Tinnitus ve vertigo için fitoterapi çözümü

Uzman Fitoterapist Resul Kesek, tinnitus ve vertigo hastalığı hakkında bilgiler vererek çözüm önerilerini sundu.

Tinnitus, kulak çınlaması olarak da bilinen bir durumdur. Kişinin kulaklarında sürekli veya aralıklı olarak duyduğu bir ses hissidir. Halk arasında hayalet ses diye de bilinir. Bu ses genellikle uğultu, çınlama, vızıltı veya dürtü şeklinde olabilir. Bu durum çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir, örneğin işitme kaybı, yüksek sese maruz kalma, darbe alma, travma, kulak enfeksiyonları veya bazı kimyasal ilaçların yan etkileri gibi….
İstanbul'un en iyi fitoterapi merkezi adaylarından Natural Fitoterapi Merkezi Yetkilisi, Uzman Fitoterapist Resul Kesek, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.
“Tinnitus’un tedavi yöntemleri çoğunlukla semptomların hafifletilmesine odaklanır, çünkü tam bir tedavisi diğer hastalıklarda da olduğu gibi tıpta maalesef henüz bulunmamaktadır” diyen Kesek, hastalara genellikle vastarel, betaserc, tebocan ve tinnitus ismindeki kimyasal ilaçların kullanım tavsiyeleri ile başlatıldığını kaydetti. Kesek, “Fakat fayda etmediğini gördükçe artık siz birde psikiyatriye görünün deyip sizi lustral gibi antidepresan ilaçlarına bağımlı hale getirebilmektedirler” dedi.
Kesek’in açıklamasının devamı şu şekilde:
“Kulaktaki çınlama sesini duyan kişi hemen ilk aklına gelen KBB uzmanına randevu almaya çalışır. Bazen ağrı, sancı olduğu zaman enfeksiyon oluşmuş olabilir bu geçici olarak tinnitusa da sebebiyet verebilir. Geçici kulak çınlaması ile kronik tinnitus karıştırılmamalıdır.
Oysa ki kronik tinnitus beyindeki merkezi sistem tarafından kaynaklı bir sinir sistemi bozukluğudur. Nörolojik bir durumdur.
Tinnitus, başlangıçta düşük frekanslı olarak başlar. Yani hasta bunu sadece sessiz ortamlarda ya da uyumadan önce duymaktadır. İlerleme yaptıktan sonra ise yüksek frekanslı tinnitusa dönüşür. Bu da hastanın çınlama sesini günün farklı saatlerinde duyması anlamına gelir.
Kişinin kulağındaki ses, maalesef kişinin psikolojik durumunu olumsuz yönde etkiler.
Hatta kişide ‘vertigo’ dediğimiz denge kaybı meydana getirir. İşitme kaybına sebebiyet verebilir. Kişinin işitme kaybı yüzde 25'in üzerine çıktığı zaman ise hayat boyu işitme cihazı ile devam etmesi tavsiye edilir.”
İstanbul'un en başarılı bitkisel tedavi uzmanlarından Resul KESEK, aslında gerçek tinnitus tedavisinde kimyasal ilaçların nadiren kullandığını ve spesifik bir kimyasal tedavinin mevcut olmadığına dikkat çekerek, “Ancak bazı durumlarda semptomları hafifletebilecek ilaçlar reçete edilebilir. Bunlar genellikle anksiyolitikler (anksiyete giderici ilaçlar), antidepresanlar veya odaklanma sorununa yardımcı olmak için verilen ilaçlardır. Her hasta için en uygun ilaçlar, semptomların şiddeti ve altta yatan nedenlere bağlı olarak değişebilir” ifadelerini kullandı.
Fitoterapist Kesek, "Çoğu hastalarda gözlemlediğimiz kadarıyla İşitme cihazları, maskeler, ses terapisi, gevşeme teknikleri, nöromodülasyon tedavisi gibi yöntemler deneyebiliyorlar. Bunlarla, tinnitus sesini maskeleyerek veya algısal uyarımı değiştirerek semptomlara yardımcı olabilirsiniz. Ya da minimum düzeyde hafif rahatlama sağlayabilirsiniz. Yine de kalıcı bir çözüm sunmamaktadır” diye konuştu.
Bitkilerin tinnitus tedavisindeki etkinliği konusunda bilimsel kanıtların sınırlı olduğunu söyleyen Kesek, açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi:
“Kulaktan dolma bilgilerle çözümler arayışına giren binlerce kişiye rastladım. Ancak bazı kişilerde semptomları hafifletebilen bazı bitki tedavileri de bulunmaktadır. Örneğin, ginkgo biloba, melatonin, zencefil, lavanta veya çay ağacı yağı gibi bazı bitkisel takviyelerin rahatlama sağladığı belirtilmektedir. Bunlar tek başına kullanıldığında çoğu hastada büyük bir iyileşme etkisi sağlamazlar. Bununla birlikte, her bireyin tedavilere farklı bir yanıt verebileceği unutulmamalıdır ve bitki takviyelerini kullanmadan önce bir uzmana ya da işinin ehli uzman bir fitoterapiste danışmak önemlidir.”
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.