KKTC bir an önce Dijital İşler Bakanlığı’nı kurmalı

Yayın Tarihi: 12/04/20 15:17
okuma süresi: 10 dak.
A- A A+

E-imza Kıbrıs Yöneticilerinden Cüneyt Çerkez, KKTC’nin, Sosyal Refah Devleti olarak adlandırılabilmesi için bir an önce Ministry of Digital Affairs (Dijital İşler Bakanlığı) ve Ministry of Entrepreneurship (Girişimcilik Bakanlığı) bakanlıkları oluşturması akıllıca olur” tavsiyesinde bulundu…

Çerkez şöyle dedi;

 “Koronavirüs bir sağlık felaketinden ziyade, bir İnsan Afeti olarak adlandırılabilir mi?

Koronavirüs, dünyanın gördüğü en büyük sosyoekonomik deney olan Bitcoin’den sonra yine bir deney olabilir mi?

Kanatlı Para Bitcoin’i Wall Street'ten kaçmanın bir yolunu bulmak için tasarlayan “The Akıl”, Koronavirüs’ü yeni bir dünya sistemi kurmak için tasarlamış olabilir mi?

Natüralizm akımının öncüsü Emile Zola “Gerçeği yerin altına gömseniz bile, o bir gün büyüyerek patlayacak ve her şeyi yok edecektir” der.

 “İşe dans ederek gitmiyorsanız o işi bırakın, yüksek ihtimal para kazanamayacak ve servet yaratamayacaksınız” diyen, Warren Edward Buffett’e “Çin, 2030 yılında Amerika Birleşik Devletleri'ni geride bırakıp, dünyanın en güçlü ekonomisine sahip ülke olacak” dediklerine verdiği cevap düşündürücüdür, cevaba daha sonraki yazılarımda değineceğim.

ID2020 İttifakı, Küresel çapta bir Dijital Kimlik sisteminin evrensel bir ihtiyaç ve kim olduğunuzu kanıtlama yeteneğinin temel ve evrensel bir insan hakkı olduğundan bahsediyor.

Dijital bir çağda yaşadığımız için, bunu hem fiziksel dünyada hem de internet ortamında yapmanın güvenilir bir yoluna ihtiyacımız olduğunu belirtiyor.

Bu İttifak, hiçbir hükümet, şirket veya kurumun bu sorunu tek başına çözemeyeceğini iddia ediyor. Yine İttifak, küresel çapta bir Dijital Kimlik Sisteminin gelecekteki seyrini belirlemek ve ilgili riskleri yönetmek, sürekli işbirliği ve küresel ortaklık gerektiren bir sorun olduğuna vurgu yapıyor.

Ana hedeflerinin insanlığın refahını iyileştirmek olduğunu savunan ID2020 İttifakı kurucu üyelerine baktığımızda, Accenture, Gavi (Aşı İttifakı), Rockefeller Vakfı, IDEO.ORG ve Microsoft gibi şirket ve kurumlardan oluştuğunu görüyoruz.

Kurucu üyelerin açıklamalarından, Koronavirüs pandemisinin Küresel çapta bir Dijital Kimlik Sistemi’ne olan ihtiyaca odaklanmayı yeniden tetiklediklerini görebiliriz. Yine Koronavirüs pandemisinin, Küresel Dijital Kimlik Sistemi oluşturmaya odaklanan girişimleri de hızlandırdığını söyleyebiliriz. Hükümetler ve Büyük Teknoloji Şirketleri, Kovid-19'un yayılmasını kontrol edebilmek için gözetim uygulamaları geliştirmeye çalışıyorlar.

Birleşmiş Milletler, Dünya Ekonomik Forumu ve Büyük Teknoloji Şirkletleri, Dünya Bankası’nın sürdürülebilir kalkınma programı hedefinde, 2014'ten beri Küresel çapta bir Dijital Kimlik Sistemi oluşturmak için çalışıyorlar. Şimdi Koronavirüs pandemisi bu çalışmaları daha da ileriye götürmek için zorluyor.

Koronavirüs pandemisi, Küresel çapta bir Dijital Kimlik Sistemi de dahil olmak üzere hayatlarımızı, insan vücuduna biyoçip enjeksiyon teknolojisi ile, beklenenden çok daha hızlı DİJİTAL HER ŞEYE doğru kaydıracak gibi gözüküyor. Birçok insan evden çalışıyor, konferanslar internet ortamından organize ediliyor, insanlar belgeleri elektronik olarak imzalamak zorunda kalıyorlar, eğitim ve öğretim neredeyse sanal olarak yapılıyor.”

GATES’İN AÇIKLAMALARI

“Bu arada eğitim ve öğretimden bahsetmişken, dünyaca ünlü Fütürist Thomas Frey “Yapay Zekanın gelişimi ile, 2030 ve sonrasında, öğrenciler robot öğretmenler sayesinde günümüzden 10 kat daha hızlı öğreniyor olacaklar” öngörüsünde bulunuyor. Bu öngörüyü bir adım öteye taşıyan Frey, 2030 ve sonrasında üniversitelerin 50%’sinin kapanacağında ısrarlı.

1.8 milyondan fazla teyit edilmiş Koronavirüs vakası ve 110.000’den fazla ölüm sayısı ile virüsün etkileri burada durmamıştır. Covid-19'un küresel ekonomi üzerinde büyük bir etkisi oldu, ABD FED sadece ayakta kalmak için saniyede 1 milyon dolarlık para basıyor. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları 2020’nin küresel bir resesyon yılı olacağı yönünde.

Microsoft'un kurucusu ve dünyanın en zengin ikinci insanı Bill Gates, geçtiğimiz ay bir TED Konuşması'nda, “Sonunda kimin iyileştiğini veya test edildiğini veya aşıyı alıp almadığını göstermek için bazı dijital sertifikalarımız olacak” dedi.

Birkaç paragraf öncesinde de bahsettiğim gibi, Microsoft zaten ID2020 adı verilen, salgınların yayılmasını izlemek için kullanılabilecek bir Küresel çapta bir Dijital Kimlik Sistemi oluşturmak için tasarlanmış bir İttifakın da kurucu üyesidir.

ID2020 İttifakı, 2017 yılında Rockefeller Vakfı ve küresel danışmanlık firması Accenture tarafından finanse edilen bir ittifak başlattı. İttifakın ana hedefleri ana hatları ile de o yıl tanımlandı: “Küresel çapta bir Dijital Kimlik Sistemi için teknolojik çözümler geliştirmek ve test etmek, hükümetlerle çalışarak çözümleri uygulamak”

Aynı yıl, Dünya Ekonomik Forumu, Dijital Sınırlar adlı bir raporda, Küresel çapta oluşturulacak bir Dijital Kimlik teknolojisi de dahil olmak üzere hedeflerine pandemi gibi tehditler nedeniyle öncelik verilmesi gerektiğini belirtti.

Rapor, büyüyen küresel nüfusla, özellikle de önümüzdeki on yıl içinde uluslararası seyahatin beklenen büyümesiyle ilgili temel sorunları belirledi. Ancak bu tür küresel sorunlara bir çözüm bulmak için Küresel bir Dijital Kimliğin gerekli olduğunu söyledi.

Rapor, Küresel bir Dijital Kimlik, Koronavirüsün yayılmasını izlemek, seyahatleri izlemek ve enfekte olmuş kişilerin hareketlerini kısıtlamak için kullanılacak olduğunun altını çizdi.

ID2020 İttifakı ve dünya çapındaki ortakları tarafından inşa edilen “ütopik akıllı toplumun”, insanların bu sisteme katılmayı seçmedikleri ve dijital kimliklerini talep etmedikleri sürece tüm temel insan hizmetlerine erişimlerinin kaybedilebileceğini savunuyorlar.”

 “BU BİLGİLERİN GİZLİLİĞİ BLOCKCHAİN TABANLI BİR SİSTEM İLE SAĞLANIYOR”

“Öte yandan, bu bilgilerin gizliliği blockchain tabanlı bir sistem ile sağlanıyor olacak.

Benzer şekilde, geliştirilmesi planlanan uygulamalar ile ilgili kişilerin kişisel verilerini ortaya çıkarmadan konum verilerini ve enfeksiyon durumunu paylaşan bir Koronavirüs izleme sistemi birkaç şirket tarafından hali hazırda geliştiriliyor.

TED röportajında Bill Gates, başkan olsaydı Koronavirüs hakkında ne yapacağından bahsetti. Ülke genelindeki izolasyona öncelik vereceğini söyledi. Çin'in tecrit döneminin yaklaşık altı hafta sürdüğünü ve izolasyonu "iyi" yapan ülkelerin yeni enfeksiyon sayısının azaldığını görmeye başladıklarını söyledi. Ayrıca 6 ile 10 hafta süren "tam karantina" çağrısı yaptı.

Virüs için iyi bir test politikası izleyen ve kapalı kalan ülkelerin 6 ile 10 hafta içinde yeni vakalarda önemli bir düşüş görmeye başlaması gerektiğini de söyledi.

Dünyanın dört bir yanındaki hükümetler dijital para birimleri üzerinde çalışmalarını hızlandırırken, biz daha farkına bile varamadan dünya dijital olabilir.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin, Sosyal Refah Devleti olarak adlandırılabilmesi için bir an önce Ministry of Digital Affairs (Dijital İşler Bakanlığı) ve Ministry of Entrepreneurship (Girişimcilik Bakanlığı) bakanlıkları oluşturması akıllıca olur.

Bir an önce “Kendimizi beğenmişliğimizi farkedip ve bunun bizleri yetersizliğe sürüklediğini görmemiz elzemdir”

 “İnsan ruhu teknolojiye hakim olmalıdır” der Albert Einstein.”


Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Kıbrıs Postası’nın editöryal politikasını yansıtmayabilir.
#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.