Mungan'dan muhtıra gibi açıklama: "Ekonomik program uygulanacak"

Yayın Tarihi: 06/12/13 07:00
okuma süresi: 7 dak.
A- A A+
Genelde maliye bakanlarını hiç kimse sevmez, neden sevmez çünkü egonomiyacı olurlar. Bunu kimi zaman insan psikolojini dikkate alarak yaparlar kimi zaman da alay ederek. Hepsine şahit olduk bu memlekette.

Zeren Mungan bakan olmasının ardından hükümet acemi olduğu için o da bazı bocalamalar yaşadı. Yanlış yaparsa geçmişte olduğu gibi yine eleştiri yağmuruna tutacağız. Ancak dünkü meclis konuşması olacak sanırım son derece anlamlı bir açıklama yaptı. Türkiye kaynak aktarmazsa maaşlar ödemez dedi. Bu tabii ki kötü bir açıklama, bunu takdir edecek halimiz yok. Yani gönül isterdi ki Türkiye kaynak aktarmasa da maaşlar ödensin. Bu anlamda kötü bir açıklama ama bir yandan yaşadığımız gerçek.

Herkes bu açıklamayı klasik ve gelenekçi bir açıklama gibi düşünebilir ama bir gazeteci olarak ben birilerine gönderilen mesaj ya da muhtıra gibi algılarım.

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu siyasette uzun zamandır görev almamanın da verdiği "toylukla" diyelim, acemi dememek için bu kelimeyi kullanacağım, kendini muhalefette sanarak ekonomik programda önce külliyen sonra kademeli daha sonra da gerekli revizyonları yapacağını açıkladı. Şimdi bakıyorum da bu konuda hiç sesi çıkmıyor. Yani bir bakanlar kurulu toplantısı sonrasında sırf gıcıklık olsun diye ben sorayım diyorum bakalım ne diyecek.

Tabii kınamıyorum Sn Başbakanı, muhalefet etmek ile hükümet etmek çok farklı şeyler ve Özkan bey haliyle zaman geçtikçe bunu benimseyecek.

MUNGAN NE DİYE BUNU AÇIKLADI?!!

Şimdi biz bilmiyor muyuz ki Türkiye'den gerekli kaynak aktarımı yapılmazsa maaşlar ödenemez, gerekli kalkınma ivmesi yaşanamaz. Bunu hepimiz biliyoruz. Pekala neden Maliye Bakanı Mungan böyle bir açıklama yapma ihtiyacı hissetti dersiniz.

Hükümetin CTP kanadı, küçük ortak DP'nin elindeki fonlara kelime anlamıyla el koydu, kontrol getirdi ve adeta DP'yi kilitledi.

Peki neden hiç düşündünüz mü?

Mungan'ın açıklamasının altında yatan gizli manayı okuyabilmeniz lazım. Tabii bu benim yorumum. Mungan kelime anlamıyla Serdar Denktaş'a muhtıra verdi.

Hepimiz DP Genel Başkanı ve hükümetin küçük ortağı Serdar Denktaş'ın AK Parti hükümetinin KKTC'deki politikalarını tasvip etmediğini, Büyükelçi Akça'yı istemediğini ve bu saydıklarımla ilgili Şehitler abidesinde günler süren ülkene sahip çık şeklinde çadır eylemi yaptığını biliyoruz.

Türkiye en başından beri CTP-DP hükümetini tasvip etmedi. Edilecek bir durumu da yok böyle bir hükümetin. Külliyen birbirine zıt iki parti.

Anlayacağınız, Maliye Bakanı Mungan ekonomik programın değişmesiyle ilgili "programa uymak zorundayız, bazı adımlar protokolde yazmasa bile atılması gerekir" demesi aslında Serdar Denktaş'a açık bir mesaj.

Denktaş'ın hükümete geldiği ilk günden beri sürekli ekonomik protokolü değiştireceğini söylemesi, bu programın başarıyla ülke de uygulanmasını sağlayan Büyükelçi Akça'ya karşı tavır almasına sanırım en anlamlı ve manidar bir açıklama olmuştur Mungan'ın açıklaması.

ANKARA İLE İLİŞKİLER KORUNMALI

Defalarca kez dile getirdik, hepimizin en büyük isteği kendi ayaklarının üzerinde durmak. Gelin görün ki bu sadece bir istekten ibaret kalıyor. Ne toplum olarak ne de hükümet olarak hiçbirimizin böyle bir vizyonu olmadı. Çünkü Ankara iyi kötü, az çok katkı yapıyor ve çark tatlı tatlı dönüyor, arabalar alınıyor, evler alınıyor, yani devran dönüyor. Zamlar olsa da hayat yine güzel.. eee şimdi kim ister bu düzen bozulsun madem ki veren var.

Olaya böyle baktığımız sürece bu memleket gelişir ama yavaş gelişir, o da niye gelişir Türkiye yatırıma bütçe ayırıyor diye.

Ama her hükümet kendi halkının refahını düşünmek zorundadır. Ya acı reçetelere katlanacak bir halk bulur ve devrimler yaparsınız, Ankara'ya da sağol başka para verme istemeyiz dersiniz ya da boyun eğmeden ilişkilerinizi sağlıklı düzeye çekersiniz ve çalışırsınız.

Bu ülke çok kötü büyükelçiler ve KKTC'den sorumlu bakanlar da gördü. Büyükelçi Akça diplomat olmayabilir ama son derece akıllı bir ekonomist ve KKTC şartlarını ve insanını artık anlamış ve öğrenmiş durumda. Bu nedenle ekonomide bu istikrar yakalanmışken devam etmeli, yani Akça'ya daha ihtiyacımız var program anlamında. Beşir Atalay'a ise baktığınızda ben bu kadar Kıbrıs dostu Türkiyeli bakan görmedim.

Keşke öyle bir hükümet çıksa da Ankara'ya uzanıp "beyim bak bunları şunları acil yapmamız lazım, şunları da değiştirelim ki biz de nefes alalım" dese.

Ama anladığım kadarıyla Özkan bey ile Tayyip beyin henüz bir merhabası dahi yok. Yani ilişkiler düşük düzeyde devam ediyor, iki hükümet başı arasında değil.

Hani o sevmediğimiz , horladığımız İrsen Küçük günde 10 defa Beşir beyle konuşur istediğinde Tayyip beyle yemek yerdi. Ne elektrik zammı vardı, ne maaş ödeme sıkıntısı.

Küçük gitti, ala; ekonomik programa devam ama. Ne oldu ne değişti? Hade İrsen bey ülkeyi Ankara'ya sattıydı, tamam ne değişti?

Ne değiştiğini söyleyim; UBP gitti bir süreliğine bu menfaati CTP ile DP tadacak, sonra yine UBP. İşte değişen bu beyler.

Bu işi yapıyor da yapıyorsunuz en azından ilişkilerinizi iyi tutun.

Memleket gerildik sonra geriliyor.

*************

REŞAT PİPOYA GEÇİŞ YAPTI

Gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Rasıh Reşat dün bir meslektaşını yanına alarak kendisine yeni bir pipo takımı almış. Duyduğuma göre sigarayı bırakan Rasıh Reşat, pipoya olan eski aşkını yeniden ateşlendirmek istemiş. Pipo güzel bir zevk de amacınız tütün kullanımını bırakmaksa bunda pek başarılı olamayacağınızı düşünüyorum. Güzel olan her şey yasak değil mi? Bu arada Polat Alper de küba purolarını artık yalnız içiyormuş, her ne olduysa??

****************

SAMİ DİLEK ATEŞ GİBİ

Kamu-İş Başkanı Sami Dilek'in bakıyorum da son bir haftadır yıldızı hayli parladı. Ne saat ne gün haber sitelerine göz atsam hep Sami Dilek'i görüyorum. Hayırdır başkan ne bu heyecan. Sen yakında Ankara'ya da gidersin bu hızla.

**************

ALİHAN YORGANCIOĞLU'NU DESTEKLİYOR

Meslektaşım Alihan Pehlivan'ın hararetli bir şekilde CTP kurultayında Özkan Yorgancıoğlu'nu desteklediğini öğrendim. Bak ben açıkça söylüyorum benim oyum olsa Asım Akansoy'a verirdim ama sen kapitalist davranıp Hükümete verecekmişsin oyunu. Bu arada Dominostaki mikicikle iyi arkadaş olmuşsunuz. Bir pizza ısmarlamadın.

****************

GÜNÜN SÖZÜ:

Yüce insan doğru olanı bilir, sıradan insan para getireni.

Konfüçyüs..


#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları