UBP'den Savaşan'a "LTB" teklifi

Yayın Tarihi: 05/02/18 07:00
okuma süresi: 8 dak.
A- A A+

• Lefkoşa Türk Belediye Başkanı Mehmet Harmancı, Haziranda yapılacak seçimlerde aday olup olmayacağını yakında açıklayacağını belirten bir açıklama yapmıştı. Harmancı'nın aday olmamak gibi bir lüksü olduğunu sanmıyorum tabii başka yapmayı planladığı projeleri yoksa. Turizm Bakanlığı da TDP'ye kalmayınca ne olur ne kalır bekleyip göreceğiz.

• Ancak Harmancı'nın bu açıklaması belediye seçimleri tartışmasını kısa bir süreliğine alevlendirdi ve hemen telefonlar çalıştı.İlk trafik UBP içerisinden geldi ve UBP içindeki dostlarımız Genel Milletvekilliği seçimlerinde 388 aday içerisinde 48 bin 271 oy alarak "Ki bu oy Başbakan Tufan Erhürman'ın aldığı oydan fazla (37,759) " 25. Sırada seçimi tamamlayan UBP Lefkoşa Milletvekili adayı Ahmet Savaşan'a Lefkoşa Belediye Başkanlığına aday olması için teklif götürüldüğünü söylediler. Savaşan'ın bu teklifi nasıl değerlendirdiğini ve ne cevap verdiğini henüz öğrenemedim. Ama Lefkoşa Belediye seçimlerinde aday olması için teklifin yapıldığını net bir şekilde biliyorum.

Hükümet apar topar hafta sonu olmadan kuruldu, güven oyu aldı ve bakanlar görevlerine atandılar. Elbette yapılması gereken buydu. Ülke daha ne kadar hükümetsiz kalacaktı. Tabii daha dün bir bugün iki der eskiler daha yolun başında yeni hükümet. Erhürman hükümetinin yapacak daha çok işi var ve ilk işleri bütçeyi geçirip ülkenin ekonomik yapısını bozulmadan yolunda tutabilmek.

Hızla Şubat ayının ortasına doğru ilerliyoruz, artık önümüzdeki birkaç ay içinde hükümetin icraatları ve muhalefetin tavrı konuşulmaya başlanacak ve biz de hayli kalem oynatacağız. Yine önümüzdeki birkaç ay sonrasında Kıbrıs Müzakere süreci de yeniden başlayacak.

Öyle tahmin ediyorum ki tüm bunlar olurken gündem tekrardan seçim havasına girecek ve iki ay sonra belediye seçimlerini konuşmaya başlayacağız. Ta ki yaz ayları gelene kadar oldukça kalabalık bir gündemimiz olacak.

Savaşan'a Belediye Başkanlığına adaylık teklifi

Belediye seçimleri demişken birkaç gündür yazmak için ajandama koyduğum fakat bugün fırsatını bulduğum bir konuya değinmek istedim. Biliyorsunuz bir süre önce Lefkoşa Türk Belediye Başkanı Mehmet Harmancı, Haziranda yapılacak seçimlerde aday olup olmayacağını yakında açıklayacağını belirten bir açıklama yapmıştı. Harmancı'nın aday olmamak gibi bir lüksü olduğunu sanmıyorum tabii başka yapmayı planladığı projeleri yoksa. Turizm Bakanlığı da TDP'ye kalmayınca ne olur ne kalır bekleyip göreceğiz.

Ancak Harmancı'nın bu açıklaması belediye seçimleri tartışmasını kısa bir süreliğine alevlendirdi ve hemen telefonlar çalıştı.

İlk trafik UBP içerisinden geldi ve UBP içindeki dostlarımız Genel Milletvekilliği seçimlerinde 388 aday içerisinde 48 bin 271 oy alarak "Ki bu oy Başbakan Tufan Erhürman'ın aldığı oydan fazla (37,759) " 25. Sırada seçimi tamamlayanUBP Lefkoşa Milletvekili adayı Ahmet Savaşan'aLefkoşa Belediye Başkanlığına aday olması için teklif götürüldüğünü söylediler.

Savaşan'ın bu teklifi nasıl değerlendirdiğini ve ne cevap verdiğini henüz öğrenemedim. Ama Lefkoşa Belediye seçimlerinde aday olması için teklifin yapıldığını net bir şekilde biliyorum.

Ahmet Savaşan sevdiğim değer verdiğim aydın insanlardan biridir. Haliyle bana gelen bu bilgileri teyit etmek için hafta sonu birkaç kez hem aradım hem mesaj attım. Savaşan'la her zaman bir telefon trafiğimiz ve hukukumuz vardır. Yani benim telefonlarıma bakmayacak, geri dönmeyecek biri değil.

Savaşan'dan bu konuyla ilgili bir geri dönüşüm alamamış olmak UBP içindeki güvenilir kaynaklarımın bana aktardığı bilgini doğruluğunu kanıtlamış oldu.

Umarım bu yazımızdan sonra Savaşan bir açıklama yapar. Zaten çıkıp benim yazımı yalanlayan ya da düzelten bir açıklama yapmazsa UBP'den kendisine Belediye başkanlığı adaylığı için teklif gittiğini anlamış olacağız. Fakat burada başka önemli bir durum daha var ki UBP Lefkoşa Belediye Başkanlığı için başka isimlerinde istekli olduğunu biliyorum, fakat UBP yönetimi bu teklifi Ahmet Savaşan'a götürdü.

Seçim sisteminin değişmesi şart

Seçim sonuçlarına baktığımızda oldukça ilginç bir tablo ile karşılaşırız. Örneğin UBP'nin aldığı mühür fazlaysa UBP'de seçim kazanmayan bir aday CTP'de ya da TDP'de seçim kazanan bir genel başkandan daha fazla oy almasına karşın parlamentoya giremiyor. Bu işte sizce de bir gariplik yok mu? Yani düşünsenize UBP'li bir aday 48 bin oy alacak seçilmeyecek ama başka bir partide 10 bin oy alan bir başka aday seçilecek. Yani halkın sayıca parlamentoya girmesini istediği kişi daha çok oy almasına karşın meclise giremeyecek ama az oy alan bir başka aday meclise girebilecek. Şimdi buna demokrasi diyebilir miyiz?

Bence diyemeyiz. Demokrasi çoğunluğun istediğinin olması anlamına geliyorsa bu seçimler demokratik sonuçlar doğurmamıştır. Yani bir başka deyişle saçma sapan olan bu seçim sisteminin ivedi olarak değişmesi gerekiyor.

***************

MESAJI OLAN ALSIN

Sn Birikim Özgür, zaman zaman Hükümete hem şans diliyor hem de yararlı olacak mesajlar gönderiyorsunuz. Sizin gibi bir değeri bu partide istemeyen zihniyetleri CTP dışlamadıkça koşmak değil ağır aksak yürümeye devam edecektir.

SnCemal Özyiğit, en nihayet idealiniz olan Eğitim Bakanlığı koltuğuna oturdunuz ve size de son derece yakıştı. En zor bakanlık sizde desek yeridir. İlahiyat koleji, dayatma paketler, vatandaşlık, bu konularda yaptığınız beyanatlarla şimdi nasıl baş edeceksiniz. Bir de parti içinde gün geçtikçe size karşı büyüyen muhalefeti nasıl sakinleştireceksiniz. Allah yardımcınız olsun diyorum.

Sn Zeki Çeler, Teknokrat bir atama yerine bu bakanlığa siz oturdunuz. Hayırlısı olsun. Ancak TDP tabanı bu makamı dışarıdan bir teknokrat atama şeklinde istiyordu. Geçtiğimiz günkü parti meclisi oylamasında 21'e 15 oyla kabul görmüşsünüz. Bu da demek oluyor ki parti meclisinin en az yarısı bakanlığınıza pek sıcak bakmıyor. Dostlarla arayı sıcak tutmakta fayda var.

Sn Sadık Gardiyanoğlu, bir süredir sesiniz soluğunuz çıkmıyor. Bu yıl için güzel planlarınız var diye biliyordum. Siyasette size yeni bir rol biçebilecek miyiz?

SnKemal Altuncuoğlu, YDP'ye katılmanız UBP tarafından şok olarak tanımlandı. UBP'den üzülenler çok ama siz YDP'de başarılı olacaksınız diye düşünüyorum. Kim bilir YDP'nin Lefkoşa Belediye Başkan adayı belki de siz olursunuz.

*****************

Günün Sözü

Gülmek için mutlu olmayı beklemeyin, belki de gülmeden ölürsünüz.

Victor Hugo

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları