Çavuş: En fazla KHK'dan istihdam yapan hükümetiz. Partizanlık yapmıyoruz, yapmayacağız!
Tarım ve Doğal Kaynakları Bakanı Hüseyin Çavuş, CTP Milletvekili Fide Kürşat'a yanıt verdi, "En fazla Kamu Hizmeti Komisyonu’ndan istihdam yapan hükümetiz… Partizanlık yapmıyoruz, yapmayacağız” dedi.
Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Fide Kürşat, Meclis’te “Üretimde Yaşanan Sorunlar, Gıda Enflasyonu” konulu güncel konuşmasında, dünyada savaşların gölgesinde gıda enflasyonu da yaşandığını söyledi. Üretim maliyetlerinde artışlar söz konusu olduğunu dile getiren Kürşat, tedarik zincirindeki sıkıntıların ülkeyi de etkilediğini ifade etti.
Hükümetin aldığı tasarruf tedbirlerine değinen Kürşat, akaryakıt fiyatlarında çok ciddi artışlar olduğunu gözlemlediklerini ancak 2019’dan itibaren ekonominin ve maliyenin “kötü” yönetildiğini iddia etti. “Hükümetin yanlış politikalarının bedelini halk ödüyor” diyen Kürşat, bu yıl savaş çıkmadan bütçe açığının 25 Milyar TL olarak öngörüldüğünü hatırlattı.
Akaryakıt zamlarının girdi maliyetlerini olumsuz yönde etkileyeceğine işaret eden Kürşat, bunun en çok da üretim sektörünü ilgilendirdiğini belirtti. Tarımsal üretimde kullanılacak mazot fiyatlarıyla ilgili hükümetin bir planı olup, olmadığını soran Kürşat, gübre fiyatları ve tedariğinde çok ciddi sıkıntılar olduğunu söyledi.
Hükümetin açıkladığı kredi destek paketlerine değinen Kürşat, “Faizler, sabit mi kalacak, yoksa değişken mi olacak?” sorusunu sordu. Küçükbaş hayvan üreticilerinin çok ciddi sıkıntılar içerisinde olduğunu ifade eden Kürşat, hibe arpa ve doğrudan gelir desteklerinin ne zaman verileceğini sordu.
Üreticinin süt ödemesinin ötelendiğini kaydeden Kürşat, “Çok ciddi bir keşmekeş söz konusu” dedi. Hükümetin acil tedbir alması gerektiğini belirten Kürşat, “İç piyasayı hareketlendirmeniz lazım” diye konuştu. Kürşat, yapılması gerekenler noktasında bazı önerilerde bulundu.
ÇAVUŞ
Tarım ve Doğal Kaynakları Bakanı Hüseyin Çavuş, Kürşat’a yanıt verdi. Partizanlık eleştirisine cevap veren Çavuş, “En fazla Kamu Hizmeti Komisyonu’ndan istihdam yapan hükümetiz… Partizanlık yapmıyoruz, yapmayacağız” dedi.
Akaryakıt desteklerini son üç yıldır tam anlamıyla hayata geçirdiklerini söyleyen Çavuş, savaş nedeniyle dünyanın akaryakıt fiyatlarıyla mücadele ettiğini, KDV’yi sıfırladıklarını ifade ederek, fiyat ve destekler açısından iyi bir noktada olduklarını kaydetti. “Ancak kaygılıyız” diyen Çavuş, akaryakıt fiyatlarının sadece üretimi değil turizmi, herkesi de etkilediğini belirtti. Çavuş, “Hükümet olarak elimizi taşın altına koyup, vatandaşa, üreticiye yansıtmamaya çalışıyoruz” dedi.
Borçlar ve krediler konusuna da değinen Çavuş, gübrede büyük bir faiz farkını üzerlerine aldıklarını söyledi. Bakan Çavuş, 10 bin tonluk hibe arpa için ihaleye çıkıp, üreticiyle buluşturacaklarını ifade etti.
Çavuş, küçükbaşta kulak numarası doğrudan gelir desteğinin en kısa sürede ödeneceğini, yarın Bakanlar Kurulu, daha sonra Maliye Bakanlığı ile toplantıları olduğunu söyledi.
Küçükbaşta soğuk zincir yatırımlarının önünün açılması gerektiğini ifade eden Çavuş, öte yandan en sıkışık günlerde dahi sütlerin toplandığını dile getirdi. “Etçil ırklara geçilmeli” söyleminin doğru olduğunu dile getiren Çavuş, son üç yıldır etçil ırklara geçilmesi için destekler verdiklerini belirtti.
Ülkeye süt tozu fabrikasının kurulması için fizibilite çalışmasının tamamlanma aşamasında olduğunu ifade eden Çavuş, “İnşallah önümüzdeki hafta fizibilitesi bitecek. Yeri hazırdır. Haspolat’ta” dedi.
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.