GİRNE
okuma süresi: 6 dak.

GAÜ kampüsünde süren izinsiz, ruhsatsız inşaatlara göz yumuluyor...

GAÜ kampüsünde süren izinsiz, ruhsatsız inşaatlara göz yumuluyor...

Girne Amerikan Üniversitesi kampüsünde devam eden ve ne ruhsatı ne de ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) raporunu olmayan inşaatlar çevre sakinlerinin isyan etmesine neden oldu. İnşaatlar başladığında henüz emirname de yoktu izin de, inşaatlar bitmek üzere emirname hayata geçti, inşaat başlamadan alınması gereken gerekli ruhsatlar inşaatın ardından alınmaya çalışılıyor.

Yayın Tarihi: 08/08/13 14:50
okuma süresi: 6 dak.
GAÜ kampüsünde süren izinsiz, ruhsatsız inşaatlara göz yumuluyor...
A- A A+

Girne Amerikan Üniversitesi kampüsünde devam eden ve ne ruhsatı ne de ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) raporunu olmayan inşaatlar çevre sakinlerinin isyan etmesine neden oldu.

Kıbrıs Postası Özel

Girne Amerikan Üniversitesi kampüsünde devam eden inşaatlarda, tehlike altında çalışan işçiler, çevre sakinlerine korku dolu anlar yaşatıyorlar.

Girne, Karaoğlanoğlu bölgesinde yer alan kampüs, üniversite büyüdükçe yerleşim yerleri arasında kaldı ve genişleyemeyen üniversite yeni inşaatlarında çok katlı bina tercihi yaptı.

YENİ BİR İŞ KAZASINA DAVETİYE ÇIKARILIYOR!

İNŞAAT ÜSTLENEN MÜTEAHHİT FİRMA BAŞTAŞ İNŞAAT İNSAN HAYATINI HİÇE SAYIYOR

Gazetemizi arayan çevre sakinleri, inşaası devam eden binalarda çalışan işçilerin yüksek katlarda, yukarıdan sarkıtılan platform üzerinde gerekli emniyet tedbirlerini almadan çalıştıkları ve insan hayatı hiçe sayılarak hareket edildiğini belirttiler.

Kendilerinin sürekli bu tür manzarayla karşı karşıya kaldığını belirten çevre sakinleri, olası bir kaza durumunda can kaybı olasılığının yüksek olduğunu ve inşaatı yapan inşaat firmasının bunun hesabını veremeyeceğini söylediler.

Çevre sakinleri, inşaatın başladığı tarihten itibaren üstlenici inşaat firmasının yasalara saygı duymadığını, Cumartesi yarım gün ve pazar çalışma yasağını sürekli ihlal ettiklerini defalarca bu konuyla ilgili polisi çağırmak zorunda kaldıklarını ve polisin gelmesiyle inşaat çalışmasını durdurduklarını belirttiler.

İnşaat firmasının çevre sakinlerini ve çalışanların can güvenliğini hiçe sayarak hareket etmeye devam etmesi durumunda yasal haklarını kullanacaklarını, inşaat firmasını ve inşaat firmasına verdiği işi denetlemeyen üniversiteyi protesto edeceklerini sözlerine eklediler.

SÜMER AYGIN DOĞRULADI, GAÜ YALANLADI

Girne Belediye Başkanı Sümer Aygın ve Girne Kaymakamlığı'ndan bazı yetkililer sözkonusu inşaatın ÇED raporu ve ruhsatının olmadığını doğrularken, Girne Amerikan Üniversitesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Olgun Üstün iddiaları yalanladı.

GAÜ Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Olgun Üstün inşaatın tüm izinlerinin eksiksiz olduğunu, bunun GAÜ'ye karşı bir karalama politikası olduğunu öne sürdü.

SÜMER AYGIN: "TOLERE ETTİK!"

Girne Belediyesi Başkanı Sümer Aygın ise inşaatın ruhsatsız olduğunu kabul ederek, eğitim ile ilgili bir inşaat olduğu için tolere ettiklerini söyledi.

Sümer Aygın, okullarla ilgili "ruhsat emirnamesi"nin değiştiğini ve 23 Mayıs 2013 tarihli Resmi Gazete'de yayınlandığını anlattı.

Yeni emirnamede bina kat sayısının 4'e çıktığını belirten Aygın, GAÜ kampüsü içindeki inşaatla ilgili bir problem olmadığını, ruhsatın da yakın zamanda çıkarılacağını ifade etti.

ÖNCE İŞ, SONRA İZİN!

ÇEVRE SAKİNLERİ "GAÜ'NÜN İNŞAATI YAPALIM NASIL OLSA DAHA SONRA YASA DA GEÇER İZİN DE ALINIR MANTIĞI KÖTÜ ÖRNEK OLUYOR"

ÇED Raporu ve ruhsat çıkmadan inşaatın başlaması konusuna da değinen Aygın, Belediye olarak sözkonusu inşaatı birkaç kez mühürlediklerini ancak emirnamenin hazırlandığını ve yürürlüğe girdiğinde projenin onaylanacağını bildikleri için inşaatın sürmesine izin verdiklerini belirtti.

ÇEVRE SAKİNLERİNİN ONAYI GEREKLİ!

ÇEVRE SAKİNLERİ "BUNU BİR YÜSEK ÖĞRENİM KURUMU YAPIYORSA DİĞERLERİNE NE DİYEBİLİRİZ"

Çevre sakinleri, inşaatın ÇED raporunun olmadığını ve ruhsatsız olduğunu, ruhsat makamının Girne Belediyesi ve Şehir Planlama dairesi olduğunu ve evlerinin dibine yapılan bu inşaatlarının kuzey rüzgarını ve güneşi tamamıyle engellediği gibi büyük bir görüntü kirliliğine de sebep olduğunu iddia ettiler.

ÇED raporu, belirli bir projenin ve gelişmelerin çevreye olabilecek sürekli veya geçici potansiyel etkilerinin sosyal sonuçlarını ve alternatif çözümlerini de içine alacak şekilde analiz edilmesi sonucu verilir.

ÇED'in en önemli özelliklerinden birisi ilgili taraflar ve halkın görüşlerinin ve kaygılarının dikkate alınabilmesi için sürece katılımının sağlanmasıdır. Yani ÇED Raporu verilirken çevre sakinlerinin de fikri alınmalıdır.

Ancak çevre sakinlerinin, kendilerinde rahatsızlık yaratan bu inşaat için onay vermeyeceği aşikar...

VATANDAŞ KAPI, PENCERE AÇAMIYOR

Çevre sakinleri sözlerine şöyle devam etti: "Huzurlu yaşamak ve çocuklarımızı bahçeli bir evde büyütmek için bu evleri üç sene önce satın aldık. Girne'nin en büyük nimeti olan dağ ve deniz manzarasından faydalanmak istedik. Şimdi düşünün ki kapımızı, penceremizi açamadığımız gibi, kendi bahçemizde, özelimizde oturamıyoruz. Sürekli inşaat işçileri ile burun burunayız. Tabi inşaat bitince sorun daha da büyüyecek, yüzlerce öğrenci ile burun buruna kalacağız. Evimizi satıp bir başka yere taşınmak istedik fakat evlerimizin değeri, GAÜ'nün inşa ettiği binalardan dolayı ciddi şekilde düştü. Yaşananların sorumlusu, inşaatını ruhsatsız ve ÇED raporu olmadan devam ettiren Girne Amerikan Üniversitesi, ruhsat makamı olan ve onlarca ihbara rağmen inşaatın ruhsatsız devam etmesine göz yuman Girne Belediyesi ve ÇED raporu olmadığı halde gerekli prosedürü uygulamayan Şehir Planlama Dairesi'dir. Tüm yasal haklarımızı kullanmak konusunda kararlıyız."

İlgili haber:

GAÜ'nün kaçak binalarının açılışı Beşir Atalay'a yaptırılıyor...

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.