Afrika Gazetesi, Karikatür Davası'nda beraat etti
Başsavcılığın, Afrika Gazetesi'ne karşı açmış olduğu 'Karikatür/Kolaj Davası'nın istinaf kararına göre, gazete ikinci kez beraat etti.
Başsavcılığın, Afrika Gazetesi’ne yönelik açtığı ve alt mahkemede beraatle sonuçlanan ‘Karikatür/Kolaj Davası’nın istinaf kararı açıklandı.
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la ilgili bir kolajın gazete tarafından yayınlanmasıyla başlayan davada, Afrika Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Şener Levent ve Direktör Ali Osman Tabak’ı “Yabancı devlet büyüklerine hakaret” ve “KKTC ile Türkiye’nin arasını açmakla” suçlamıştı. Afrika Gazetesi, 4 yıl önce yargılanmış ve iki suçtan beraat etmişti. Ancak Başsavcılık, beraat kararına itiraz ederek, istinafa başvurmuştu. İstinafa taşınan ve 8 ay süren yargı süreci dün tamamlandı.
Yargıtay, alt mahkemenin beraat kararını onadı.
Yargıtay Ceza olarak oturum yapan, Başkan Bertan Özerdağ, üye Beril Çağdal, üye Peri Hakkı’dan oluşan heyetin huzurunda karara bağlanan istinafta savcı İbrahim Ruso, Avukat Mine Atlı ve Avukat Tacan Reynar hazır bulundu. İstinafta Beril Çağdal ile Peri Hakkı iki ayrı karar okudu.
Yargıtay Ceza heyeti, oy çokluğu ile beraat kararını onadı.
Yargıtay, alt mahkemenin verdiği beraat kararının yerinde olduğunu belirtti. Böylelikle Afrika Gazetesi, ikinci kez beraat etmiş oldu.
Kararın ardından açıklama yapan gazetenin avukatı Tacan Reynar, beraat kararının onandığını, ancak kararın oy çokluğuyla alındığına dikkat çekti.
REYNAR
Reynar, “Üzücüdür ki bu kararın oy birliğiyle onaylanmasını dilerdik. Ama oy çokluğuyla alındı. Gerçekten, omuz omuza mücadele edersek, bunu başarabileceğimizi gördük” şeklinde konuştu.
LEVENT
Şener Levent ise aynı davanın Ankara’da da açıldığını, gıyabında görülen davada 1 yıl hapse mahkum edildiğini ancak burada beraat ettiğini ifade etti. Levent, “Bu tarihi bir karardır. Biz alt mahkemede beraat ettik. Başsavcılık istinafa gitti, tam da bu aşamada önemli bir şey oldu; Ankara’da ceza mahkemesinde buradan beraat ettiğimiz dava yeniden açıldı. Beni gıyabımda yargıladılar ve 1 yıl hapislik cezası verdiler. Bunu kendi kendilerine paraya çevirdiler. Ankara’daki bu kararın gölgesinde geçti bu mahkeme. Bu açıdan çok çok önemli. Ankara’da ceza aldım, burada beraat ettim. Mahkeme çok önemli bir sınav verdi” dedi.
ATLI
TDP Genel Başkanı avukat Mine Atlı, alt mahkeme kararının Avrupa içtihatları doğrultusunda beraat kararı alındığını vurguladığı konuşmasında, Yüksek Mahkeme’nin ise kendi özel yasalarımızın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları ile çelişmemesi gerektiğini ifade ettiğini söyledi.
ÖZUSLU
CTP Milletvekili Sami Özuslu ise mahkemenin kararının tarihi bir dönemeç olduğunu söyledi ve yasaların AİHM kriterlerine uygun şekilde düzenlenmesi gerektiğine vurgu yaptı. Özuslu, tüm kamuoyunu CTP’nin Meclis’teki mücadelesini desteklemeye çağırdı.
Afrika Gazetesi, Karikatür Davası'nda beraat etti
— Kıbrıs Postası (@kibris_postasi) October 11, 2023
Başsavcılığın, Afrika Gazetesi'ne karşı açmış olduğu 'Karikatür/Kolaj Davası'nın istinaf kararına göre, gazete ikinci kez beraat etti. pic.twitter.com/uHIpW2t0Zk
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.