İÇ HABERLER
okuma süresi: 17 dak.

CANLI - Sendikaların grevi yarın devam ediyor: Lefkoşa Devlet Hastanesi'nde hayat duracak, okullar da kapalı!

CANLI - Sendikaların grevi yarın devam ediyor: Lefkoşa Devlet Hastanesi'nde hayat duracak, okullar da kapalı!

Türk-Sen Başkanı Arslan Bıçaklı, grevin yarın devam edeceğini belirterek, "Lefkoşa Devlet Hastanesi'nde hayat duracak, okullar da kapalı!" dedi.

Yayın Tarihi: 06/04/26 22:45
okuma süresi: 17 dak.
CANLI - Sendikaların grevi yarın devam ediyor: Lefkoşa Devlet Hastanesi'nde hayat duracak, okullar da kapalı!

Kamuda örgütlü sendikalar, hükümetin hayat pahalılığıyla ilgili adımlarına karşı ülke genelinde yeniden grev ve eylem yaptı. Hükümetin yasa tasarısı ile yasa gücünde kararnameyi geri çekmeyi kabul etmemesi nedeniyle grev yarın da devam edecek. 

Sendikalar adına açıklama yapan Türk-Sen Başkanı Arslan Bıçaklı, “Yarın bu yasa saat 09.00’da Meclis’te görüşülmeye devam edilecek. Biz de yarın saat 09.00’da üyelerimizle birlikte burada olacağız. Ayrıca, Lefkoşa Devlet Hastanesi’nde de hayat duracak, okullar da kapalı olacak” dedi. 

Detaylar geliyor...

-CANLI AKTARIM-

21.30: MECLİS YARIN TOPLANACAK

Ulusal Birlik Partisi milletvekili Hasan Taçoy, ilk üç aylık hayat pahalılığının Nisan maaşlarına yansıtılmasının ardından 6 sonra bir değerlendirme yapılması konusunun parti grubunda kabul edildiğini  ve yarın sabah 09.00’da Meclis’i açarak ilgili yasa tasarılarını geçirme kararı aldıklarını belirtti.

20.05: SENDİKALAR ÖNERİYİ DEĞERLENDİRMEYECEK: SEÇİM TARİHİNİ AÇIKLASINLAR! 

Bugün genel greve giden ve Meclis önünde eylem yapan sendikalar, hükümet adına UBP Milletvekili Hasan Taçoy tarafından yapılan öneriyle ilgili olarak “Bir hafta önceki önerimizi önümüze koydular, koltuk değneği olmayacağız, bildiklerini yapsınlar” değerlendirmesinde bulundu.

Sendika başkanları, Hasan Taçoy’un gündeme getirdiği öneriyle ilgili olarak kendi aralarında kısa bir değerlendirme yaptı.

Yapılan değerlendirmenin ardından KTAMS Başkanı Güven Bengihan, sendikaların ortak tutumunu açıkladı.

Bengihan, “Onbinlerce insan bir haftadan beridir meydanlarda, şimdi bizim geçen hafta yaptığımız önerilerden birini uzlaşı adına gündeme getirdiler.  Biz kimseye koltuk değneği olacak değiliz, bildiklerini yapsınlar” dedi.

“Hükümet sürekli toplum aleyhinde yasaları ve düzenlemeleri gündeme getiriyor” diyen Bengihan “Bize ne teklif getirsinler, ne öneri getirsinler. Bu hükümet bir an önce gitmelidir.  Bizim talebimiz erken seçim tarihinin açıklanması ve erken seçimin en kısa zamanda yapılmasıdır şeklinde konuştu.

Meclis’ten kısa bir süre ayrılarak sendika liderleri olarak bundan sonra izleyecekleri eylemlilik sürecini ele alacaklarını söyleyen Bengihan, daha sonra yeniden Meclis önüne geleceklerini kaydetti.

Bengihan, “Mücadeleye devam edeceğiz, bir yere gitmiyoruz” dedi.

19.50: HÜKÜMETTEN YENİ ÖNERİ!

Hükümet, hayat pahalılığı konusunda sendikaların geçen hafta yaptığı önerinin kabul edilebileceğini ve bir uzlaşı sağlanırsa yasanın bu şekilde düzenleneceğini bildirdi.

Öneri, hayat pahalılığının yüzde 50’sinin temmuz maaşlarına yatırılmasını, geri kalan miktarın emanete alınarak ikinci 6 aylık enflasyonla birlikte Ocak 2027’de verilmesini öngörüyor.

Bir grup Ulusal Birlik Partisi (UBP) milletvekili, saat 19.30 sıralarında Meclis önünde bekleyen sendikacıların yanına geldi.  Milletvekilleri arasında yer alan Hasan Taçoy, hayat pahalılığıyla ilgili Yasa Gücünde Kararname’nin geri çekilmesi için eş zamanlı olarak yerine bir yasanın geçmesi gerektiğini kaydetti.

Hasan Taçoy, toplumsal bir uzlaşı aradıklarını belirterek öneriyi okudu.  Taçoy, önerinin “6 ay sonunda belirlenecek hayat pahalılığının yüzde 50’sinin Temmuz maaşlarına yatırılmasını, geriye kalan farkın emanete alınarak ‘Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim, Kasım, Aralık ve 13. Maaş farkı olarak’, ikinci 6 aylık hayat pahalılığıyla birlikte Ocak 2027’de maaşlara yansıtılmasını” içerdiğini belirtti.

Bu önerinin, geçen pazartesi günü Meclis’te hükümet temsilcileriyle yapılan görüşmede sendikalar tarafından getirilen önerilerden biri olduğu ifade edildi.

Hasan Taçoy, sendikaların uzlaşı yününde bir tutumu olmaması halinde yasanın, Yasa Gücünde Kararname’de yer aldığı şeklinde geçeceğini, sadece buna “6 ay sonra yeni bir değerlendirme yapılacak” maddesinin ekleneceğini söyledi.

17.15: ÖZTÜRKLER: MECLİS'İN TOPLANMA HEDEFİ VAR; YASA GÜCÜNDE KARARNAMEDEN HABERİM VARDI ANCAK ONAYIM YOKTU

Meclis Başkanı Ziya Öztürkler, devam eden kriz sırasında yaptığı açıklamada, Meclis açıkken yasa gücünde kararname çıkarılmasını doğru bulmadığını vurguladı. Öztürkler, çözüm için yeniden diyalog çağrısı yaparken, uzlaşı sağlanamazsa Genel Kurul’un çalışmalarının sürdürüleceğini belirtti. Meclis Başkanı Ziya Öztürkler, Meclis bahçesinde yaptığı değerlendirmede, yasa gücünde kararname tartışmalarına ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Meclis açıkken kararname çıkarılmasının doğru bir yöntem olmadığını ifade eden Öztürkler, yasaların Meclis çatısı altında ele alınması gerektiğini vurguluyor.

Uzlaşı arayışlarına da değinen Öztürkler, yeniden bir görüşme sürecinin başlatılması yönünde Meclis içinde bir yaklaşım oluştuğunu belirtti. Ancak sendikaların, kararname geri çekilmeden herhangi bir müzakereye girmeyeceklerini ve eylemlerini sürdüreceklerini ifade ettiklerini aktarıyor. Süreci yakından takip ettiğini dile getiren Öztürkler, uzlaşının sağlanması için çaba göstermeye devam edeceğini kaydetti. Buna karşın, ilerleyen saatlerde anlaşma sağlanamaması durumunda Meclis Genel Kurulu’nun çalışmalarına devam etmesinin gündeme gelebileceğini ifade etti.

Geçtiğimiz hafta yaşanan sürece de değinen Öztürkler, Meclis’te verilen aranın bilinçli bir tercih olduğunu belirtiyor. Kısa sürede yasanın geçirilmesinin mümkün olmadığını ifade eden Öztürkler, yaşanan gerginliklerin ve istenmeyen olayların tekrarlanmaması adına bu yönde bir adım attığını söyledi. Yasa gücünde kararname hazırlığından haberdar olduğunu ancak yayımlanacağına dair bilgisi bulunmadığını da dile getiren Öztürkler, Meclis Başkanı olarak temel görevlerinin yasaların Meclis’ten geçirilmesini sağlamak olduğunu vurguladı.

Öte yandan Girne Belediye Başkanı Murat Şenkul'da eylem alanına geldi.

16.45: SINAVLARDAKİ BELİRSİZLİK DEVAM EDİYOR

KTOEÖS Genel Sekreteri Tahir Gökçebel, Meclis önünde yaptığı konuşmada okullardaki sınav takvimiyle ilgili yaşanan belirsizliğe dikkat çekti.

Gökçebel, hükümetin 6’sında Meclis çalışmalarının devam edeceğini bilmesine rağmen sınavları bu tarihe ertelediğini belirterek, “Sendika sınavları yapsın da sonra grevi yapar” şeklinde absürt bir tavır sergilendiğini ifade etti.

Sendika olarak Perşembe ve Cuma günleri sınavların yapılmasını önerdiklerini ancak bu öneriye karşılık verilmediğini söyleyen Gökçebel, “Şimdi biz yarın sınav yapılmasın, bu takvimi değiştirdiğinizi açıklayın diyoruz. Biz velilerle uzlaşabileceğimiz bir takvim belirleyelim diyoruz. Meclis’te ne olacak bilmiyoruz" dedi.

Belirsizliğin devam ettiğini vurgulayan Gökçebel, sürecin öğrenciler üzerinde stres yarattığını ifade ederek, “Belki bu gece belli olmayacak, belki yarın eylem olmayacak. Bizi strese soktunuz diyecek belki de çocuklar. Buna oynayan bir eğitim bakanı var” şeklinde konuştu.

15.25: SENDİKALARIN HÜKÜMETE VERDİĞİ YARIM SAATİN ARDINDAN NEREDEYSE 1 SAAT DAHA GEÇTİ: HÜKÜMETTEN SES YOK

Eylem sırasında açıklamalarda bulunan Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Başkanı Tahir Gökçebel, hükümete ultimatom vererek yarım saat içerisinde (saat 13.15 itibarıyla) ya istifa kararı alınması ya da söz konusu düzenlemenin geri çekileceğinin teyit edilmesi çağrısında bulundu. Gökçebel, aksi halde yaşanacaklardan hükümetin sorumlu olacağını ifade etti.

Saat 14.00 itibarıyla verilen sürenin dolmasına rağmen hükümetten herhangi bir açıklama yapılmadı. Gelişmelerin ardından sendikaların atacağı adımlar, hükümetin nasıl bir tavır sergileyeceği ve grevin yarın devam edip etmeyeceği merak konusu oldu.

14.30: İNCİRLİ: SANDIĞIN KURULMASI DIŞINDA HİÇBİR ŞEY BU GERİLİMİ DURDURMAZ

Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Sıla Usar İncirli, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında hükümete yönelik eleştirilerde bulundu.

İncirli, ülkede gençlerin artık ne iş ne de gelecek hayali kurabildiğini ifade ederek, toplumda ciddi bir hayal kırıklığı ve öfke bulunduğunu söyledi. Hükümetin uygulamalarının bu tabloya neden olduğunu söyleyen İncirli, “sandığı kurun” çağrısı yaptıklarını ancak hükümetin bundan kaçındığını ileri sürdü.

Hükümetin kaçacak yerinin kalmadığını anlaması gerektiğini dile getiren İncirli, “İnsanına savaş açan hükümet bitmiş bir hükümettir” ifadelerini kullandı.

Meselenin HP ödeneğinin dondurulmasının çok ötesinde olduğunu belirten İncirli, halkın hükümete güven duymadığını ve her geçen gün daha fazla zarar gördüğünü fark ettiğini söyledi.

İncirli, hükümetin çalışanların, emekçilerin ve maaşlı kesimin gelirlerine müdahale ettiğini savunarak, ekonominin daraltıldığını ve özel sektörün de içinde bulunduğu derin bir kriz yaşandığını kaydetti. İncirli, işletmelerin birçok alanda durma noktasına geldiğini ifade etti.

Dünyada savaş koşullarının etkili olduğunu ancak her devletin bundan etkilendiğini belirten İncirli, hükümetin yapılmaması gereken adımları en başta attığını ve bu nedenle halkın sert tepki verdiğini söyledi.

Hükümetin sorunları hile ve sahtekârlıkla aşabileceğini düşündüğünü ileri süren İncirli, halkın buna izin vermediğini ve bu yöntemlerle bir yere varılamayacağını siyasilere gösterdiğini ifade etti.

İncirli, “Sandığın kurulmasının dışında başka hiçbir şey bu gerilimi durdurmaz, değişim şart” dedi.

13.55: BENGİHAN: UZLAŞI YOK

KTAMS Genel Başkanı Güven Bengihan, hükümete yönelik sert eleştirilerde bulundu.

Bengihan, “Hükümetle temas kurma isteğimiz yok. Bu hükümet gitmeli. Ülkeyi her geçen gün karanlığa, uçuruma sürüklemektedir. Bu karanlık düzene bugün halk en güzel cevabı verdi” dedi.

Polisle karşı karşıya getirildiklerini ifade eden Bengihan, “Bizi polis arkadaşlarla karşı karşıya getirdi. Bizim amacımız onlara zarar vermek değil” şeklinde konuştu.

Hükümeti rüşvet iddiaları üzerinden de eleştiren Bengihan, “Rüşvetle adı geçen bu hükümet bizi utandırıyor. Gelmiş geçmiş en kötü hükümet” ifadelerini kullandı.

Bengihan, konuşmasının devamında, “Bu ülkenin itibarını, geleceğimizi ve yüz binlerce insanın bu topraklarda verdiği varoluş mücadelesine sahip çıkıyoruz. Eylem hükümet gidene kadar devam edecek” dedi.

13.20: AHMET SERDAROĞLU FENALAŞTI

Cumhuriyet Meclisi önündeki eylemde, basın mensubu Ayşe Açıkel, eylemciler ve sendikacılar yaralanmasının ardından Hür-İş Federasyonu Başkanı Ahmet Serdaroğlu da fenalaştı.

13.10: MECLİS KAPISINDA HÜKÜMET İSTİFA SLOGANLARI

Eylem alanında yoğun kalabalık devam ediyor. Kurulan engeller ve polis barikatları aşılırken, zaman zaman arbedeler yaşanıyor.

Alanda düdük, korna ve ıslık sesleri yükselirken, eylemciler “Hükümet istifa” sloganları atıyor.

13.00: SON BARİKAT AŞILDI, EYLEMCİLER MECLİS KAPISINDA

Son barikatı aşan eylemciler Meclis kapısına dayandı.

12.45: İNSANLARIN YAŞAMINA KASTEDEN BİR GERGİNLİK VAR

CTP Genel Başkanı Sıla Usar İncirli, insanların güvenliğinin ciddi şekilde tehdit altında olduğunu söyledi.

İncirli, eylem alanında yaptığı açıklamada, halkın dinlenmediğini ve insanların yaşamına kasteden bir gerginliğin oluştuğunu belirtti.

İncirli, “Büyük öfke yarattılar, insanları dinlemediler, önem vermeyerek bu duruma sebep oldular. Hiç vicdanları sızlamıyor mu? Biz hepimiz çok üzgünüz. İnsanların ciddi bir güvenlik sorunu var. Bu gerginliğin durması lazım ve polis bu gerginliği durduramaz” ifadelerini kullandı.

12.25: CTP GENEL BAŞKANI İNCİRLİ VE MİLLETVEKİLİ BİRİNCİ AMBULANS EKİPLERİNE YARDIM EDİYOR

Cumhuriyetçi Türk Partisi Milletvekili Dr. Ceyhun Birinci ve Genel Başkan Dr. Sıla Usar İncirli ambulans ekiplerine yardımcı oluyor!

Cumhuriyet Meclisi önündeki eylemde, basın mensubu Ayşe Açıkel, eylemciler ve sendikacılar yaralandı. 

CTP Genel Başkanı Sıla Usar İncirli de eylem alanına geldi!

12.13: BARİKAT AŞILDI, MECLİS'E GİRİLDİ!

Meclis önünde eylemciler ve polis arasında arbedeler yaşanırken, barikat aşıldı ve Meclis'e girildi.

12.10: POLİS İLE EYLEMCİLER ARASINDA ARBEDE YAŞANDI, BAZI EYLEMCİLER FENALAŞTI

Meclis önünde tansiyon yükseldi. Eylemciler ile polis arasında arbedeler yaşanırken, kalabalık içinde bazı eylemciler fenalaştı.

11.55: POLİS BARİKATLARI EYLEMCİLER TARAFINDAN KALDIRILIYOR

Cumhuriyet Meclisi önünde düzenlenen eylem alanında tansiyon yükseldi. Eylemciler ile polis zaman zaman karşı karşıya geldi.

Eylemciler, Meclis önünde kurulan polis barikatlarını kaldırarak, alanda kontrolü sağladı. Yaşanan gerginlik, eylemin temposunu artırdı.

11.40: BENGİHAN: ASGARİ ÜCRETLİYE HP'Yİ ÇOK GÖREN İŞÇİ DÜŞMANLARINA DUR DEMEYE GELDİK

Platform konuşmaları devam ediyor. KTAMS Başkanı Güven Bengihan da platformda konuşma yaptı. Bengihan, konuşmasında, “Bu ülke için gayret çekenler, gelecek için mücadele edenler, haksızlığa karşı direnenler hoş geldiniz. Bu karanlık düzene dur demeye geldik” ifadelerini kullandı.

Bengihan, konuşmasında rüşvet, yolsuzluk ve sahte diploma olaylarının normalleştirilmesine tepki göstererek, “Meydanlardayız çünkü ahlaki çürümeye sebep olan ahlak düşmanlarına yuh demeye geldik” dedi.

Ayrıca hükümete yönelik eleştirilerini sürdüren Bengihan, “Hükümet istifa, hükümet istifa. Asgari ücretliye HP’yi çok gören, kamu emekçisine, emekliye HP’yi anlamsızlaştıran, halka ekonomik krizin bedelini ödetmek isteyen işçi düşmanlarına dur demeye geldik. Anayasayı ihlal eden, demokrasiyi ayaklar altına alan, yasa gücünde kararnamelerle hukuku katledenlere yuh olsun demeye geldik” ifadelerini kullandı.

SON DAKİKA: HP İLE İLGİLİ DAVA 9 NİSAN'A ERTELENDİ

Sendikaların, HP ile ilgili yasa gücünde kararnamenin Resmî Gazete’de yayınlanması üzerine açtığı dava, mahkeme tarafından 9 Nisan tarihine ertelendi.

Sendikalar, HP ile ilgili yasa gücünde kararnamenin Resmî Gazete’de yayınlanmasının ardından mahkemeye başvurmuştu. Eylemde dava süreciyle ilgili son dakika bilgisi geldi. Mahkeme, davayı 9 Nisan tarihine erteledi.

11.20: EYLEM: HÜKÜMET İSTİFA

Sendikalar, Meclis’in hemen yanına bir platform kurarak eylem gerçekleştirdi. Platformda sendika başkanları konuşmalarını yapıyor.

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Selma Eylem, yaptığı konuşmada, “Sahtekarlıklarla, hırsızlıklarla, yolsuzluklar ve torpillerle adları anılan, gazetelerde manşet olup itibarları yerle bir olan, yüzleri kızarmayan pişkinler; ülkeyi karanlığa sürükleyenler, tarikatçılara teslim edenler liyakatten uzaklar. İstifa! Hükümet istifa!” ifadelerini kullandı.

10.40: EYLEMCİLER MECLİS'E VARDI

Sendikaların Lefkoşa'nın belirli bölgelerinden yürüyüşü Meclis'te sona erdi. Meclis'e yoğun kalabalıkla yürüyüş gerçekleştiren eylemciler sloganlar attı ve pankartlar taşıdı.

10.23: MECLİS'E YÜRÜYÜŞ BAŞLADI

Sendikaların Meclis'e yürüyüşü başladı.

09.55: BARİYERLER GEÇİLEMEYECEK

Eylem öncesi yüksek düzeyde güvenlik önlemi alındı. Her bölgeden polis güçleri bölgeye çağrıldı ve bariyerlerin geçilmemesi talimatı verildi.

09.13: SENDİKALAR MECLİS'E YÜRÜMEK ÜZERE TOPLANIYOR

09.00: MECLİS'TE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI

Sendikaların HP’nin durdurulmasına yönelik eylemi kapsamında Meclis önünde geniş güvenlik önlemleri alındı. Alana çok sayıda polis sevk edilirken, bölgede barikatlar kuruldu. Meclis önünde ayrıca itfaiye araçları da hazır bulunduruldu.

Geçen hafta pazartesi günü yapılan eylemde polis tarafından biber gazı kullanılmış, itfaiye aracından da eylemcilere su sıkılmıştı. Öte yandan bir itfaiye aracının da camları kırılmıştı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.