Belediyecilik Üzerine Notlar…

Yayın Tarihi: 17/04/18 07:00
okuma süresi: 4 dak.
A- A A+
Kent, çevre ve yerel yönetimler bir bütünün ayrılamaz parçaları gibidir.

Yerelde siyaset oldukça derin ve etkilidir. Sarsıntıları şiddetlidir.

Malum bizde yerel seçimler kapıda… Bazı partiler çalışmaya büyük bir hızla başlarken, bazıları hala sessizliğini korumaktadır.

Belki bir taktik belki de bir arayıştır…

Adaylar, adadıkları, yaptıkları, partileri, destekleri ve köstekleri derken hızlı bir yerel siyasi sürecin içerisinde her gün seçimi ertelerler mi diye düşünüyoruz.

Seçimi bir gün ertelemek sorun olarak görülmedi…

Çok az bir eleştiri getirildi. Bayramdı, seyrandı, üniversite sınavıydı, pazar vardı, elektrik yoktu, su kesildiydi derken seçim tarihinde son nokta konacak…

Anayasayı değiştirir de seçimi bir yıl daha ertelermiyiz söylemleri kulaktan kulağa fısıldanmaya başladı.

Bir yıl daha ertelemek sorunları çözer mi? Ama ne de olsa hükümet yeni kuruldu…

Yerelden siyasette, çevre yine başrolü kaptı…

Çevre düzenlemeleri, kaynak kullanımı derken et tırnaktan ayrılamadı…

Belediye seçimleri zordur benim ülkemde…

Hele de bunca soruna rağmen hala reform yapılmamışken seçime gitmek, zor şartlar, kıt kaynaklar ile belediyecilik yapmak zordur.

Kırsalda daha da zordur.

Şimdilerde kapatmak zorunda kalan, kapısına kilit vuran belediyemizi bir başka belediye ile birleştirelim deniyor. Ne olacak?

Yirmi yedi belediye… Sorun çözüldü gitti… Öyle mi oluyor elbette olmuyor…

Sorun kökten çözülmeye muhtaçtır.

Günübirlik çözümler sistemi düze çıkarmaya yetmez.

Seçime çok az kaldı reform yetişmez diyenler, aslında bunun bir geçiştirme söylem olduğunu çok da iyi biliyorlar…

Bugün yapılacak olan bir reformun veya yeniden düzenlemenin ileriki bir tarihte uygulamaya geçebileceğini ve bu dönemin bir geçiş dönemi olabileceğini biliyoruz…

Zaten bu gibi reform hareketlerinin bir günde makas ile keser gibi yapılması büyük sorunlara neden olur. Sorunlar tespit edilmiş, sorunların çözüm yöntemleri ortaya konmuştur.

Hemen bugün belediye reform hareketinin başlatılması, hedeflenen yapının belediyelerle ve toplumla paylaşılması gerekmektedir.

Uygulamaya geçiş aşaması ise planlanarak, çok uzun olmayan fakat belirli dönemlere yayılmış bir şekilde hayata geçirilebilir.

Belediyeciliğin sorunları tartışılır tartışılır da sonuç uygulamaya bir türlü taşınamaz.

Küreselleşmenin etkisinde yerel siyaset ve yerel hizmetler büyük bir değişim süreci içerisine girmiştir.Artık yerel hizmetler küresel sistemin gerekleri gibi yapılmaya muhtaçtır.

Bu süreçte ortaya çıkan sorunlar ve çözüm önerileri merkezi yönetim tarafından ele alınmak zorundadır.

Yerel yönetimlerin hizmet alanlarına ilişkin olarak, hizmet sunumunda ölçek sorunu, hizmet politikaları, hizmet sunumunda etkinlik ve verimlilik, akıllı kentler, imar planlama hizmeti, kentli hakları, kentlilik bilinci ve küreselleşmenin yerel yönetimlere etkisi, mali yapı, vesayet sistemi, vb. Konular KKTC'deki yerel yönetimlerin sorunları arasına çoktan girmiştir.

Üstelik özellikle ölçek sorunu ve mali konular ertelenemeyecek kadar önemli bir duruma gelmiştir.

Bana sorarsanız, yerel demokrasi için sürdürülebilir yerel yönetim sistemler için bugün belediyeciliğin sorunları ertelenemeyecek kadar acil durum noktasına gelmiştir.

Erteleme yanlızca sorunları ileriye taşımak için gizli bir geçittir.

Hepsi bu…

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Prof. Dr. Deniz İŞÇİOĞLU yazıları