Entegre olmayan gelecekte olamayacak

Yayın Tarihi: 11/09/17 08:00
okuma süresi: 3 dak.
A- A A+

Teknolojik yenilikler, kültürel değişmeler, bilgi ve enformasyonun artışı, Enformasyon Devrimi'nin toplumsal koşullarını hazırlarken, toplumsal hiyerarşiler de yeniden yapılanıyordu. Bu eskide kaldı.

Değişme paralel olarak artık, ülke genelini belirleyici bir gösterge olarak GSMH (Gayri Safi Milli Hasıla) yerine, ülke geneli sosyal medya alanından soruluyor. Toplum sosyal medya söylemiyle belirleniyor, gelişmişlik düzeyi medyalarda ölçümleniyor, politika medyalara bağlı gelişme gösteriyor. En genel temsil etme ile sosyal medya, toplumsal hiyerarşinin en üstünde yer almaya başlıyor. Belki mutlak bilinç yok henüz yok. Ama hissedilir bir etki olduğunu saklayamayız.

Medyanın doğasında bulunan bazı unsurlar şöyle belirtilmiştir: Medyalar doğaları gereği erklerin karar alma biçimlerini şekillendirmeye katkıda bulunurlar. Ayrıca doğası gereği, "anlık" alanı temsil eden medya, yazılı ve sözlü kültürün aksine "şimdicilik" anlayışına hizmet ediyor. Şimdicilik, birey ve toplumları kendi orijinlerinden uzaklaştırırken, onların hem geçmişe ilişkin tasavvurlarının hem de gelecek hayallerinin alt üst edilmesine vesile oluyor. (Sözen, Edibe, 1997)

Tüm bu olgular haberciliğin de önünü açmaktadır. Toplumun bu devinimi ve buna bağlı olarak teknolojik etkilerle artan iletişimin ağırlıklı etkileyici kısmını oluşturan haber ve dolayısıyla habercilik, yöresellikleri içerirken genel anlamda evrensel içerik ve gündemden kaçamıyor. Kıbrıs'ta 250 bin insana yayın yapan bir televizyon kanalı, ABD'deki bir kasırga haberine duyarsız kalamaz.

Habercilik dünyanın global hayatından ve döngüsünden başlayarak, en dar alanlardaki yayıncılığa kadar indirgenerek etkililik yaratmaktadır. Egemenlik ise bu noktada başlar.

Çok uluslu kuruluşların reklama ödedikleri paralar ve bu rakamların büyüklüğünden, büyük ülkelerin, çoğunlukla Batılı ülkelerin Doğu ve Orta Doğu öncelikli olmak üzere yaptıkları ticari akınlar, günümüzde artık medyadan ve reklamlar yanında en etkili araç olan haberden geçmektedir. O kadar ki dezenformasyon ve manipülasyonlarla dolu içeriklerle haberlerini halka ulaştıran kuruluşlar bu büyük ülkelerin haberlerin egemenliğini ne denli bildiklerinin de kanıtları olurlar.

Yakın geçmişe kadar medya aygıtları üzerinden yapılan bu tartışmalar, artık haberin ve düşüncenin her anda ve her yerde olduğu mobil medya ve sosyal medya aygıtları üzerinden tartışılmalı. Buna entegre olamayan düşünce de yok oluyor, ideoloji de hatta toplum da.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Dr. Ferhat ATİK yazıları