Yorgun Savaşçı

Yayın Tarihi: 13/03/17 08:00
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+

Her dönem kendi değerlerini yok ederek dönüşüyor. Birçok ismi Türk edebiyatı için düşünmemiz mümkün. Osmanlı İmparatorluğu'nda bugüne denk gelen 13 Mart 1910 tarihinde dünyaya gelen Kemal Tahir, ilk cümlenin önemli örneklerinden birisi.

1936'da yayımladığı "Namık Kemal için Diyorlar ki" adlı kitapçık onun ilk eseriydi. Kitapçık, Namık Kemal hakkında yaptığı yedi soruluk ankete çeşitli şair ve yazarlar tarafından verilen yanıtlardan oluşmaktaydı ve edebiyat dünyasında geniş yankı buldu.

Nazım Hikmet, Rıfkı Atay, Hüseyin Cahit, Peyami Safa, Ercüment Ekrem Talu, Hüseyin Avni gibi isimlerin yanıtlarının yer aldığı kitapçık bir klasik olmuştur.

Marksist bir yazar olan Kemal Tahir'in romanları üzerinden topluma kazandırdıkları üretiminin yoğunluğu kadar çoktur.

Bozkırdaki Çekirdek, Devlet Ana gibi romanlar sarsıcı etkiler yarattı. TRT'de filmi de çekilen Yorgun Savaşçı romanı ise dönemin arkaik iktidarı tarafından 1980 yılında yakıldı ve tarihin unutulmazları arasına girdi.

1955 yılında yayımlanan Yorgun Savaşçı romanı her ne kadar yazarın kendisiyle, Osmanlı Devleti, Cumhuriyet ve Batılılaşma ile hesaplaşmasının bir sonucu olarak oluşsa da dönemin ilkel bakış açısı filmin yok edilmesine neden oldu. Sözde "resmi tarih söylemine aykırı görüşler içerdiği ve tarihi çarptırdığı" için film yasaklanmış ve ardından yakılmıştı.

Yunus Nadi gibi Türk Dil Kurumu ödülü de alan Kemal Tahir, her dönemde, çağ yangınları ile tutuşan birçok sanatçı gibi, ömrünün 12 yılını hapiste geçirdi.

Tahir Kemal'in yazar kişiliği için Oğuz Atay: "Dinamik, kendisini yenileyen, kendisiyle hesaplaşan bir yazar" şeklinde bahseder. Yazar, Osmanlı'yı Türkiye sürecindeki sürekliliğine yönelerek romanlarında barındıran en önemli isimdir.

Güçlü karakterler yaratmış olan gerçekçilik içerikli romanların sahibi Kemal Tahir, hala okunması ve anlaşılması gereken önemli bir yazarımızdır.

Bugün onun doğum günü.

Kalbimizdeki yaşın kutlu olsun Kemal Tahir. Rahmetler.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Dr. Ferhat ATİK yazıları