EĞİTİM
okuma süresi: 10 dak.

Doç. Dr. Vehbi: “Yükseköğretim kabinede temsil edilmeli”

Doç. Dr. Vehbi: “Yükseköğretim kabinede temsil edilmeli”

Doç. Dr. Asım Vehbi, yükseköğretimin kabinede temsil edilmesi gerektiğine vurgu yaparak, “Üniversiteler sahipsiz kaldı. Bugüne kadar yükseköğretim atıl durumdaydı. Ülkemizde yükseköğretime ilişkin ayrı bir bakanlık oluşturulmalıdır” dedi.

Yayın Tarihi: 30/04/20 21:38
Güncelleme Tarihi: 30/04/20 22:47
okuma süresi: 10 dak.
Doç. Dr. Vehbi: “Yükseköğretim kabinede temsil edilmeli”

Kıbrıs Postası’nın düzenlediği “Covid-19 sonrası dünya ve Kuzey Kıbrıs” başlıklı panel serileri devam ediyor.

Moderatörlüğünü İrfan Batu’nun yaptığı panele Kıbrıs İlim Üniversitesi, Mütevelli Heyet Başkanı Selman Arslanbaş,  Lefke Avrupa Üniversitesi Rektörü Mehmet Ali Yükselen, Arkın Yaratıcı Sanatlar ve Tasarım Üniversitesi Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Asım Vehbi, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil Nadir ve Girne Amerikan Üniversitesi Kurucu Rektörü Serhat Akpınar katılım gösterdi.



Eğitim sektörünün ele alındığı panelde konuşan Arkın Yaratıcı Sanatlar ve Tasarım Üniversitesi (ARUCAD) Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Asım Vehbi,  ARUCAD’ın adanın en genç, en yeni ve en küçük üniversitelerinden biri olduğunu belirterek, kalabalık üniversitelere göre süreci daha kolay geçirdiklerini söyledi.

Teknolojinin en son imkanlarına sahip olduklarını aktaran Vehbi, “ARUCAD tam bir dijital kampüse sahip. Bu teknolojiyi kullanırken, online eğitimi bir destek eğitimi olarak düşündük. Çağımızın gerektirdiği teknolojiyi kullandık. Ayrıca teknolojiyi kullanabilen genç bir akademik ve idari kadroya sahibiz” dedi.

“SÜRATLE DİJİTAL KAMPÜS MODUNA GEÇTİK”

Online eğitim sürecine çok hızlı adapte olduklarını kaydeden Vehbi, “Süratle dijital kampüs moduna geçtik. Teknolojik yatırımın avantajını yaşadık” ifadelerini kullandı.

ARUCAD’ın bir sanat üniversitesi olduğunu anımsatan Vehbi, “Bu nedenle derslerin büyük çoğunluğu teorikten çok uygulamalı derslerdir. Bu noktada farklı programlar geliştirdik. Öğrencilerimizin yüzde 98’i adada bulunuyor. Pandemi sürecinden sonraki açılımla teorikten online olarak yapılamayan derslerin yaz içerisinde uygulamalı dersleri süratle yaparak, önümüzdeki yıla hazır olacağız” diye konuştu.

“ONLİNE EĞİTİME GEÇİŞTE YASAL DÜZENLEMELER HIZLI YAPILDI”

Online eğitime geçişte yasal düzenlemelerin çok hızlı alındığını dile getiren Vehbi,  “YÖDAK ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın katkılarıyla süratle online eğitime geçtik. Bu süreç içinde öğrencilerimize yönelik internet ve bilgisayar desteğini sağladık. Hızlı ve sürekli internet paketi almalarına yardımcı olduk. Yurtlarda ve ihtiyaçlı olan öğrencilerimize gıda desteği yaptık, yapmaya da devam ediyoruz. Girne Belediyesi ve Bakanlığı’na katkıları için teşekkür ederim. Bunun yanında öğrencilerimize psikolojik destek verdik. Yüzde yüze yakın öğrenci ve öğretim üyeleri memnuniyetiyle süreci yönetiyoruz” ifadelerini kullandı.

Final sınavlarının nasıl yapılacağıyla ilgili hala bir netlik olmadığını söyleyen Vehbi, “Buna yönelik bir beklentimiz var” dedi.

Önümüzdeki süreçte, KKTC ekonomisinin üniversitelerle olan ilişkisini masaya yatırmak gerekeceğini söyleyen Vehbi, “50 bine yakın öğrenci geri döndü. İş yerleri açıldıktan sonra üniversite öğrencilerinin burada olmaması acı bir şekilde hissedilecek” diye konuştu.

“YÜKSEKÖĞRETİME YÖNELİK BAKANLIK OLMALI”

KKTC’nin ekonomisinde en önemli lokomotif sektörün yükseköğretim olduğunu belirten Vehbi, yükseköğretime yönelik bakanlık oluşturulması gerektiğini vurguladı. Koronavirüs nedeniyle yapılan katkılardan üniversitelerin dışarıda bırakıldığını ifade eden Vehbi, “Üniversitelerin sahipsiz olduğunun ve yükseköğretim bakanlığının gerekliliğini görüyoruz. Milli Eğitim Bakanımız gerçekten üniversitelere sahip çıkan, sürekli iletişim içinde olan birisidir ancak yükseköğretim bugüne kadar atıl durumda kalmıştır. Ekonomin en önemli lokomotifi olan yükseköğretimin kabinede temsil edilmesi gereklidir” dedi.

KKTC’de yükseköğretimin bir devlet politikası olması gerektiğinin altını çizen Vehbi,  kısa-orta-uzun vadeli, stratejik planlarla yükseköğretimin sürdürülmesi gerektiğini kaydetti. Vehbi, yükseköğretimin milli gelire büyük katkısı olduğunu ancak katkı oranlarından yalnızca yüzde 21’nin üniversitelere geldiğinin bir çalışmayla ortaya konduğunu dile getirdi.

Singapur Üniversitesi’nin geçtiğimiz günlerde açıklamış olduğu bilimsel çalışmaya dikkat çeken Vehbi, koronavirüse ilişkin 3 senaryo olduğunu ifade etti. 1. senaryonun önümüzdeki 1,5 aylık sürede birçok ülkede pandeminin sonuna gelineceği üzerine olduğunu söyleyen Vehbi sözlerine şöyle devam etti:

“KÖTÜ SENARYOYA DA HAZIR OLMALIYIZ”

“İkinci senaryo ise, bu sürenin biraz daha uzaması, yine de Eylül ayında iş alanlarının açılması. İki senaryo da yaz aylarını kaybediyoruz. Üçüncü ve kötü senaryo ise,  Eylül ayında da kapıları açamama ve öğrenci gelmemesi ihtimalidir. ARUCAD ve üniversiteler olarak üç senaryoya hazırlanmalıyız.”

KKTC’ye 100 bine yakın öğrencinin yurt dışından geldiğini hatırlatan Vehbi,  bu durumun pandemi sürecinde ülke aleyhine döndüğünü söyledi. Üniversitelerde yüzde 80 oranında yabancı öğrenci olduğunu belirten Vehbi, “Eylül ayında yurt dışından öğrenciler gelecek olsa bile, 100 bin öğrenciyi hayal etmek çok gerçekçi değil” dedi.

“HİBRİT EĞİTİM MODELİ İÇİN YASAL DÜZENLEME YAPILMALI”

Eylül ayında kapıların açılmaması durumunda, önümüzdeki yıla yönelik bir hazırlık yapılması gerektiğini anlatan Vehbi, YÖK nezdinde de çalışmalar yapılması gerektiğini vurguladı. Hibrit eğitim modeli için yasal düzenlemelerin yapılabileceğini kaydeden Vehbi, “Öğrenciler adaya gelemezse bile teorik dersler ayarlayıp, öğrencilerin kendi ülkesinde online ders alabilmesi sağlayacak bir altyapı hazırlayabiliriz” diye aktardı.

Yurt dışından gelecek öğrencilere iyi imkanlar sunulması gerektiğini kaydeden Vehbi, bu noktada hükümete büyük görevler düştüğünü söyledi. “Hayatın öğrenciler için ucuzlatılması için çalışmalar yapmaları lazım” diyen Vehbi şöyle devam etti:

“YÖK İLE İYİ İLETİŞİM SAĞLANMALI”

“Kiraların TL’ye dönmesi, iç ulaşımda öğrenciler için indirimler yapılması gibi konular ele alınmalıdır. Bu süreçte YÖK ile iletişimin çok iyi sağlanması gerekir. YÖK’ten üniversiteler olarak beklentilerimizi ilettik. Neticesini bekliyoruz. Ancak beklentilerimizi alamama ihtimalimiz var. Belki bize Türkiye’den para gönderilmesi yerine öğrenci gönderilmesi konuları ele alınmalıdır. Halkımıza da bu süreçte düşen görevler var. Üniversitelerimize sahip çıkmak ve gelen öğrencilere yardımcı olmak gerekmektedir. Alışveriş ve kira ödemeleri gibi konularda öğrencilere yardımcı olunması gerekir. Tüm olanakların öğrencilerin kullanımına açılması için çalışıyoruz. Hükümetin de katkı koyacağı iyileştirme çalışmalarını dünyaya anlatabilmeliyiz.”

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.