EkoFin

Yrd. Doç. Dr. Şükrü UMARBEYLİ
sukruumarbeyli@hotmail.com
Yrd. Doç. Dr. Şükrü UMARBEYLİ

TL mi YP mi? Mevduatta nereye gidelim?

Yayın Tarihi: 27/05/24 07:00
okuma süresi: 4 dak.

Evet, çok sorulan soruların başında gelen mevduatları TL mi yapalım? Yoksa YP (yabancı para) mi yapalım?

Özellikle Türkiye’de özellikle yerel seçimlerden sonra dövizleri bozdurup TL’ye geçme eğilimleri artmıştı.

Ülkemizde Merkez Bankası bülteni raporuna göre 2023 yılı aralık ayı itibarıyla mevduatların %83,97’si YP ve %16,03’ü TL cinsinden olmuş durumda.

Yıl sonu beklentileri:

TC Enflasyon: %42-%47,5

KKTC Enflasyon: %65-%75

TCMB Politika Faizi: %40-%47,5

Faizler düşme trendine girecektir. Şu an için Türkiye’ye sıcak para girişi sürüyor. Turizm gelirleri beklenenin üzerinde devam ederken, IMF’de hibe verdiğinden bir istikrar gözüküyor ve net rezervlerde de ayrıca artış gözlemleniyor. 139,1 milyar dolar oldu ve swap hariç net rezerv eksi 14,8 milyara kadar geriledi.

Bir örnek yapacak olursak. 100,000 USD üzerinden @32,2 USD/TL kuruna bakacak olursak 3,220,000TL olduğunu düşünürsek ve kuru da sabit olarak düşünürsek 1 ayda %50 TL faizinden hesaplayacak olursak 116,228.77TL net vergisi düşmüş faiz geliri ile toplamda 3,336,228.77 TL’niz olacaktır. Bunun döviz karşılığı ise 103,609,59 dolar olacaktır. Kısacası 3,609.59 dolar getirisi olacaktır.

Eğer bankada yine dolar olarak aylık mevduatta tutarsanız %2 civarı diye düşünürsek aylık getirisi vergi düşülmüş şekilde 139,29 dolar tutacak.

Şimdi buraya kadar TL’de mevduatta tutup sonrasında dolara çevirmek kazançlı, ama başa baş noktası nedir? Eğer %50 mevduat faizini sabit düşünürsek, kur nereye gelirse bu iş kurtarmaz şimdi de gelin buna bakalım.

Her şey sabit kalırsa para, vade ve faizler dolar kuru eğer @33,315 başa baş noktası olacaktır. Bu noktada TL de kalma süreniz, paranın dolarda kalma süresi ile bir ayda aldıkları faizleri ile birlikte eşitlenen noktadır.

Kısacası, kısa vadelerde geçişler yapılabilir ama sonunda dolarizasyon süreçlerde kazanır gibi görülüyor.

Kurların bu seviyelerde kalması ya da belirlemiş olduğumuz başa baş kuru altında kalması TL mevduatı, aksi hali ise YP mevduatı kazançlı kılar.

Yüksek enflasyonunuz varsa bu durumda tek başına faizi düşürerek ekonomiyi bozabilirsiniz ama tek başına faizi yükselterek ekonomiyi toparlayamazsınız.

  • Son zamanlarda bu işlemlerden dolayı TL’de artış, dolarizasyonda ise gerileme süreçlerini ortaya koyuyor.  Bu paralar bankalara ve Merkez Bankası’na gidiyor ve rezervleri arttırma gibi olumlu bir süreç ortaya çıkıyor.
  • Kurun düşük kalması ithalata bağlı ekonomide girdi maliyetlerini düşürdüğünden dolayı maliyet enflasyonunu düşürüyor.
  • Kur düşük iken diğer taraftan ithalatı teşvik eder.
  • Şirketler döviz borçlanır ve döviz pozisyonu açık kalır ve risk artar.
  • Sıcak para girişleri bu süreçlerde yüksek faizlerde artar ama kurdaki yükselmeler hızla arttığında ters rüzgarlar esebilir.
#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Yrd. Doç. Dr. Şükrü UMARBEYLİ yazıları