Ormanları 'dumansız yangın'a kurban vermek üzereyiz

Yayın Tarihi: 28/10/21 09:34
okuma süresi: 4 dak.

Geçtiğimiz haftalarda motor üstündeki Türkiye seyahatimizde, yanan ormanları yakından görmüş içimiz bir kez daha parçalanmıştı. Yüzlerce yıllık yemyeşil çam ormanları kapkara direkler haline dönmüş durumda.

Geçtiğimiz günlerde elime bir çalışma geçti. Kontrolden çıkan UBP Kurultayı gündemine rağmen birkaç yeri arayıp çalışmanın ne denli doğru ve tehlikenin ne denli büyük olduğunu araştırmak istedim.

Tabi araya Kurultay ve öncü sarsıntıları girince bu yazıyı da kaleme almayı erteledik mecburen ama konu kimin UBP’nin başına geçeceğinden fevkalade daha önemli bence.

Ormanlarımızın büyük bir kısmı çam ağaçlarından oluşuyor. Çam ağaçlarının en önemli belalısı ise 'çam kese böceği' denen orman zararlısı.

Elime geçen raporun detaylarını paylaşırım ancak içindeki bir ifade biraz da kanımı dondurdu.

Çam kese böceğine ‘dumansız yangın’ nitelemesinin yaygın olduğunu öğrenince, irkildim doğrusu.

Biraz daha araştırınca aslında bu konuda geçmiş yıllarda başarılı bir havadan ilaçlama çalışmaları yapmışız. Hatırlayın hatta bunu yaparken yıllar önce bir de helikopter kazası olmuştu.

Bu yıl yapılan ölçümlerde Çam kese böceği kelebeğinin yine çok yoğun olduğunu anlıyor uzmanlar. Doğa ve Orman sevdalısı Orman Dairesi Müdürü Cemil Karzaoğlu ile konuştum, tehlikenin büyüklüğüne işaret ediyor ama hemen her bürokrat gibi onun da elleri kolları bağlı.

Bir Halk Bankası reklamı vardı 90’lı yıllarda. Girişimi hayalini bir yakınına anlatıyor. Sonra da ‘iyi dersin de para nerede’ lafını kullanıyor. Sonra da paranın kaynağı olarak ilgili bankanın adı telaffuz ediliyor.

Karzaoğlu da aynı şekilde ‘iyi dersin de para nerde?’ diye soruyor ve bütçede bunun için ayrılan paranın artık orada olmadığını ifade ediyor.

Tarım Bakanı Nazım Çavuşoğlu ile sohbet ettik bundan birkaç gün önce telefonda. Aynı konuyu ona sordum.

O da dertli. Bütün paralar Covid 19 mücadelesi için aktarılmış. Çam kese böceğinin yıllardır devam edilen mücadelesi için ayrılan kaynak bu yıl yok ve kuvvetle muhtemel ilaçlama olmayacak diyor.

Sözünü ettiğim çalışmada 2016 ile 2020 yılları arasında beş yıl üst üste yapılan biyolojik ilaçlamada yüzde 99,8 oranında başarı sağlanmış ve özellikle Lefke’de, çam kese böceğinin tahrip ettiği ve beni kahreden çam ağacı görüntüleri ülkenin başka noktalarında fazla görülmemesi güzel olmuştu.

Ancak bu yıl bu kesintisiz ve başarılı biyolojik ilaçlama süreci Covid nedeniyle kesintiye uğrayacak ve gelecek yıl kızarmış, ölme noktasına yaklaşmış çam ormanlarına bakıp bakıp üzüleceğiz.

Eski bir Tarım Bakanı olan Maliye Bakanı Dursun Oğuz’a çağrım olsun. Doğayı seven birisi olarak tanıdığım Oğuz, kurultaya kafayı takmak yerine, bir yolunu bulsun. Öncelikleri arasına koysun ve Covid bittiğinde, bu dumansız yangın dedikleri çam kese böceğinden etkilenen çam ormanlarımızı rehabilite etmek için uğraşmak yerine, yeni ormanlar dikelim, ülkeyi yeşertelim.

Çünkü doğrusunu söylemek gerekirse, bu çam kese böceği mücadelesinin Covid 19’a değil, UBP Kurultayına, siyasi hesaplara ve ilgisizliğe takıldığına inanıyorum. Buna da kimsenin hakkı yok.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Rasıh REŞAT yazıları