Trajedi!

Yayın Tarihi: 01/02/16 08:26
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+
Politikacının birisi, bir ilkokulu ziyaret eder.

Bir sınıfa girip öğrencilerle sohbet etmeye başlar.

Gelenektendir; politikacı hem öğretmeni sınamak hem de kendisinin çok bilgili olduğunu öğrencilere ve de öğretmenlere göstermek için öğrencilere bir soru sorar.

Politikacı, "Kim bana trajedi" diye nitelendirilebilecek bir örnek olay anlatabilir?" diye öğrencilere sordu.

Küçüklerden birkaçı ellerini kaldırdı.

"Çocuğun biri, babasının çiftliğinde tarlada oynarken, gelen traktör onu fark etmeyip üzerinden geçip öldürdü. Bu bir trajedidir" deyince, öğretmen konumundaki politikacı, "Bu olay gerçekten çok üzücü ama bir trajedi sayılmaz. Bu olsa olsa kaza olur" der ve çocuğun cevabının yanlış olduğunu söyleyerek, başka bir yanıt için yeni bir öğrenciye bakar.

Elini kaldıran bir diğer öğrenciye işaret ederek, "Sen söyle bakayım. Trajedi diye nitelendirebileceğimiz bir olaya örnek ver" diye sorusunu yineler.

Öğrenci, "Bir okul otobüsünün için 50 tane kızlı erkekli öğrenci var. Otobüs okul gezisinden dönerken bir uçurumdan yuvarlanır, tüm öğrenciler ve öğretmen olay yerinde ölür. Bu bir trajedi olur" der.

Politikacı yine kaşlarını yanlış cevap der gibi kaldırır ve "Hayır bu da çok üzücü bir olay ancak trajedi değildir. Bu olsa olsa "büyük bir kayıp" olur der ve çocuğun cevabının doğru yanıt olmadığını anlatır.

Yine sınıfa dönerek, "Yok mu bana bu soruya doğru yanıt verecek bir öğrenci bu sınıfta" diye soran politikacıya hiçbir öğrenci, verilen tüm yanıtların reddedilmesi nedeniyle cesaretleri kırıldığından yanıt vermek istemez.

Kısa süren bir sessizlikten sonra en arka sıralarda bir öğrenci elini kaldırır.

Politikacı sevinçle, "Evet çocuğum sen söyle bakayım. Trajedi diyebileceğimiz bir olaya örnek ver" der.

Çocuk sakin sakin anlatmaya başlar.

"Efendim siz ve Bakanlar Kurulu'ndaki diğer tüm arkadaşlarınız özel bir uçakla başka bir ülkede yapılacak önemli bir toplantı için yolculuk halindesiniz. Suriye üzerinde uçarken, İŞİD Militanlarının birisi uçağınızı roketatar ile düşürdü. Uçaktaki bütün bakanlar uçak düşünce ölür. Bu bir trajedidir" cevabı karşısında politikacı, sevinçle, "evet evet. Bu bir trajedidir." Der ve çocuğa, nasıl bu kanıya vardığını bu olayın neden trajedi olduğunu düşündüğünü sorar.

Çocuk yine son derece sakin bir ses tonuyla cevabını patlatır.

"Valla böyle bir olay yaşansa, büyük bir kayıp olmayacağı gibi kaza da olmazdı. Olsa olsa trajedi olurdu"

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Rasıh REŞAT yazıları