Erhürman ile Ankara ilişkileri iyi... Buna emin miyiz ?
Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Cumhurbaşkanı Erhürman’a yönelik oldukça bir kez daha sert ve zehir zemberek bir açıklama yaptı. Ertuğruloğlu, Cumhurbaşkanını “Romantik hayal dünyasında, ütopyada gibi hareket eden bir cumhurbaşkanımız var. İyi bir insan ancak Kıbrıs konusunda yanlış yerden gidiyor. Kıbrıs Türküne statü ve zaman kaybettiriyor” ifadeleriyle eleştirdi. Erhürman bundan birkaç gün önce , Bakan Ertuğruloğlu’nun açıklamalarına cevap vermeyeceğini açıklamıştı. Yine sessiz kalacak mı göreceğiz. Şimdi bu sert açıklamaların arkasını doğru okumak lazım. Bakan Ertuğruloğlu ile Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oldukça yakın ilişkileri olduğunu sanırım hepimiz biliyoruz. Bakanın bu denli sert açıklamalar yapması ve bunu sürekli tekrarlaması bana bu sert açıklamanın Ankara’dan yaptırıldığı izlenimini doğurdu.
Bakan Ertuğruloğlu’nun şahsi hiçbir sorunu olmadığını net bir şekilde biliyorum zaten bunu kendisi de ifade ediyor. Cumhurbaşkanı Erhürman ile en son yaptığımız programda kendisi de bana Tahsin beyle zaman zaman görüştüklerini ifade etmişti. Peki nerden icabet etti de Bakan Ertuğruloğlu oldukça sert açıklamalar yapmak isteği duyuyor.
Malum Cumhurbaşkanı geçtiğimiz haftalarda önemli bir zirveye katılmış ve bu katılımından Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan da memnuniyet duyduğunu açıklamıştı. Bu tabloya da baktığınızda Cumhurbaşkanı Erhürman’ın, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile iyi ilişkiler içerisinde olduğu mantığını yürütüyorsunuz. Ancak gelin görün ki Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu zaman zaman oldukça sert açıklamalar yapmaya da devam ediyor. İşte bütün mesele burada yatıyor, bütün soru işaretleri burada yatıyor. Sn Erdoğan ile Bakan Ertuğruloğlu’nun çok iyi ilişkileri olduğunu biliyoruz, eğer Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Cumhurbaşkanı Erhürman bizim tahmin ettiğimiz gibi iyi ilişkilere sahip olsa Bakan Ertuğruloğlu bu denli sert açıklamalar yapamayacak. Demek ki diyorum bende Cumhurbaşkanı Erhürman ile Ankara arasında olması gereken sıcak ve olumlu ilişkiler olması gerektiği yerde değil ; değil ki Bakan Ertuğruloğlu Romantik hayal dünyasında yaşıyor Erhürman diyebiliyor, yoksa nasıl desin neden desin? !
Bu denli sert bir açıklamayı Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan yapmış olsaydı tek kelimeyle diplomatik kriz çıkar ve halen inşa edilmeyen Müzakere sürecine çok sert bir darbe olurdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu açıklamayı kendisi yapmak yerine, son derece yakın bağları olan Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu’na yaptırmış olabilir. Bu tespit tamamen benim şahsi hissiyatımdır bildiğim bir şey yok, onu da yeri gelmişken söyleyeyim.
Tabii Cumhurbaşkanı Erhürman’ın şöyle bir handikapı var. Cumhurbaşkanı Federasyonu savunan bir siyasi, Türkiye ise iki devletli çözümü savunan bir devlet. Türkiye’nin Kıbrıs politikasında kesinlikle federasyona yer yok. Cumhurbaşkanı Erhürman bunu bildiği için son derece hassas bir çizgide ilerlemeye çalışıyor. Ne Ankara'yı kızdırmak istiyor ne de federasyoncuları üzmek istiyor. Hal böyle olunca da Erhürman orta bir politika gütmek durumunda kalıyor. Benim gözlemlediğim durum bu.
Sonuç olarak Kıbrıs Müzakerelerinin başlamasına son derece yakınız diyemeyiz. Tabii ne olacağı da belli olmaz. Holguin temaslarını yaptı ve yapmaya da devam edecek. Ama öte yandan taraflar henüz istenilen noktada değiller ama yine Bakanın açıklamalarına dönecek olursak belli ki Ankara, Cumhurbaşkanının izlediği politikayı ya benimsemiyor ya da rahatsız. Bakan Ertuğruloğlu durup dururken sadece kendi düşüncesi olarak bu denli sert açıklamaları hele hele arka arkaya yapmazdı.
Demek ki Cumhurbaşkanı Erhürman Ankara ile aynı noktada olduğunu düşünme yanılgısının içindedir. Nereden bakarsanız bakın son derece zor bir durum. Ama yazıyı sonlandırmadan da şunu söylemek lazım, Cumhurbaşkanı Erhürman’ın özellikle Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’la birlikte hareket eden bir hukuku olduğunu da kaç kez işittim. Öyle anlıyorum ki bir yerlerde bir şeyler yanlış gidiyor.
Bakalım bu durum nereye varacak. Hep birlikte göreceğiz.
*********************
GÜNÜN SÖZÜ
"Rengi bile solardı düşlerdeki saçların zamanla tanımsız kokuları yastıklara yapışıp kalmasaydı eğer"
Can Yücel
Yorumlar
Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.