2015’e bakarak 2020’yi görmek

Yayın Tarihi: 30/12/19 07:00
okuma süresi: 5 dak.

Malumunuz 2020 yılına adım atarken, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde önümüzdeki 3-4 ay  Cumhurbaşkanlığı seçimi harici pek bir şey konuşulmayacak. Buna kendimizi hazırlamalıyız.

Gerçi son iki aydır yoğun bir şekilde konuşuluyor ve muhtemel adaylar adaylıklarını açıklamadan etrafı yokluyorlar.

Şunu net bir şekilde söyleyeyim.

Öyle,“Şu kesin kazanır”, “Bunun hiç şansı yok” diye kalıplaşmış cümlelere kimse inanmasın. Bunlar propaganda ötesi manipülasyondur.

2020 seçimlerini anlamak ve bana göre her ciddi adayın bu yarışta şansının olduğunu kavramak için 2015 seçimlerinin rakamlarına bakmak yeterli.

2015’te kim yarışmıştı.

Mustafa Akıncı, Derviş Eroğlu, Kudret Özersay ve Sibel Siber. Diğer adaylara saygım sonsuz olmakla birlikte ciddi aday statüsünde değerlendirmek olmaz.

İlk tur sonuçlarına bakılırsa, Eroğlu yüzde 28.15, Akıncı Yüzde 26.94, Siber yüzde 22.53 ve Özersay yüzde 21.25.

Bir başka açıdan bakacak olursak ikinci tura çıkma bağlamında Akıncı ile Özersay arasında 6 bin oy farkı vardı. Yani 3 bin kişi Akıncı değil de Özersay demiş olsa, bugün, ya da son beş yıl farklı bir tablo ile karşı karşıya kalacaktık.

110 bin kişinin oy kullandığı bir seçimde 3 bin kişinin yön değiştirmesi içten bile değildi.

Şu sıralarda da ortalıkta dolaşan manipülatör anketörler o günlerde de ortalıktaydı, kafalarına göre rakamları ortaya saçtılar, sonra da giderek kurguladıkları rakamlara inanan insanların eğilimlerine göre rakamlarla oynaya oynaya, “Seçim sonucunu biz bildik” diye hava bastılar. Hâlbuki kurguladığınız seçim sonucunu bilmekten kolay ne var.

Misal, Özersay o anketlerde neredeyse yoktu. Üstüne üstlük partisi ve de tabanı da yoktu. Gezici anketi Özersay’ı yüzde 11.4, GAÜ Anketi ise Özersay’ı yüzde 5 göstermişti.

Hiç kimsenin beklemediği oyu aldı ve kimilerine göre seçimin kaderini değiştirdi ve Eroğlu’nun koltuğuna mal oldu, kimilerine göre ise azıcık daha zaman olsa ya da daha örgütlü bir çalışma prensibi ile yola çıkılsa, Özersay ikinci turda yarışacak kişi olurdu.

Özersay’dan örnek veriyorum çünkü anlatmaya çalıştığım konuyla ilgili en bariz durum onunkidir.

2015’te Eroğlu hariç adaylar arası oy farkları yüzdeliklere vurulduğu zaman yüzde 1’ler ve 2’ler şeklinde hesaplanabilir.

Dedik ya seçimde birinci turda ikinci gelerek ikinci tura çıkan ile dördüncü gelerek yarışı terk eden arasındaki oy farkı 6 bin oy. O nedenle seçmenler 2015’e bakarak 2020’de “Oyum boşa gitmesin. O nedenle kazanacak algısı olana yüklenelim” düşüncesine asla girmesin. Herkesin oyu kıymetli ve asla boşa gitmez.

Bu seçimde ,”Şu kesin kazanır. Bunun hiç şansı yok” diye söylenen her şey yalan ve manipülasyondur. Dejenere anketler, tahmin yapan kerametleri kendilerinden menkul kişiler, taraf olduğu her halinden belli sözüm ona kanaat önderlerine itibar etmeyin.

2020 Nisan’ından sonra o işi layıkıyla yapacağına inandığınız adaya oyunuzu verin. Dediğim gibi, oyunuz katiyen boşa gitmez. 2015 bize bunu gösterdi.   

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Rasıh REŞAT yazıları