İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

Meyveli aromalar, renkli cihazlar: İthali yasak elektronik sigaralar çocukları hedef alıyor

Meyveli aromalar, renkli cihazlar: İthali yasak elektronik sigaralar çocukları hedef alıyor

KKTC’de ithali yasak olmasına rağmen internet ve sosyal medya üzerinden elden satışla çocuklara ve gençlere ulaşan elektronik sigaralar, meyveli aromaları ve renkli tasarımlarıyla adeta bir pazarlama tuzağına dönüşmüş durumda. Uzmanlar, sağlık risklerinin kalıcı olabileceği konusunda uyarıyor.

Yayın Tarihi: 18/11/25 22:15
okuma süresi: 5 dak.
Meyveli aromalar, renkli cihazlar: İthali yasak elektronik sigaralar çocukları hedef alıyor
Özel Haber

Elektronik sigara kullanımı, dünya genelinde olduğu gibi KKTC’de de hızla yayılıyor. Meyveli aromalar, şekerleme kokuları ve ilgi çekici renklerdeki cihaz tasarımları özellikle 12–18 yaş arası çocuk ve gençleri hedef alan agresif bir pazarlama stratejisinin ürünü olarak değerlendiriliyor. Sağlık kuruluşlarının tüm uyarılarına rağmen bu ürünler, kimi ülkelerde yasal, kimi ülkelerde ise yasak olmasına karşın internet platformları üzerinden kolaylıkla erişilebilir durumda.

KKTC’de ithali yasak olmasına rağmen tek kullanımlık veya likit ile kullanılan elektronik sigaralar sosyal medya ve çevrimiçi satış kanalları üzerinden yaygın bir şekilde gençlere ulaştırılıyor. Uzmanlara göre bu yasadışı satışlar, geri dönüşü olmayan sağlık sorunlarına davetiye çıkarıyor.

AİLELER ENDİŞELİ, DENETİMLER YETERSİZ

Ülkede ebeveynler, çocuklar arasında giderek artan elektronik sigara kullanımına karşı daha katı önlemler alınması çağrısında bulunuyor. Polis Genel Müdürlüğü’nün “Güvenli Okul Projesi” kapsamındaki denetimlerinde de ithali yasak bu ürünlerin satışının önlenmesine yönelik çalışmalar sürüyor.

Ancak tüm çabalara rağmen yasaklı cihazların ülkeye sokulması devam ediyor. Geçtiğimiz hafta Gemikonağı ve Bafra’da, gümrüksüz toplam 41 elektronik sigara bulunduran iki kişinin tutuklanması, sorunun boyutunu bir kez daha ortaya koydu.

Öte yandan bu sigaraların satışı için çeşitli internet siteleri de mevcut. Bu sitelere internet üzerinden ulaşarak sipariş verilebiliniyor.

DUMANSIZ ADA: “ZARAR AZALTMA İDDİASI GERÇEĞİ YANSITMIYOR”

KKTC'deki Dumansız Ada Platformu, geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamada elektronik sigara ve ısıtılmış tütün ürünlerinin “zarar azaltma” sloganıyla pazarlansa da gerçekte gençleri ve daha önce hiç sigara içmemiş bireyleri bağımlılığa sürüklediğini belirtti.

Açıklamada, e-sigara satışlarının internetten ve şehir merkezlerindeki gösterişli dükkânlardan yapıldığı, hatta ortaokul çağındaki çocuklara kadar yayıldığı vurgulandı. Bazı kafelerde bu ürünlerin açıkça reklamlarının yapıldığı da ifade edildi.

Platform, bu cihazların beyin gelişimi, bağışıklık sistemi, akciğerler ve kalp-damar sağlığı üzerinde ciddi etkileri olduğunu; ısıtılmış tütün ürünlerinin ise daha az zararlı olduğuna dair yeterli bilimsel kanıt bulunmadığını açıkladı.

Platformun talepleri arasında yasanın güncellenmesi, satış ve reklam yasakları, ithalatın tamamen engellenmesi, üniversitelerin tütünsüz kampüs olması ve tütün bırakma polikliniklerinin açılması yer aldı.

BİLİMSEL ARAŞTIRMALAR: ZEHİRLİ METAL SEVİYELERİ ALARM VERİYOR

California Üniversitesi’nin yeni araştırması, bazı popüler tek kullanımlık elektronik sigaralarda geleneksel sigaraların üzerindeki seviyelerde zehirli metaller tespit etti. ELF Bar, Esco Bar ve Flum Pebble gibi gençler arasında yaygın markalarda yüksek miktarda nikel, krom ve antimon bulundu.

Özellikle iki Esco Bar cihazının ilk 200 nefesinde tespit edilen kurşun miktarı, yirmi paket sigara içimine eşdeğer olarak kaydedildi. Bu maddelerin solunabilir formları; kanser, kalp ve akciğer hastalıkları gibi ağır sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

ABD CDC ve Dünya Sağlık Örgütü raporlarına göre elektronik sigaraların yol açtığı en ciddi risklerden biri de halk arasında “patlamış mısır akciğeri” olarak bilinen bronşiolitis obliterans hastalığı. Bu hastalık küçük hava yollarında tıkanmaya yol açarak kalıcı öksürük, hırıltı ve nefes darlığı gibi şikâyetler yaratabiliyor.

YETKİLİLERDEN ÇAĞRI: AİLELER DAHA DİKKATLİ OLMALI

Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Başkanı Teyfide Tecel Hatipoğlu, 18 yaş altına sigara ve elektronik sigara satıldığı yönünde duyumlar aldıklarını belirterek, bunu “toplumun geleceği için büyük bir tehdit” olarak değerlendirdi.
Hatipoğlu, vatandaşların bu tür satışları fark ettiklerinde ALO 1191 hattına bildirimde bulunmalarını istedi.

Ailelere yönelik uyarılarında, çocukların kimlerle vakit geçirdiğinin takip edilmesi, onlarla açık iletişim kurulması, elektronik sigaraların zararlarının sade bir dille anlatılması ve ebeveynlerin iyi bir rol model olması gerektiğini vurguladı.

AKCİĞER KANSERİ FARKINDALIĞI ARTARKEN TEHLİKE BÜYÜYOR

Kasım ayının “Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı” olarak kabul edildiği bu dönemde uzmanlar, tütün ve elektronik sigara ürünlerinin hastalık riskinde önemli bir rol oynadığını hatırlatıyor. Hava kirliliği de bu riskler arasında gösteriliyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.