Hükümetin iyileştirme niyeti yok

Yayın Tarihi: 25/11/14 08:00
okuma süresi: 6 dak.
A- A A+

*Aslına bakarsanız CTP-DP hükümeti de yasanın anomali getirdiğini kabul ediyor ama bunu hızlı bir şekilde revize etmeye ya da iyileştirmeye evet demiyor. Peki neden?

* *Mali alt yapı hazır değil demek para yok demektir beyler. O nedenle gönül rahatlığıyla şunu söyleyebilirim ki yasa da iyileştirmeler yapılacak olsa bile bu erken zamanda olmayacak, olacaksa da asgari ücrette ki gibi olacak. yani Hükümet önce eşeği kaybettirecek sonra da buldurup sevindirecek ve sendikalar dahi bunu olsun kopardık bu gatsotlardan demek durumunda kalacak.

Ne bahtı kara milletiz diye söylendim kendi kendime yazıya başlarken. Yetemedik kendi kendimize gitti. Sanırım yetemeyeceğiz de. Bu kolay bir şey midir peki? Evet kolay bir şeydir ama alıştırıldığımız alışkanlıklarımızı değiştirebilirsek, peki değiştirebilir miyiz? pek sanmıyorum.

İnsan bin lira kazanırken bin liralık yaşar, yüz binlik yaşamaya alışırsa artık yaşam tarzı odur. Hani 1960 yokluk yıllarından 1983 varlık yılları arasındaki büyük uçurum gibi. Zaman zaman Zeren Mungan'ın açıklamaları beni umutlandırsa da endişelendirir; çünkü Soyer hükümeti döneminde ki Zeren bey de o zamanlar Maliye Bakanlığı müsteşarıydı, Ferdi beyin en büyük hayaliydi "denk bütçe" ama gelin görün ki hükümetten apar topar gitmek zorunda kalmıştı Ferdi bey.

Gitmelerinin sebebi ise şimdi tartışılan göç yasasıydı. Hani 47/2010 kamu çalışanları aylık ve ücretlerini düzenleyen yasa.

Soyer hükümeti 13/1/2009'da bu düzenlemeyi meclise sevk etti ve 17/1/2009 erken seçim kararı aldı. Zaten Soyer bunu dün meclis oturumunda da yeniden anlattı. Bu yasanın geçmesi için para vermekten usanan Erdoğan hükümeti, bu yasayı Ferdi beye dayatmıştı. Sırf yasa kadük olsun ve hayatta uygulamaya geçmesin diye hükümet erken seçim kararı aldı ve sonrasında da yasa kadük oldu.

Sonrasında iktidara gelen Eroğlu hükümeti bu yasada iyileştirmeler yaparak meclise sundu ve uygulamaya kondu bu yasa. Bir farkla CTP hükümeti işe başlangıç olarak 1200 tlyi öngörmüştü UBP bunu 1600 tl'ye çıkarmıştı. Tek fark buydu.

Acı bir yasaydı kamuda yeni işe başlayacak olanların maaşlarını % 38 oranında kırpmıştı.

1/1/2011 den sonra kamuda istihdam % 38 düşürülmüştü. 13. Maaş dışında başka ödeme yoktu. Toplu sözleşmelere sınırlandırmalar getirilmişti.

SENDİKALARDAN İYİLEŞTİRME

Sendikalar küçük değişiklikler yaparak vekillere verilmek üzere söz konusu bu yasayı yeniden meclise sundu. Komitelere ivedilikle götürülerek görüşülmesini istedi. Bu konuda muhalefet ve iktidardan sadece Doğuş Derya bu ivediliğe evet oyu kullandı. Hükümet tam anlamıyla ivedilik konusunu reddetti.

HÜKÜMETİN MAZARETİ HAZIR

Hükümet muhalefet partilerinin desteği ile iyileştirilmiş halde komitelerde görüşülmesi için meclise gelen sendikaların önerisini kendine göre makul gerekçelerle reddetti. Başbakan Yorgancıoğlu'na göre göç yasasını kendileri de değiştirmek istiyorlar, bunu böyle kabul etmiyorlar ancak bu yasanın değişebilmesi için mali alt yapı gerekiyor ve bu alt yapı henüz hazır değil. bu nedenle de ivediliğe onlara göre gerek yok. Hükümet bu konuda bir çalışma yapıp Çarşamba günü meclise sunacak. Hükümet kısa bir sürede nasıl verimli değişiklikler hazırlayacak ve meclise sunacak o da ayrı bir konu.

Aslına bakarsanız CTP-DP hükümeti de yasanın anomali getirdiğini kabul ediyor ama bunu hızlı bir şekilde revize etmeye ya da iyileştirmeye evet demiyor. Peki neden?

MALİ ALT YAPI HAZIR DEĞİL NE DEMEK?

Hükümet kibarca bu yasada biz de değişiklik yapmak istiyoruz, maaşlar arası uçurumları yok etmek istiyoruz diyor ama mali alt yapı hazır değil değerek "paramız yok istesiniz ama neyle yapacağız" demeye getiriyor.

Mali alt yapı hazır değil demek para yok demektir beyler. O nedenle gönül rahatlığıyla şunu söyleyebilirim ki yasa da iyileştirmeler yapılacak olsa bile bu erken zamanda olmayacak, olacaksa da asgari ücrette ki gibi olacak. yani Hükümet önce eşeği kaybettirecek sonra da buldurup sevindirecek ve sendikalar dahi bunu olsun kopardık bu gatsotlardan demek durumunda kalacak.

Gelecek yıl ki seçimleri de göz önünde bulundurursak, hükümet illaki bir takım iyileştirmeler yapacak ve bu seçime yakın bir tarih de yapılacak ki propaganda paketlerine "işte UBP'nin meclisten geçirdiği göç yasasını tadil ettik, görün farkımızı" diyebilsinler.

Sendikalar da vatandaş da azdır yaptığınız ama napalım buna da çok şükür demek durumunda kalacaklar yine.

Bakın yazıyorum buraya.

Normal kamu çalışanıyla 47/2010 yasasına göre işe girenler arasındaki uçurum o kadar bir açlık ki küçük iyileştirmeler hafif bir esinti gibi olur ancak.

CTP bu işleri iyi biliyor iyi oynuyor.

Ne yazık ki samimi değiller.

****************

GÜNÜN SÖZÜ

Şu an yanımda olmanı çok isterdim. Ama değilsin.

Sen oradasın; ve orası ne kadar şanslı olduğunu bilmiyor.

Nâzım Hikmet

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları