Ukrayna'da hülâsa

Yayın Tarihi: 27/02/14 08:00
okuma süresi: 4 dak.
A- A A+
Ukrayna'yı Letonya zannedenlere coğrafi boyutunun Türkiye kadar olduğunu en başta hatırlatalım. Orada olup biteni İngilizce dilinden takip edenlerin Rusya'nın ne işler çevirdiğini anlaması yine de zor değildir diyerek de ekleyelim. (Osmanlı-Türk düşmanı Tolstoy'un -oralarda geçen- Sivastopol eseri yeniden okunmalı)

Ukrayna diye bir ulus devlet yok.

Yani meşruiyetini bir ulusun belli bir coğrafi sınır içindeki egemenliğinden alan bir devlet biçimi yok. O kadar ki kadîm Sovyet Rusya, Kiev'de kurulmuştur. Yani Rusya'nın asıl Kültür Tarihi başkenti bugün Ukrayna diye haritaya yerleşmiş memleketin içindedir. Hükümetin AB'yle anlaşmaya imza atmak yerine Rusya'yla ilişki kurmayı tercih etmesi ülkede geniş çaplı protestolara neden oldu. Cumhurbaşkanı Yanukoviç, önce (işi teşvik eden) AB'ye yanaştı sonra da Putin baskısıyla çark etti. Rusya, coğrafi sınırına AB'nin yaklaşmasını istemiyor çünkü… Protestocuların çoğu Rusça konuşulan doğu ve güneyine kıyasla AB'ye daha yakın duran batı bölgelerinden.

**

Nerede olduğu hala bilinmeyen ve son anda her köşesi altın kaplama sarayından helikopteriyle kaçan Cumhurbaşkanı Yanukoviç ülkeyi terk etti ama Ukrayna'da son tablo henüz netleşmedi. Bugün kurulması planlanan hükümete rağmen de netleşmez.

Ülkede o kadar bol Lenin heykeli var ki devir devir bitmiyor. Son hadiselerin toplamında 40 Lenin heykeli, göstericiler tarafından yıkıldı ve zaman zaman da sürüklenerek parçalandı. Gösterici deyince, bizim Taksimci Geziciler gibi olduklarını sanmayın. Ukrayna'da gösterici dediğin adamın elinde dürbünlü sniper var.

**

Turuncu Devrim bu kez tutar mı, o iş tüm hevesli AB'cilere rağmen belli değil! Zira memlekette 'yememiş temiz insan' bulmak zor ve ekonomik durum vahim.

2004'te AB yanlılarını iktidara taşıyan Turuncu Devrim ile devrilen Rusya yanlısı Devlet Başkanı Yanukoviç, 2010'da seçimle yeniden iktidara gelince Turuncu Devrimin becerilememiş olduğu tescillenmişti. Putin, AB'yle anlaşmayı son anda rafa kaldıran Ukrayna ile ekonomik işbirliği anlaşması imzalamıştı. ABD ve AB, gösterilerin başından beri muhaliflere destek verdi. Aralık ayında polisin barikatları dağıtma girişimi sonrasında ABD, Ukrayna'ya yaptırım seçeneğini gözden geçirmişti. Avrupa Komisyonu Başkanı Barroso ise Ukrayna ile ilişkilerin gözden geçirilmesi gerekebileceğini söylemişti. Yanukoviç'in ülkenin doğusu ve güneyinde geniş destekçi tabanı var.

**

Türkiye'yi bu işin hangi bakımdan ilgilendirdiğini anlamak için ise oradaki 'Rusya ile olmaz' diyen Kırım Türklerinin pozisyonunu ve 2008'de Turuncu Devrim'in devlet başkanı gibi karşıladığı İstanbul Fener Rum Patriği Bartholomeos'un Kiew ziyaretinin anlamını hatırlamalı. Putin Erdoğan'ı aramış ve bu ziyarete engel olmasını istemiş ancak Erdoğan'ın gücü buna ya yetmemiş ya da öyle görünmek istemişti. Moskova Patriği II. Aleksey de bu ziyarete çok kızmıştı. Türkiye Dışişlerinin son yaşananlara ilişkin son soğuk ve lakayt gibi görünen açıklamasının kökenin de bu hatıralar var. Şimdilik hülasa bu!

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.