Başbakan'ın seçim maceraları bitmez!

Yayın Tarihi: 03/11/17 08:00
okuma süresi: 9 dak.
A- A A+
  • Başbakan Özgürgün o günlerde yine erken seçim çağrısı yapmış ve anında CTP'den karşılık görmüştü; peki sonra ne olmuştu? Ne olacak bir yandan hükümet ortağı Demokrat Parti bir taraftan UBP Parti Meclisi Başbakan'ın erken seçim önerisini reddetmişti. Sonra da Başbakan; parti meclisim reddetti diyerek erken seçimden vazgeçmişti. Yani erken seçimden kaçan UBP'nin ta kendisi olmuştu.
  • Başbakan bazı bakanların ve bazı vekillerin tehdidinden o kadar bir usandı ki artık erken seçim kararı aldı. Şubat ve mart ayında yaptığı erken seçim çağrıları da aslında bazı bakanlara ve vekillere ayar vermek içindi, yoksa Başbakan'ın erken seçim istediğinden değil. Düşünsenize bazı bakanlar sürekli Başbakan'ı istifa etmekle tehdit ediyor, keza bazı vekiller de, Başbakan da usanınca "erken seçime giderim haa" diye tehdit etti durdu. Baktı gördü ki yapamıyor, yani bu erken seçim tehdidi hem DP hem de UBP tarafından engelleniyor; sonra kabineyi değişeceğim söylemlerine başladı.
  • Şubat ve mart aylarında yaptığı erken seçim denemeleri UBP ve DP tarafından engellense de Özgürgün bu seferki denemesini başardı.

Başbakan Hüseyin Özgürgün'ün Yazı İşleri Müdürümüz Serhat İncirli'yle olan söyleşinin detaylarını okudum, okudukça da güldüm. Başbakan öyle kolay kolay röportaj vermez, Serhat abiye çıkması da güzel olmuş, güzel olmuş olmasına da keşke biraz da doğru şeyler söyleseymiş Başbakanımız.

Güldüm dedim ya neye güldüğümü anlatayım. Ya Başbakan erken seçimden kaçanın muhalefet değil kendisini olduğunu unutmuş ya da laf ola söylemiş.

Biz bereket versin yazıp çiziyoruz da kayıtlara geçiyor. Tanrı aşkına Başbakan bazı konularda yanlış söylemesin hani daha kibar nasıl ifade edebilirim bilmiyorum…

Şöyle bir yazı arşivimi inceledim ve eski yazılarımı buldum. Başbakan Özgürgün o günlerde yine erken seçim çağrısı yapmış ve anında CTP'den karşılık görmüştü; peki sonra ne olmuştu? Ne olacak bir yandan hükümet ortağı Demokrat Parti bir taraftan UBP Parti Meclisi Başbakan'ın erken seçim önerisini reddetmişti.

Sonra da Başbakan; parti meclisim reddetti diyerek erken seçimden vazgeçmişti. Yani erken seçimden kaçan UBP'nin ta kendisi olmuştu. Sayfada yer kalırsa arşivdeki, yazılardan kesitlere yer vereceğim.

Başbakan erken seçim aşığı

Şubat ayında Hüseyin bey erken seçim çağrısı yaptığında henüz sekiz aylık başbakandı. Şubat ayından sonra da zaman zaman yaptığı erken seçim çağrıları bir şekilde UBP tarafından bertaraf edildi ve Başbakan'a izin verilmedi.

Peki neden Başbakanımız sürekli erken seçime gitmek istiyor? Başarılı olan bir başbakan erken seçim ister mi? Erken seçim de neymiş? UBP adına çok yeni bir söylem bu. Hadi erken seçime gidelim; niçin?

Başbakan Özgürgün UBP'nin başarılı bir hükümet yürüttüğünü söylüyor; peki başarılı olan bir hükümet neden erken seçime gitmek ister? Dahası erken seçime gitmek isteyen hükümet mi yoksa sadece Başbakan'ın kendisi mi?

Hepimiz net olarak biliyoruz ki Başbakan'dan başka erken seçim isteyen yok hükümetin içinde.

Peki neden?

Başbakan'a seçim yasak! 22 Şubat tarihli yazımdan bir kesit

Bir süre önce Hüseyin bey erken seçime gitmek istediğini anlatan bir açıklama yaptı. Ben samimiyetine inanıyorum ama kendisine çok yakın bazı kişiler Başbakan'ın bunu kabineye ve vekillere ayar vermek için, korkutmak için yaptığını söylüyor. Hem de çok yakın kişiler bunlar, biz de duyuyoruz haliyle.

Son yapılan UBP MYK toplantısında gündem erken seçim ile kabine değişikliğiydi. Öncesinde yapılan UBP grup toplantısında erken seçimin söz konusu olamayacağı Özgürgün'e net bir şekilde anlatıldı. Keza UBP MYK toplantısında da hükümetin ortaya ciddi bir performans koyamadığı, henüz dişe dokunur işler yapmadan erken seçime gitmenin UBP'ye çok şey kaybettireceği yine Başbakan'a net bir şekilde izah edildi. Eğer bir sürpriz olmazsa seçimler Nisan 2018 tarihinde yapılacak. UBP'de seçimle ilgili alınan karar bu noktada. Kabineyi değişmesi içinde Başbakan'a çağrı yapıldı fakat Başbakan bu çağrıya yanıt vermedi. Seçimle ilgili şimdilik son noktayı koyacak olursak Başbakan Özgürgün'e erken seçim yasak, istese dahi gidemez; UBP'deki hiçbir vekil, hiçbir MYK ve hiçbir Parti Meclisi Üyesi buna onay vermez. Bakalım Sn. Özgürgün; Tufan Erhürman'ın restine rest diyebilecek mi?

KOMİTEDEN RET ÇIKACAK! 7 Mart tarihli yazımdan bir kesit

UBP içindeki güvenilir kaynaklarımdan elde ettiğim bilgilere göre, 2 Temmuz'da erken seçim olsun önerisini değerlendirecek olan komite beş üyeden oluşuyor. İki UBP, iki CTP ve bir DP'li milletvekili var bu komitede. Hükümet üçe iki oylamayla 2 Temmuz erken seçim önerisini, reddedecek. Bakınız bu son derece net bir bilgi.

Bu hafta ise güvensizlik önergesi oylanacak ve haliyle hükümet düşürülemeyecek. Yani işin özeti Başbakanın sürekli erken seçim çağrısı yapmasının sıkıntısını böyle bir yolla UBP-DP ikilisi bertaraf etmiş olacak. Başbakan Özgürgün de rahat bir nefes alacak; zira yetişip erken seçime hazır olduğunu açıklamıştı. Bu vesileyle de erken seçim konusu kapanacak. Umarım Başbakanımız da artık erken seçim konusunu açmaktan vazgeçer…

Başbakan aslında tehditlerden usandı

Daha önce de yazdım Başbakan bazı bakanların ve bazı vekillerin tehdidinden o kadar bir usandı ki artık erken seçim kararı aldı.

Şubat ve mart ayında yaptığı erken seçim çağrıları da aslında bazı bakanlara ve vekillere ayar vermek içindi, yoksa Başbakan'ın erken seçim istediğinden değil. Düşünsenize bazı bakanlar sürekli Başbakan'ı istifa etmekle tehdit ediyor, keza bazı vekillerde, başbakan da usanınca "erken seçime giderim haa" diye tehdit etti durdu.

Baktı gördü ki yapamıyor, yani bu erken seçim tehdidi hem DP hem de UBP tarafından engelleniyor; sonra kabineyi değişeceğim söylemlerine başladı.

Erken seçim tehdidi olmayınca kabine değişimi tehdidi

Sonra ne oldu peki? Başbakan bazı bakanlarla ciddi anlamda ters düştü ve biz gazetecilere sürekli kabineyi değişeceği sinyalini verdi. Bu satırları kaleme alırken; balkonda puromu içerken tüm kabinenin bakanlarıyla telefonda uzun uzun konuştuğumu hatırlıyorum. Tüm kabinede bir sancı acaba kim görevden gidecek? Ben o günlere şahit olduğum için rahatça yazabiliyorum. Bakanları ilk bir korku buldu ama baktılar ki Başbakan kabineyi değişemiyor; herkes kendi bakanlığında Başbakan gibi davranmaya devam etti. En sona gelindiğinde Ertuğruloğlu ile Dürüst üzerinden UBP yıpratılmaya başlatılınca Başbakan bunu fırsat bildi ve daha fazla yıpranmadan bu seçimi yapalım dedi.

Başbakanımızın erken seçim macerası bundan ibaret aslında.

Şubat ve mart aylarında yaptığı erken seçim denemeleri UBP ve DP tarafından engellense de Özgürgün bu seferki denemesini başardı.

Bence son derece iyi oldu. Yani anlayacağınız şu an her şey Başbakan'ın istediği gibi yürüyor. İlerleyen günlerde yazacağım; adayların belirlenmesinin üyeye gidecek olması da Başbakan'ın işine geldi; zira bazı bakan ve vekillerin aday olamamasını o da istiyor.

Daha çok şey yazacağız ama yavaş yavaş…

İskele'de UBP kontenjanı "kadın adayın"!

Başbakan'ın İskele'de bulunan bir adet kontenjan hakkını bir kadın adaydan yana kullanılacağını öğrendik. Böylelikle geriye kalan dört kişilik yerlerin erkek adaylarının üye önünde yarışla belirlenmesine olanak sağlaması için bu yolu seçtiği öğrenildi. İskele İlçe Başkanı Osman Kırşan'ın aday olmamasıyla İskele'de kadın kontenjan adayının dışında dört yer için aday adaylarının kıyasıya yarışacağı öğrenildi. Başbakan'ın yine Mağusa kontenjanlarından bir tanesini Resmiye Canaltay için kullandığı öğrenmiştik.

*****************

Günün Sözü

Ne yaşarsanız yaşayın, birine en son davranış şekliniz. Onda bıraktığınız tek fotoğraftır.

Pablo Neruda

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları