İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

Sendikalar hayat pahalılığını düzenleyen yasa gücünde kararname için mahkemeye başvurdu

Sendikalar hayat pahalılığını düzenleyen yasa gücünde kararname için mahkemeye başvurdu

Sendikalar, hükümetin hayat pahalılığını düzenleyen yasa gücünde kararnameye karşı hazırlanan 11 maddelik dava dosyasını bugün mahkemeye sunarak Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

Yayın Tarihi: 02/04/26 11:45
Güncelleme Tarihi: 02/04/26 15:31
okuma süresi: 5 dak.
Sendikalar hayat pahalılığını düzenleyen yasa gücünde kararname için mahkemeye başvurdu

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) ile sendikalar Hayat Pahalılığı (HP) ödeneğini düzenleyen yasa gücündeki kararnamelerle ilgili Anayasa Mahkemesi’nde 11 dava dosyalayarak ara emri başvurusunda bulundu. “Kamu görevlileriyle emeklilerin 2026 yılı Hayat Pahalılığı ödeneği uygulamasıyla ilgili yasa gücündeki kararnamelere” karşı Anayasa Mahkemesi’nde dava dosyalanmadan önce mahkemeler önünde basın açıklaması yapıldı, hükümet ve kararname eleştirildi.

BAŞVURU YAPILDI

Ara emri alınması için Anayasa Mahkemesi’ne 11 dosya ile başvuruldu; en kısa sürede sonucun gelmesi bekleniyor.

Hayat pahalılığına yapılan düzenlemeye itiraz eden sendikalar, 11 maddeden oluşan dava dosyasını hazırlayarak Anayasa Mahkemesi’ne sunmak üzere mahkeme önünde toplandı.

Başvuru öncesinde mahkeme önünde açıklama yapılırken, sendikaların söz konusu kararın iptali için yargı yoluna gittiği belirtildi.

AVUKAT ÖNCEL POLİLİ: YASA GÜCÜNDE KARARNAMELER İSTİSNALAR İÇİNDİR TARTIŞILAN BİR KONU İÇİN BU DÜZENLEME HUKUKA AYKIRIDIR

Avukat Öncel Polili, mahkeme önünde yaptığı açıklamada, yasa gücünde kararnameler nedeniyle sürekli aynı yerde toplandıklarını belirtti. Bu tür düzenlemelerin istisnai olması gerektiğini ifade eden Öncel, buna rağmen sık şekilde kullanılmasının hükümetin yargıya saygı duymadığının bir göstergesi olduğunu söyledi.

Ara verilen ve tartışılan bir konunun yasa gücünde kararnameye dönüştürülmesinin hukuka aykırı olduğunu kaydeden Öncel, söz konusu düzenlemenin iptali ve yürütmesinin durdurulması için başvuruda bulunacaklarını açıkladı.

AVUKAT SUNA AMCA:

Avukat Suna Amca da, yasamanın yetkisinde olan konunun ivediliği olmadığı halde yürütme tarafından iptal edildiğini belirterek, bunun Cumhuriyet Meclisi'ne de vurulan “bir darbe” olduğunu savundu.

Konuşmaların ardından yasa gücünde kararnamelerin iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle sendikalar sekiz, CTP ise üç dava dosyaladı. 

Hayat Pahalılığı ile ilgili düzenleme, hayat pahalılığı ödeneğinin nisan sonunda maaşlara yansıtılmasını ancak ekonomik tedbir uyarınca Ocak 2027’ye kadar maaşlara başka artış yapılmamasını içeriyor.

BIÇAKLI

Kıbrıs Türk İşçi Sendikaları Federasyonu (TÜRK-SEN) Genel Başkan Arslan Bıçaklı, soru üzerine söz alarak, bir sendika başkanının Sendikal Platform'dan ayrılma veya farklı eylem yapma gibi bir düşüncesi olmadığını belirtti.

METİN ATAN: ALİ CENGİZ OYUNLARIYLA KARARNAME ÇIKARILDI

Kamu Görevlileri Sendikası (KAMUSEN) Başkanı Metin Atan, sendikalarla  CTP’nin hayat pahalılığıyla ilgili 11 dava dosyalamak için bugün burada olduğunu kaydetti.

Hayat Pahalılığı ile ilgili yasa tasarılarının önce Meclis'e getirildiğini sonra da yasa gücünde kararnameler yayımlandığını anımsatan Atan, hükümeti "Ali Cengiz Oyunu" yapmakla suçladı.

Atan, ülke insanına "ağır bir darbe" yapıldığını, Maliye Bakanı’nın ülkeyi “Başbakan gibi yönettiğini” savunarak, hükümetin kendilerini polisle karşı karşıya bıraktığını söyledi.

“Hayat pahalılığıyla ilgili bir kriz masası oluşturduk. Ama siz ne yaptınız? Kendi önerinizi bile kabul etmediniz. Karşımızda böyle bir hükümet var.” diyen Atan, hükümet istifa edene kadar mücadelelerinin süreceğini dile getirdi.

Yasanın pazartesi günü yeniden Cumhuriyet Meclisi gündemine geleceğini anımsatan Metin Atan, hükümetin düşünerek karar vermesini istedi.

"Hükümetin beyin ölümü gerçekleşti." ifadesine yer veren Atan, bundan sonra dönüşün olmadığını da belirtti.

Ülkenin bataklığa sürüklendiğini; çalışanın, işçinin, emekçinin ve sabit gelirlinin cebiyle oynandığını savunan Atan, “Bu hükümetin artık gideceği yer evleridir.” diye konuştu.

Bir soru üzerine Atan, “Geri adam adım atan onlardır. Ve kimse bunu  bizlere, sendikalara mal etmesin.” şeklinde konuştu.

"Hafta başında ‘genel grev ve eylemler devam edecek mi?’ sorusunu da yanıtlayan Atan, “Biz bu olaydan sonra genel grevimizi askıya aldık. Pazartesi günü genel grev olacak.” ifadelerine yer verdi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.