Elektrik 8 ayda yüzde 64 zamlandı…

Yayın Tarihi: 04/03/24 07:00
okuma süresi: 5 dak.

Ocak ayı gibi şubat ayı da zamlarla geçen bir ay oldu. Akaryakıt iki kez zamlandı, ekmek iki kez zamlandı, tüp gaz zamlandı ve en önemlisi elektrik % 15 zamlandı. Zam furyası aldı başını gitti. Elektrik zammı şubat ayına yansımasın diye 1 Mart’tan geçerli olmak üzere zammı yaptılar. Keza ekmekte olduğu gibi ekmek de 1 Mart’tan itibaren geçerli olacak. Çok merak ediyorum şubat hayat pahalılığı kaç çıkacak. Umarım her zaman olduğu gibi gerçek zamlar yansıtılır.

Elektriğe çok ciddi bir zam yapıldı dostlar. Haziran 2023’te başlayan zam furyası bu son zam yapılana kadar % 49’du. Elektrik son sekiz ayda % 64 zamlanmış oldu ve muhtemeldir birkaç ay sonra elektrik tekrar zamlanacak. Akaryakıt pahalı oldukça bu zamların önü kesilmeyecek. Aksa’ya ödenen 1 milyar liranın faturası da olduğu söyleniyor. Düşünün aralık toplam hayat pahalılığı % 50,31 çıktı. Geçtiğimiz hafta İstatistik Kurumu Başkanı İrfan Tansel Demir bende konuktu. Enflasyon böyle giderse dört ayın sonunda % 28 çıkacak dedi. Belki bunu söylediğine pişman oldu ama önemli bir öngörüydü, bunu teslim etmek lazım.

Yani sözün özü evet hükümet rekor bir hayat pahalılığı artışı verdi ama fazlasıyla bunu geri toplayacak. Vatandaşın eline geçecek maaşların bu kadar pahalı girdileri karşılaması mümkün değil. Aralık ayının sonunda ocak ayının başında elektrik % 6,7 zamlanmıştı. Üstünden iki ay geçti bu seferde % 15 zamlandı. Vatandaş bu zamları ödeyebilecek durumda değil. İşin bir başka boyutu daha var. Bildiğiniz gibi hayat pahalılığı dört ayda bir verilecek dendi ancak henüz bu konuda adım atılmadı. Bunun yasasının bir an önce hazırlanması ve meclisten geçmesi gerekiyor keza asgari ücret için durum aynıdır. Umarım hükümet bu yasaları hazırlar ve meclisten geçirir. En azından bu kadar fahiş zamlar yapılırken hayat pahalılığına yansır ve maaşlar beraberinde de asgari ücret artar ve vatandaş rahat bir nefes alır.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı bende konuktu Cuma günü. Dedim ki sayın bakan siz Ekonomi ve Enerji Bakanlığı da yaptınız ne olacak bu elektrik zamları diye sordum. Çok önemli bir cevap verdi.

Arıklı, “Teknecik’e 30 milyon borçlanılıp filtre takılırsa kükürt oranı % 3 olan yakıt alınabilir. Kükürt oranı % 3 olan yakıt daha ucuz bir yakıt. Bunu alır kullanırsınız ve yakıttan tasarruf edeceğiniz için elektriği de ucuzlatma şansınız olur. Bunu bakanken ben yapamadım, engel oluyorlar. Bakanlar Kurulu toplantısında da söyledim haklısın diyorlar ama bir şey yapmıyorlar” dedi ve ekledi “bir yol daha var; iletim hatlarına yatırım yaparsınız ve güneş enerjisini serbest bırakırsınız. Güneş enerjisine geçen vatandaş otomatik olarak tasarruf eder ve elektrik faturaları düşer. Bunları yapmak zor değil. Çok kolay ama gelin görün ki yapılmıyor” dedi.

Erhan Arıklı’nın bu iki önerisi son derece mantıklı öneriler. Hükümet bu önerileri dikkate almalı ve uygulamalı. Aksi takdirde elektrik fiyatları artmaya devam edecek. Elektrik fiyatları arttıkça bu hayat pahalılığına yansıyacak, hükümet bu hayat pahalılığını hem memura hem emekliye verecek, beraberinde asgari ücret de artacak ve sonuç olarak KKTC aşırı pahalı yaşanmaz geçinmesi zor bir memleket haline dönecek. Şu an oraya doğru gidiyoruz.

Akaryakıt zamlandı, döviz yükselişte, elektrik de zamlandı; şimdi siz seyreyleyin gıda artışlarını. Nasıl ki bir paket fasulye 44 liradan 81 liraya çıktı, yarın öbür gün 100 lira olacak 110 lira olacak. Bir başka açıdan bakarsanız devletin maaşlara yaptığı artışlar uçup gidecek ve kimse bu paralarla yine geçinemez duruma düşecek.

Yazık hem de çok yazık.

***************

Günün Sözü

Pişman değilim! Sadece dön bak arkana; ne için, nelerden vazgeçtin? Neler dururken, sen neyi seçtin.

Nazım Hikmet

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Gökhan ALTINER yazıları