Umarız 'hayırlı' olsun, dileriz siyaset kurtulsun

Yayın Tarihi: 16/07/15 08:00
okuma süresi: 4 dak.
A- A A+

"TDP tetikte, Özersay hazırlıklarını tamamlamak hakkında bir mütelaa içinde beklemektedir. DP ise nasıl davranacağına neredeyse 'karar' vermiş gibidir… En tepede Cumhurbaşkanı Akıncı ise, tıpkı geçtiğimiz gün 'devrim' diye yutturulmak istenen partiler yasasını bazı 'ilkellikleri' gerekçesiyle meclise iade ettiği gibi 'iâdelere imza' atarsa koalisyonun fişi kolay çekilir. Koalisyon hakkındaki makul umut, biraz da pamuk ipliğindedir"

KKTC'de koalisyon hükümeti kuruldu ve içinde fazlasıyla bulunduğumuz medya mahallesi 'hayatın kendisi imiş gibi' günlerdir tartıştığı, usanmadan evire çevire döndürdüğü 'kabinesine, bakanlarına' kavuştu…

Esas resim vurgulandığı gibi CTP-UBP hükümetinin 40 yılı bulan KKTC tarihinde bir ilk olması ve katiyen 'şâibeyi' kaldıramayacak oluşudur.

Bu 'ilk olma' halinin bedeli de asimetrik olarak Denktaş liderliğindeki DP'nin ilk kez ana-muhalefete oturması ve parlamentoda oluşan şeklin 'halk adına muvaffakiyet' anlamında ciddi riskleri de bir potansiyel olarak birlikte getirmesidir.

Üstelik bu hükümet, önceki hükümete de yüklenemeyecek. 'Sen şöyle ettin, böyle ettin' diyemeyecek.

Meclis kürsüsünde şimdi, boş boş atıp tutmak; sadece mâziye bakınarak nostalji içinde cımbzılamak her zamankinden kolay olmayacak.

Basın için 'ciddi bir şenlik' hatta bir 'festival' tadını şimdiden veren; KKTC koalisyonlar tarihi nezdinde de 'en geniş' tabanlı koalisyon olması bakımından bu hükümetin şeklî darısı Türkiye'nin başına, diyelim…

**

Kuruluşu ciddi bir ketumiyet titizliği ile şekil bulan CTP-UBP koalisyonunu seyredeceğiz ve göreceğiz…

Daha kurulmadan klasik olarak 'vesâyet' tartışmalarıyla kurulması bakımından göreve 'mahzun' başlayan hükümet neticede 'şimdilik' umuttur. Bu umudu, bir temenni ya da bir bedduâ tadında yiyenler elbet olacak.

Pek çok ilki barındıran ve iki Genel Başkanın kabine dışında kalarak yöneteceği koalisyon hükümeti, esasen nicedir çöküşü süren ve her geçen gün 'millette' ümitleri tüketen siyasetin, yine siyasete yani doğrudan 'kendisine' karşı yaptığı önemli bir 'kurtarıcı hamle' olarak dikkat çektiği inkâr edilemez.

Eden yanılır…

Bu nedenle de ilk anda heyecanlı, disiplinli bir umut, bilhassa yeni kabine üyelerinde öne çıkıyor. Bu makul durum için önden gereksiz 'övgü' ya da 'menfi eleştiri' doğru değil…

Kamuoyu bu ikisinden birini yapanı; dümdüz öveni ya da ayarsız söveni -kişi ya da kurum nezdinde- gördüğü an bir kez daha atmosferden soğuyacaktır. Her analize ve hatta her kabine üyesi ile her vekilin dillendirişine yansıdığı gibi yeni koalisyon hükümetinin hiçbir surette 'başarısızlık' şansı yoktur.

Zira "başarı" ve "şans" kelimeleri asla bir araya gelmez.

TDP tetikte, Özersay hazırlıklarını tamamlamak hakkında bir mütelaa içinde beklemektedir. DP ise nasıl davranacağına neredeyse 'karar' vermiş gibidir…

En tepede Cumhurbaşkanı Akıncı ise, tıpkı geçtiğimiz gün 'devrim' diye yutturulmak istenen yasayı bazı 'ilkellikleri' gerekçesiyle meclise iâde ettiği gibi 'iâdelere imza' atarsa koalisyonun fişi kolay çekilir. Nitekim kendisi de bu hükümet modeliyle Kıbrıs Sorunu karşısında dengelenmiştir.

**

Hâsılı koalisyon hakkındaki heyecan ve haklı umut, biraz da pamuk ipliğinde…

Hükümetin elinde şimdi 39 kişi var.

'Yasama baharı' diyerek her şeyi dilediği gibi yapabilir. Anayasayı da değiştirir, Türkiye ile ilişkileri de düzenler… Polisin sivile bağlanması, Ekonomik Protokol ve özerkleştirme gibi piyasada ne konuşuldu ve konuşuluyorsa çâresini kâğıt üzerinde bulma imkânına sahiptir.

Can-ı gönülden hayırlı olsun… Ümitli değilsek de dileriz siyaset kurtulsun.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.