Akıncı saraya yürüyor

Yayın Tarihi: 20/04/15 08:00
okuma süresi: 7 dak.
A- A A+

Heyecansız ve sürpriz bir seçim oldu diyebiliriz. Açıkçası Kudret Özersay'ın son 10 gün içinde gerçekleştirdiği beklenilenin ötesindeki tırmanış; Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun ve Sibel Siber'in bu denli düşük oy almasına neden oldu. Derviş Eroğlu ile Mustafa Akıncı'nın kelime anlamıyla kafa kafaya tamamladığı ikinci turda öyle tahmin ediyorum ki Mustafa Akıncı bu seçimi rahat bir şekilde kazanacak. Bunun aksini düşünmek saflıktan başka bir şey olmaz.

Tabii burada incelenmesi ve iyi irdelenmesi gereken çok önemli bir nokta var. İkinci tur da kim nasıl hareket edecek ve nasıl davranacak. Ondan önce adayların sırayla aldıkları oyu ve durumlarını analiz edelim.

ÖZERSAY'IN BAŞARISI % 21,23

Hiç kimse Kudret Özersay'ın % 21 oy alacağını tahmin etmiyordu; ne güne kadar peki? Son bir haftaya kadar. Özersay'ın kazanması için sahaya inmek isteyen gerek deniz aşırı olsun gerekse ülke içinden olsun, Özersay için çalıştılar ve bu oyun çıkmasına el verdiler. Özellikle son bir hafta da Özersay için birçok kesimin ortaya koyduğu çaba belki Özersay'a seçim kazandırmadı, O'nu dördüncülükten de kurtaramadı ancak koca CTP'nin adayı Sibel Siber'in hemen yanı başına taşıdı. Dün gece Özersay'ın basın toplantısında yanındaydım, Salı günü basın toplantısı düzenleyeceğini açıkladı ve parti kurmayacağını da ima etti açıkçası. Özersay eğer ki yeni siyaset anlayışı deyimini kullanırken samimiyse kim ne diyecek diye bakmadan yeni bir parti kurmanın yolunu tutmalıdır. % 21 oy demek partileştiğinizde büyük iktidar olabilirsiniz demektir.

CTP, SİBER'İ İSTEMEDİ

Kimsenin gücüne gitmesin ama CTP tabanı Sibel hanıma oy vermedi ve desteklemedi. Bu apaçık ortada, bunun aksini kimse söyleyemez. 21 vekille hükümetin büyük ortağı olan bir partinin adayı neredeyse dördüncülüğe düşecek kadar az oy alamaz, almamalıdır. CTP doğal olarak kendi kendini sorgulama noktasına gelecektir. Ama bir süre önce Sibel hanım için yapılan değerlendirmelerde Sibel hanımın, CTP-BG Cumhurbaşkanlığı konusunda adaylığının oturmadığı yönündeydi. Sonuç olarak da bunun böyle olduğu ortaya çıktı.

YORGANCIOĞLU İLE TALAT'IN İŞİ ZORLAŞTI

Bu saatten sonra Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ne yapacak ne edecek bunun sorgulanması gündeme gelecek haliyle. İstifa eder mi, genel kurulda aday olur mu olmaz mı hep bunlar sorgulanacak.

Talat'ın geri dönüşü de sorgulanacak ama bunu sakın göz ardı etmeyin. Sibel Siber'in bu başarısızlığı yalnızca Yorgancıoğlu'nun değil aynı zamanda Talat'ın da başarısızlığıdır. Sahne önünde son bir hafta Talat'ı sıkça gördük; vatandaşın Talat'a "Siber'e oy verin" diyen Talat'a hem de; saygısı mı kalmadı, ricasını mı dinlemiyorlar artık, yoksa Talat göstermelik olarak mı Siber için oy istedi, işte hep bunlar sorgulanacak.

Yani demem o ki Yorgancıoğlu'nun gitmesi ne kadar kolaylaştıysa Talat'ın da dönmesi o kadar zorlaştı. Talat gerçekten iyi çalışsaydı Sibel hanım için Sibel hanım bu kadar düşük oy mu alırdı? Bunlar hep sorgulanacak. Kim bilir Talat'ın dönüşü belki de kolaylaşacak bu başarısızlıktan sonra ama bir gerçek var o da Büyük ortak CTP'nin adayının oyu yerlerde süründü.

YORGANCIOĞLU AKINCI'YA DESTEK AÇIKLAYACAK MI?

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu'nun geçtiğimiz Salı günü benimle yaptığı söyleşide Akıncı'nın Eroğlu ile ikinci tura kalması halinde Akıncı'yı destekleyecekleri açıklaması bakalım gerçek olacak mı? CTP, TDP'nin hızla yükselecek olmasına el verecek mi..

AKINCI SARAYA YÜRÜYOR

Derviş Eroğlu ile Mustafa Akıncı arasındaki oy farkı sadece % 1.13. Akıncı'nın neredeyse tüm anketlerde aldığı oy oranına baktığımızda üçüncü sırada ve % 20'nin altında gösteriliyordu. O anketler ki Derviş beyi % 40'ın üzerinde tutup hem Derviş beyi yanılttılar hem toplumu. Şimdi Mustafa Akıncı elde ettiği bu oy oranıyla ikinci turda da hem Özersay'ın hem de CTP'nin desteğiyle ki bu bence tam bir destek olmayacaktır, onu da belirtmekte fayda var, genel bir destekle ikinci turu rahat bir şekilde kazanacaktır. Bunun aksini söylemek çok da mümkün değil. Elbette ki siyasette her şey olur. Ama ben Akıncı'nın ikinci turun galibi olacağını düşünüyorum.

Özersay'a giden oylar Eroğlu'na dönecek diyenler de oldu. O şekilde düşünenler sahada ne olup bittiğini bilmeyenlerdir. Özersay'ı bu kadra yukarı zıplatanların amacı Eroğlu'nun kaybetmesini sağlamaktı. Ancak Eroğlu'nu üçüncülüğe düşüremediler.

EROĞLU'NUN BAŞARISI VE UBP-DP'NİN İHANETİ

Kelime anlamıyla olay başlığı attığım gibidir. UBP'li vekillerin rahat dörtte biri Eroğlu için çalışmadılar. Eroğlu'nun kazanması için çalışan vekiller belliydi. Demokrat parti Genel Başkanı Serdar Denktaş belki Eroğlu'na oy verilmesi için çağrı yaptı ama DP'de Demokrat Partililerden pek fazla kalmadığı için bu çağrıya sadece UG kanadı olumlu yanıt verdi. DP'liler soluğu Özersay ve Akıncı da aldılar.

UBP'nin taban oyunu % 35 kabul etsek DP'nin de taban oyunu % 10. Nerede bu % 35 peki? Hade diyelim % 10 taviz verdi sağ seçmen, % 50 oy almış koca Eroğlu'nun % 28 oy almış olması yakışık aldı mı?

Eroğlu bugün bu oyu alabilmiş ise kendi kişisel başarısından ve bir grup UBP'li vekilin çalışmasından başka bir şey değildir. Bunu da söylemek lazım.

Dahası Özersay için maddi ve manevi çalışan, kazanması için çalışan eski UBP'liler ve DP'liler değil de kimlerdir? İşte bu insanları Eroğlu'nun yanına çekme başarısızlığını gösteren UBP Genel Başkanı Özgürgün ile DP Genel Başkanı Denktaş'tır. Tek başarısızlık genel başkanlarda olmasa bile ordu savaşı kaybederse komutandır sorumlusu.

Bu kadar engele karşın Eroğlu iyi bile bu oyu almıştır ve bu oyu Eroğlu ağırlıklı kendi çabasıyla almıştır.

Bir hafta sonra ikinci tur olacak.

Derviş beyin elinden tutup adam ettiği birçok kişinin kendisine bu kadar çok ihanet ettiği bir ortamda ben Sn Eroğlu'na şans veremiyorum.

****************

GÜNÜN SÖZÜ

Demokrasilerde bir seçmenin cehaleti bütün halkın güvenliği için tehlikedir.

John F. Kennedy

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları