı.

Tanker geminin kurtarılma çalışmaları ile ilgili Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı yaptığı açıklamada, göreve gelir gelmez olası bir çevre felaketi yaşanmaması için hemen bahse konu tanker gemisinin Limanlar Dairesi Müdürlüğü kanalıyla gazete ilanı yayınlanmak suretiyle açık artırma usulü ile aleni müzayede yoluyla 22 Nisan 2021 tarihinde satışını gerçekleştirdikleri belirtilirken, M/T RAWAN gemisini satın alan İzmir Ali Ağa Efekan Gemi Söküm Firması’nın sahibi Fırat Yurttaş çalışmaları yerinde izleyen Kıbrıs Postası’na açıklamalarda bulundu.

Kıbrıs Postası’nın yakından takip ettiği kurtarma çalışmalarında Limanlar Dairesi Müdürlüğü’nün bütün imkanları kullanıldı. Gemi iki farklı açıdan römorkörler yardımı ile halatlarla çekildi. Geminin Ocak ayında karaya oturduğu yerden daha önce 25 metre yüzdürülmesi sağlanırken, bugünkü çalışmalarla da 10 metre daha hareket etmesi sağlandı.

Aylardır geminin oluğu bölgede kurtarılması için birçok çalışma ve hazırlığın yapıldığı öğrenilirken, RAWAN isimli tanker geminin kurtarılma çalışmalarının önümüzdeki günlerde de devam edeceği belirtildi.

YURTTAŞ: "EN KISA SÜREDE GEMİNİN BÖLGEDEN KURTARILMASINI HEDEFLİYORUZ"

Süreci değerlendiren Yurttaş, gemiyi 2020 yılı Mart ayında satın almak için verilen süreyi bekledikleri esnada  2020 yılının Ocak ayında geminin karaya oturduğunu kaydetti. Yurttaş,  araya pandemi süreci girdiğini ve bu süre içerisinde geminin iyice karaya oturduğunu söyledi.  Bu süre içerisinde seçimler ve yeni atamaların da yapılmasının ardından yeni hükümet döneminde yapıla görüşmelerle geminin satışı ile ilgili prosedürlerin tamamlanarak geminin kurtarma çalışmaları için görüşmelerin yapıldığını kaydeden Yurttaş, en kısa sürede geminin bölgeden kurtarılmasını planladıklarını açıkladı.

Gemi dönüşüm firması sahibi olan Yurttaş, ömrü dolan ve kurtarılamaz halde olan bu geminin de geri dönüşümünün sağlanacağını kaydetti.

Normal şartlarda İzmir Ali Ağa’da yapılan bir işlem olduğunu kaydeden Yurttaş, geminin bu şartlarda İzmir’e kadar gitmesinin mümkün olmadığını kaydederek, ülkemizdeki tersane ile vardıkları anlaşma ile geminin geri dönüşümünün sağlanmasının hedeflendiğini kaydetti.

CANALTAY: "BUGÜNE KADAR GEMİ KARAYA OTURMUŞ BİR ŞEKİLDE BEKLETİLDİ"

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Resmiye Canaltay, 1995 yılı yapımı Tanzanya bayraklı M/T RAWAN isimli tankerin, Deniz Hukuku yetkisi altında açılan dava neticesinde 24.02.2020 tarihinde verilmiş olan emir ve hükme rağmen, davaya ilişkin haczedildiğini ancak aleni müzayede yolu ile satışının yapılmadığını ve bu güne kadar konu tanker gemisinin karaya oturmuş bir şekilde bekletildiğini anlattı.

Göreve gelir gelmez olası bir çevre felaketi yaşanmaması için hemen bahse konu tanker gemisinin Limanlar Dairesi Müdürlüğü kanalıyla gazete ilanı yayınlanmak suretiyle açık artırma usulü ile aleni müzayede yoluyla 22 Nisan 2021 tarihinde satışını gerçekleştirdiklerini ve Limanlar Dairesi Müdürlüğü ile Gazimağusa tersanesi teknik ekiplerinin çabaları ile tankeri yüzdürmek için bugün ilk denemeyi yaptıklarını sözlerine ekledi.

Canaltay, buna ek olarak 22  Aralık 2016 yılında Laguna bölgesinde karaya oturan M/V CHRISDUL gemisinin de çevre kirliliği yaratabilecek olmasından dolayı bölgeden kaldırılması çalışmalarının olduğunu, gemiyi açık artırma usulü sattıklarını ve çok kısa süre içerisinde bahse konu geminin de kurtarılarak tershaneye çekileceğini belirtti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.