İÇ HABERLER
okuma süresi: 8 dak.

Biber gazlı, tazyikli sulu ve coplu eylem sürüyor: UBP grup toplantısı yapıyor

Biber gazlı, tazyikli sulu ve coplu eylem sürüyor: UBP grup toplantısı yapıyor

Hayat pahalılığı yasa tasarısına karşı genel greve çıkan sendikalar, Meclis önünde polisle yaşanan kısa süreli gerginliğin ardından barikatı aşarak Meclis’e girdi; polis eylemcilere tazyikli su ve biber gazı ile müdahale etti. Öte yandan UBP Grup toplantısı sürerken, Başbakan Ünal Üstel’in yasa hakkındaki nihai tutumu ve sendikalarla görüşüp görüşmeyeceği toplantı sonrası netleşecek.

Yayın Tarihi: 30/03/26 14:00
okuma süresi: 8 dak.
Biber gazlı, tazyikli sulu ve coplu eylem sürüyor: UBP grup toplantısı yapıyor

Sendikalar, hükümetin hazırladığı hayat pahalılığıyla ilgili yasa tasarısının komiteden geçirilerek Meclis Genel Kurulu’nun gündemine alınması üzerine bugün genel grevde.

Lefkoşa’da sabah saatlerinde farklı noktalarda toplanan sendikalar, Meclis önünde.
 
13.30: UBP GRUP TOPLANTISI SÜRÜYOR; TOPLANTININ ARDINDAN ÜSTEL'İN TAVRI BELLİ OLACAK
 
UBP Grup toplantısının devam ettiği ve yasa tasarısının geri çekilmemesi yönünde grubun kararlı olduğu öğrenildi.
 
Başbakan Ünal Üstel’in yasa tasarısına ilişkin nihai kararının ve sendikalarla görüşüp görüşmeyeceğinin toplantının ardından netleşmesi bekleniyor.
 
12.20: CTP MİLLETVEKİLİ DEVRİM BARÇIN CİDDİ POLİS MÜDAHALESİNE MARUZ KALDI, BASIN EMEKÇİLERİ YARALANDI, EYLEME JOPLAR VE KALKANLARLA MÜDAHALE EDİLİYOR

Kıbrıs Postası’nın elde ettiği bilgilere göre, eylem alanında polis müdahalesi sırasında çok sayıda kişi ile sendika başkanları polis tarafından içeri alındı.

Müdahale sırasında basın mensupları ciddi şekilde yaralandı.

Öte yandan, CTP Milletvekili Devrim Barçın yoğun tazyikli su ve polis müdahalesi altında kaldı.

Eylem alanında çevik kuvvet ekipleri kalkanlarla jop ve biber gazı ile eylemcilere müdahale ediyor.

12.00 POLİSTEN TAZYİKLİ SU VE BİBER GAZI MÜDAHALESİ!
 
 
 
Eylemciler itfaiye aracına taş atarak camlarını kırdı. Polis, eylemcilere karşı biber gazı kullandı. Ardından tazyikli su ile eylemcilere müdahale edildi.Öte yandan biber gazı CTP Milletvekili Ongun Talat'ı da etkiledi.
 
 
11.12 EYLEMCİLER MECLİS'E GİRDİ
 

Eylemciler polis barikatını aşarak Meclis’e girdi. Şu anda Meclis içerisinde sloganlar atılıyor.

11.07: CTP MİLLETVEKİLLERİ EYLEM ALANINDA 
 
 
 
11.00: MECLİS ÖNÜNDE ARBEDE!
 
 
Eylemciler ile polis arasında yaşanan kısa süreli gerginliğin ardından, sendikalar polis barikatını aşarak Meclis’e giriş yaptı.
 
 
 
 
10.30: SENDİKALAR MECLİS ÖNÜNDE
Farklı noktalardan yürüyüş gerçekleştiren sendikalar, Meclis önünde toplandı.Meclis önünde “hükümet istifa” pankartları açılırken, sloganlar atılıyor.

09.50: BAŞBAKAN OLUMLU BİR ADIM ATACAKSA SENDİKALARI ÇAĞIRMALI 

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Selma Eylem, İrsen Küçük önünde yaptığı konuşmada açıklamalarda bulundu.

Eylem, öğretmenlere teşekkür ederek başladığı konuşmasında, bu konuda algı yaratmak isteyen ticaret odası ve bazı çevrelere seslenerek, öncelikle hükümetin sorgulanması gerektiğini ifade etti.

Söz konusu yasanın apar topar Meclis gündemine alındığını belirten Eylem, bu konunun halkın fakirleştirilmesi meselesi olduğunu kaydetti.

Sermayeye sağlanan ayrıcalıklar ve torpiller gündemdeyken yapılan eylemlerin bu düzene bir tepki olduğunu dile getiren Eylem, Başbakan’ın olumlu bir adım atması durumunda sendikaları görüşmeye çağırması gerektiğini söyledi.

MECLİS ÖNÜNDE GÜVENLİK ÖNLEMİ ALINDI

Polis, Meclis önünde güvenlik önlemi aldı.

Maliye Bakanı Özdemir Berova, 19 Mart’ta yaptığı açıklamada hayat pahalılığı ödeneğinin nisan sonunda maaşlara yansıtılacağını, ancak hükümetin aldığı ekonomik tedbir uyarınca Ocak 2027’ye kadar maaşlarda başka artış olmayacağını duyurmuştu.

Berova, kararın ekonomik dengeyi koruma ve iş dünyasında öngörülebilirlik sağlama amacı taşıdığını belirtmiş, ülkenin zor bir ekonomik süreçten geçtiğini ifade ederek hükümetin “acil önlem paketi” kapsamında hayat pahalılığına ilişkin düzenleme yapmak zorunda kaldığını kaydetmişti. Bakanlar Kurulu’nun toplantısında alınan karar doğrultusunda nisan ayında üç aylık hayat pahalılığının ödeneceğini, bir sonraki ödemenin ise 2027’de yapılacağını açıklamıştı.

Söz konusu açıklamanın ardından sendikalar hükümetin ekonomi politikalarına tepki göstererek grev ve eylem kararı aldı.

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Selma Eylem tarafından yapılan yazılı açıklamada, hükümetin politikaları eleştirilerek emekçilerin alım gücünü gerileten uygulamaların kabul edilemez olduğu ifade edildi. Açıklamada, ekonomik kriz karşısında halkın alım gücünü korumak yerine yük bindirildiği savunularak, sendikalarla dayanışma içerisinde grev ve eylem sürecine girildiği kaydedildi. Bu kapsamda bugün tüm okullarda grev yapılacağı, sınavların gerçekleştirilmeyeceği ve Meclis önünde eylem düzenleneceği bildirildi.

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Burak Maviş ise hayat pahalılığıyla ilgili yasa tasarısının komiteden geçirilerek Meclis Genel Kurulu gündemine alınması üzerine Pazartesi itibarıyla genel greve çıkacaklarını duyurdu. Maviş, tüm sendikalar adına yaptığı açıklamada, tasarının komiteden geçirilmesinin ardından Meclis gündemine alındığını ve bu doğrultuda genel grev kararı alındığını ifade etti.

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) da hükümetin hayat pahalılığı ödeneğini değersizleştirmeye yönelik hazırladığı yasa tasarısına karşı diğer sendikalarla birlikte grev kararı aldığını açıkladı. Sendika, bugün saat 08.00’den itibaren örgütlü olduğu tüm iş yerlerinde sonuç alıncaya kadar grev uygulayacağını belirtti.

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği, hayat pahalılığı yasa tasarısı nedeniyle sendikalar tarafından alınan grev kararına destek verdiğini açıklayarak, ödeneğin 9 ay boyunca artırılmayacak olmasının özellikle dar gelirli kesimin yaşam koşullarını ağırlaştıracağını ifade etti.

Tel-Sen Genel Sekreteri Ömer Gedik de hayat pahalılığı yasa tasarısının Meclis gündemine alınması üzerine tüm sendikalarla birlikte genel greve çıkacaklarını, Meclis’e yürüyüş düzenleneceğini ve sonuç alıncaya kadar grevin süreceğini açıkladı.

Basın-Sen, kamu sendikalarının başlattığı grevin yalnızca kamu çalışanlarını değil, düşük ücretle çalışan özel sektör emekçilerini de doğrudan etkilediğini vurgulayarak greve destek çağrısında bulundu.

Gümrük Çalışanları Sendikası ise hayat pahalılığı yasa tasarısının geri çekilmemesi üzerine tüm bölgelerde genel grev kararı aldığını duyurarak üyelerini 30 Mart Pazartesi günü Dereboyu Citroen ışıklarında toplanmaya çağırdı.

Öte yandan Halkın Partisi, hükümetin hayat pahalılığı artışını ertelemesini “sorumluluk ve güven eksikliği” olarak nitelendirerek ekonomik kriz yönetiminin ancak yeni hükümetle mümkün olacağını savundu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.