EĞİTİM
okuma süresi: 3 dak.

24saa: Faslı mezunlar, KKTC diplomalarının tanınmaması nedeniyle eyleme hazırlanıyor

24saa: Faslı mezunlar, KKTC diplomalarının tanınmaması nedeniyle eyleme hazırlanıyor

Fas'ta yayın yapan 24saa haber sitesine göre, KKTC'deki üniversitelerden mezun olan Fas vatandaşları, diplomalarının ülkelerinde tanınmaması nedeniyle Rabat'taki Eğitim Bakanlığı önünde oturma eylemi yapacaklarını açıkladı. Fas yönetimi, 2024'ten bu yana KKTC'de alınan diplomalara denklik vermiyor.

Yayın Tarihi: 21/07/26 14:05
okuma süresi: 3 dak.
24saa: Faslı mezunlar, KKTC diplomalarının tanınmaması nedeniyle eyleme hazırlanıyor

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki üniversitelerden mezun olan Fas vatandaşları, diplomalarının ülkelerinde tanınmaması nedeniyle Rabat'taki Eğitim Bakanlığı önünde oturma eylemi düzenleyeceklerini duyurdu.

Cyprus Mail'in yer verdiği ve Fas'ta yayın yapan 24saa haber sitesine göre, mağdur öğrenci ve mezunlardan oluşan koordinasyon komitesi, sorunun çözümü için bugüne kadar diyalog ve kurumsal girişimler dahil çeşitli yolları tükettiklerini ancak adil ve uygulanabilir bir çözüme ulaşılamadığını belirterek protesto kararı aldıklarını açıkladı.

Fas makamları geçmişte, Türkiye Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından onaylandığı gerekçesiyle KKTC üniversitelerinden alınan diplomaları denklik kapsamında kabul ediyordu. Ancak bu uygulama 2024 yılında aniden değiştirildi.

Kararla birlikte, o tarihte KKTC'de eğitimine devam eden öğrenciler ile 2023 ve 2024 yıllarında mezun olan Fas vatandaşları, ülkelerine döndüklerinde diplomalarına denklik alamaz hale geldi.

Fas Dışişleri Bakanı Nasser Bourita, nisan ayında yaptığı açıklamada, Fas'ın KKTC'yi tanımama yönündeki resmi tutumunun, buradaki üniversitelerden alınan diplomaların denkliği konusunu doğrudan etkilediğini ifade etti.

Bourita, bu nedenle Fas makamlarının söz konusu diplomaların geçerliliğini doğrulamasının veya bunlara hukuki statü kazandırmasının mümkün olmadığını söyledi.

Ocak ayında muhalefetteki Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (PJD) konuyla ilgili soru önergesini de yanıtlayan Bourita, mağdur mezunlar, aileleri ve Eğitim Bakanlığı yetkilileriyle bir dizi görüşme yapılacağını belirtmişti.

Buna karşın, KKTC'deki üniversitelerle kurulacak herhangi bir idari veya teknik ilişkinin dolaylı tanıma anlamına gelebileceğini savunan Bourita, bu nedenle Fas'ın dış politika ilkeleri doğrultusunda ihtiyatlı davranmak zorunda olduğunu dile getirdi.

Bourita, diplomalara denklik verilmesi sürecinin KKTC'nin dolaylı olarak tanınmasına zemin hazırlayabileceğini öne sürerek, sorunun çözümü için hem Fas'ın ulusal çıkarlarını hem de dış politika ilkelerini gözeten teknik bir formül geliştirilmesi gerektiğini kaydetti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.