Opera gecelerinin ardından

Yayın Tarihi: 17/09/11 15:16
okuma süresi: 5 dak.
A- A A+

Geçenlerde Girne'de "Opera Geceleri" adı altında uluslararası bir etkinlik vardı.

Adından da anlaşılacağı gibi operalar ile ilgili bir etkinlikti.

Meşhur operalardan aryalar, korolar ve üvertürleri içeren çok renkli bir program.

Katılımcılar Nürnberg'ten Lehrergesangverein korosu, Antalya Devlet Opera ve Balesi Orkestrası ile Kıbrıs Sanat Müzik ve Bale Okulunun Gençlik Korosu.

Sahnede 140 sanatçı. Yer Girne Amfitiyatro.

Onları dinlemek için Almanya'dan gelen misafirler. Aralarında ülkemize sürekli bağışlar gönderen Sippl ailesi. Bir haftalık tatillerine denk getirip gelmişler.

400 bin tirajlı Nürnberger Nachrichten gazetesinin genel yayın yönetmeni Joachim Hauck.

Rahatsızlığı yüzünden son anda ziyaretini iptal eden Nürnberg Belediye Başkanlarından H. Förther'in yerine gelen Nürnberg Belediyesi Uluslararası İlişkiler dairesi başkanı Dr. Norbert Schürgers.
İngiltereden özellikle konser için gelen misafirler.

Lefkoşa Türk Belediyesi ile işbirliği içinde demeye dilim varmıyor. Belediyeden birkaç kişi dışında bütün organizasyon Cemal Bulutoğluları'nın cesurca girişimi ve Kıbrıs Sanat Müzik ve Bale Okulu tarafından gerçekleştirildi.

Sanatçılar ülkeye geldiler. Sıcak. Yine de üç gün yoğun geçen verimli provalar yapıldı.

Konserler 31 Ağustos ve 1 Eylül akşamları idi.

Birincisi BRTK aracılığı ile bütün dünyaya naklen yayınlandı.

Misafirler arasında Opera Geceleri'nin gerçekleşmesinde büyük rolü olan KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun eşi Meral Eroğlu da vardı. Kültür Dairesi Müdürü Derviş Beyit de seyirciler arasında idi.

Çok merak ediyorum... Böyle uluslararası bir etkinlikte devlet büyüklerimiz acaba neredeydiler? Bir tanesinin bile orada olmaması gerçekten üzücü ve düşündürücü. Hepsinin muhakkak makul bir sebebi vardır.

Gecenin ev sahibi Cemal Bulutoğluları ise ailece matemde oldukları için gelemeyeceğini bildirdi.
Ertesi gün Kıbrıs Gazetesi'nin orta sayfasında Hülya Avşar'ın bir oteldeki müzikli yeme içme programında sayın başkan ile resimleri vardı.

Konserler iki gece gelen dinleyicinin büyük takdirini kazandı. Korolar ve orkestranın yanında solistlerin ortaya koyduğu performans hayranlıkla izlendi.

Sanatçıların kullanmış oldukları kuliste ise yürekler acısı bir durum vardı. Ortalık harp alanı gibi, su yok tuvaletler pislik, koku içinde. LTB 4 tane adam tutmuş amfiyi temizlesin deye. Onlar sadece süpürmeye gelmişler dediler. Girne Belediyesi bizi ilgilendirmez dedi. Neticede amfi lağım kuyusu gibi idi...

Amfide seyircinin oturduğu kısım ayrı bir iğrençti. Birisi sanki kasıtlı olarak bütün basamakların üzerine gezdire gezdire pekmez dökmüş. Güneşin altında kuruyup taşlara işlemiş.

Girne Belediyesi meşrubat satışı yapmadığı gibi yapmak isteyenlere de izin vermedi.

Sahnenin önünde daha önceki etkinliklerin artıkları, tahta kısımda ise sökülen afiş veya benzeri şeylerin geriye kalan artıkları. Bu rezaleti BRTK aracılığı ile bütün dünya naklen seyretti.

Sanatçıların veya izleyicilerin yazılı olarak yapmış oldukları eleştiri ve şikayetler var.

Hastane ve itfaiyeden etkinlikten dolayı tedbir talep edilmişti.
Yaşlı bir İngiliz seyirci düşüp başından yaralanmıştı. Orada değil bir doktor veya hemşire, ilk yardım kutusu bile yoktu..

Bütün bunlara rağmen sahne üzerinde ve arkasında emeği geçen herkesi ve konserlere katılabilen "kültür dostu" medeni insanlarımızı, misafirleri kutlamak lazım.

Aşağıda 400 bin tirajlı Nürnberger Nachrichten 2/3 Eylül'de çıkan yarım sayfalık yazının son paragrafı..

"Nürnberg Büyükşehir Belediye Başkanı Ulrich Maly'yi temsilen Girne'de bulunan Uluslararası İlişkiler Dairesi Başkanı Norbert Schürgers'in "sınırların aşılması gerektiğini, halkların diyaloğu için kültürel etkinliklerin küçük ama önemli katkılar olduklarını, bu nedenle de Nürnberg'in Kıbrıs ile bir kültür değişimine önem verdiğini" ifade ettiği konuşması, Festival Müdürü Hilmi ve Lefkoşa Belediye Başkanı'ndan da büyük alkış alıyor"

Ama Başkan Avşar ile beraberdi!!!

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Doç. Turgay HİLMİ yazıları