EĞİTİM
okuma süresi: 9 dak.

Salih Sarpten: Kayıt dışı öğrenciler, eğitim kalitesini olumsuz etkileyebilir

Salih Sarpten: Kayıt dışı öğrenciler, eğitim kalitesini olumsuz etkileyebilir

2022 YKS sonuçlarının açıklanması sonrası, eğitim bilimci, Kıbrıs Eğitim Araştırmaları Birliği Başkanı Salih Sarpten, öğrenci kabulünde uluslararası normlara uygun kabul şartları uygulanması gerektiğinin altını çizerek, kayıt dışı öğrencilerin, eğitim kalitesini olumsuz etkileyebileceği uyarısında bulundu.

Yayın Tarihi: 18/08/22 12:50
Güncelleme Tarihi: 18/08/22 19:20
okuma süresi: 9 dak.
Salih Sarpten: Kayıt dışı öğrenciler, eğitim kalitesini olumsuz etkileyebilir

2022 YKS sonuçlarının açıklanması sonrası, eğitim bilimci, Kıbrıs Eğitim Araştırmaları Birliği Başkanı Salih Sarpten, öğrenci kabulünde uluslararası normlara uygun kabul şartları uygulanması gerektiğinin altını çizerek, kayıt dışı öğrencilerin, eğitim kalitesini olumsuz etkileyebileceği uyarısında bulundu.

Eğitim Bilimci, Kıbrıs Eğitim Araştırmaları Birliği (KEAB) Başkanı Salih Sarpten, 2022 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yerleştirme sonuçlarının açıklanması sonrası Kıbrıs Postası’na açıklamalarda bulundu.

"TÜRKİYE’DEKİ EĞİTİM KALİTESİ DÜŞTÜ”

Türkiye Cumhuriyeti’nden KKTC’ye gelen öğrenci sayısı geçmiş yıllara göre, 54 bin 875’den 43 bin 101’e düştü yani yüzde 21,45 oranında azalma yaşandı. Konu ile ilgili Kıbrıs Postası’na açıklamalarda bulanan Eğitim Bilimci, Kıbrıs Eğitim Araştırmaları Birliği (KEAB) Başkanı Salih Sarpten, Türkiye’den gelen öğrencilerin sayısında yaşanan azalmaların sebebinin, Türkiye’de son 5 yılda “her ile bir üniversite” kampanyası ile Türkiye’deki üniversite sayısının 200’ün üzerine çıktığını belirterek, üniversite sayılarında yaşanan artıştan kaynaklı olduğunu belirtti.

Eğitim Bilimci, KEAB Başkanı Sarpten, Türkiye’deki eğitimin kalitesinin düştüğünü kaydederek, çok sayıda üniversitesi olan bir ülke haline geldiğini söyledi. Salih Sarpten, Türkiye Cumhuriyeti öğrencilerinin rahatlıkla kayıt hakkı elde edebilecek düzeyde üniversite sayısının arttığını kaydetti.

"TÜRKİYE’DEN GELEN ÖĞRENCİ SAYISINDA DÜŞÜŞÜN SEBEBİ, EKONOMİK SORUNLAR”

KKTC’ye gelen öğrenci sayılarının düşmesindeki bir sonraki nedenin ise, ülkemizdeki üniversitelerin yabancı uyruklu öğrencilerin herhangi bir koşul aramadan ‘kayıt ücreti’ alma uğruna neredeyse her öğrenciyi kabul etmesinden kaynaklı yaşandığını belirtti. Sarpten, yükseköğretim yapmak, kaliteli okullarda okumak, iyi bir eğitim almak isteyen nitelikli öğrencilerin ülkemiz üniversitelerini tercih etmemesine neden olduğunu açıkladı.

Sarpten, “Öğrencilerin, üniversitelerin profillerine bakarak karar verdikleri için buradaki öğrenci profili arasında yer almak istemediklerinden dolayı üniversitelerimizi tercih etmiyorlar” dedi.

Sarpten, Türkiye’den gelen öğrencilerin sayısında yaşanan azalmaların kayıt harçlarından, ulaşım ve konaklamanın pahalı olmasından ve yaşanan ekonomik zorluklardan kaynaklandığından bahsetti.

"YABANCI UYRUKLU ÖĞRENCİ SAYISININ ARTMA SEBEBİ ‘ÖĞRENCİ SİMSARLARI’NDAN KAYNAKLI”

KKTC üniversitelerine yerleşen yabancı uyruklu öğrenci sayısı ise, 35 bin 318’den 51 bin 280’e yükseldi. Yabancı uyruklu öğrencilerde yaşanan artış ile açıklamalarda bulunan Sarpten, yaşanan artışın temel sebebinin ‘öğrenci simsarları’ndan kaynaklı olduğunu vurguladı.

Sarpten, son yıllarda KKTC’de öğrenci bulma ajanslarının arttığını belirterek, “Ülkede öğrenci bulma ajansları kontrolsüz bir biçimde artmaktadır. Bu ajanslar özellikle Afrika, Arap Yarımadası ve Yakın Doğu ülkelerindeki öğrencilerle birebir temas kurarak, bir anlamda yükseköğretim gailesi olmayan gençleri bile sadece okul kayıt ücretlerini ödemeleri koşuluyla ülkemize öğrenci olarak getirebiliyorlar.” dedi. Sarpten, yabancı uyruklu öğrencilerin, KKTC üniversitelerine kayıt hakkı elde etmelerine yönelik nitelikli kabul koşulları bulunmamasından kaynaklı yabancı öğrencilerin sayısının her geçen yıl artmasına neden olduğunu söyledi.

"ÜNİVERSİTELER, ÖĞRENCİLERİ GELİR KAYNAĞI OLARAK GÖRMEKTEN VAZGEÇMELİ”

Üniversite yönetimlerinin, öğrencileri gelir kaynağı olarak görmekten vazgeçmesi gerektiğine değinen Sarpten, üniversitelerin sadece öğrenci parası ile değil, bilim yaparak, gelir elde etmek ve saygın üniversite olmak için uğraş vermesi gerektiğine değindi.

"ÖĞRENCİLERİN KABULÜNDE ULUSLARARASI NORMLARA UYGUN KABUL ŞARTLARI UYGULANMALI”

Sarpten, üniversitelerin gelişebilmesi için öncelikli olarak, yabancı uyruklu öğrencilerin kabulünde açık, anlaşılır, uluslararası normlara uygun kabul şartları ve lise mezuniyet koşullları getirilmesi gerektiğini vurguladı. Sarpten, öğrenci kabulünde bu normlara uyulması halinde, “Yükseköğretim amacında olan üst düzey öğrencilerin ülkemiz üniversitelerini tercih etmesinin yolu açılmış olacaktır” dedi.

"KAYIT DIŞI ÖĞRENCİLER, EĞİTİM KALİTESİNİ OLUMSUZ ETKİLEYEBİLİR”

Sarpten, üniversitelerde kaydı olup, üniversite ile hiç ilgisi olmayan yabancı uyruklu öğrencilerin sayısının artmasının hem üniversitelerin eğitim kalitesini olumsuz etkileyebileceğini hem de öğrencilerin kayıt dışı işçi olması ya da adli vakalara karışma olasılığının yaşanabileceğinden bahsetti.

"HAZIRLANAN KİTAPÇIK İLE ÖĞRENCİLER, KKTC ÜNİVERSİTELERİNİ NASIL TERCİH EDEBİLECEK”

Milli Eğitim Bakanlığı, Yüksek Öğrenim ve Dışilişkiler Dairesi tarafından “Öğrenci Dostu Ada” temasıyla “Üniversitelerimiz” kitapçığının ingilizce ya da birden fazla dilde yazılmamasını eleştiren Sarpten, “Yabancı uyruklu öğrencilerin bilinçli bir şekilde ülkemizdeki üniversiteleri tercih etmesini artırmak için bir kitapçık hazırlanmış olsaydı, bu kitapçığın yabancı dilde (İngilizce) olarak hazırlanması gerekirdi” dedi. Sarpten, “Kitapçığın ingilizce veya başka bir dilde hazırlanmış olarak sunulması, öğrencilerin üniversitelere yönelik bilgileri kolayca edinebilmesi sağlanırdı” dedi. Sarpten, hazırlanan kitapçıkta birçok eksikliğin olduğuna değinerek, kitapçıkta ülkeden, ülkenin güzelliklerinden, tarihinden, kültüründen, ulaşım imkanlarından, konaklamadan, sosyal yaşamdan hiçbir şekilde bahsedilmediğini belirtti. Sarpten, “Hazırlanan kitapçık ile öğrenciler, KKTC üniversitelerini nasıl tercih edebilecek, nasıl artış yaşanabilecek hiç anlaöış değilim” dedi.

"ÜLKEYİ YÖNETENLER ÜNİVERSİTELERİ SEKTÖR OLARAK GÖRMEMELİ”

Sarpten, üniversite yönetimlerinin öğrencileri gelir kaynağı olarak görmemeleri gerektiğine değinerek, “Ülkeyi yönetenler üniversiteleri bir sektörü olarak görmemeli. Hedef kaliteli eğitim olmalı” dedi.

Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin büyük başarılar elde ettiğine değinen Sarpten, “DAÜ’nün dünyanın en saygın sıralama listelerinden ilk 200 hatta bazı bölümleri ilk 100, ilk 50 içerisinde yer aldı. DAÜ’nün bu vizyonu, diğer üniversitelerimiz için de örnek teşkil etmeli” dedi.

"HER ÖĞRENCİ KIYMETLİDİR, BİRİCİKTİR VE BİZİM SORUMLULUĞUMUZDADIR”

Sarpten, ülkemize yükseköğretim için gelen her öğrencinin kıymetli ve biricik olduğunu belirterek, “Öğrenciler hangi ülkeden gelirse gelsin, her öğrenci kıymetlidir, biriciktir ve bizim sorumluluğumuzdadır. Ülkemize gelecek olan öğrencileri, sosyal, ekonomik, eğitim olmak üzere her alanda bir zenginlik olarak görüyorum. Yeter ki bu öğrenciler, yükseköğretim gailesi ile iyi eğitim almak isteyen öğrenciler olarak ülkemiz üniversitelerini tercih etmiş olsunlar” dedi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki (KKTC) üniversitelerin yaptığı çalışmaya göre; en fazla öğrenci 2 bin 570 kişiyle Yakın Doğu Üniversitesi’ne yerleşti.

2022 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yerleştirme sonuçları Pazartesi günü açıklandı, açıklanan sonuçlara göre, KKTC üniversitelerine 11 bin 141 öğrenci yerleşmişti.

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nden (ÖSYM) tarafından yapılan açıklamaya göre, bir önceki yıla kıyasla KKTC üniversitelerine yerleşen öğrenci sayısında yüzde 47,37 artış olduğu ifade edilmişti.

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ)’ye ise 2 bin 285 öğrencinin yerleştiği belirtildi.

Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ)’ye 2 bin 21, Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ)’ye bin 248, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ)’ye 877 öğrenci yerleşti.

Diğer dağılımlar şöyle;

Ada Kent Üniversitesi: 79,

Akdeniz Karpaz Üniversitesi 24,

Arkın Yaratıcı Sanatlar ve Tasarım Üniversitesi: 130,

Bahçeşehir Kıbrıs Üniversitesi: 65,

Girne Üniversitesi: 670,

Kıbrıs Amerikan Üniversitesi: 169,

Kıbrıs Batı Üniversitesi: 37,

Kıbrıs İlim Üniversitesi: 363,

Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi: 185,

Rauf Denktaş Üniversitesi: 12,

Uluslararası Final Üniversitesi: 406.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.