Tek kişilik dans… Nereye kadar?

Yayın Tarihi: 13/10/26 07:40
okuma süresi: 5 dak.

Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman ile Rum lider Hristodulidis bugün yeniden bir araya geliyorlar.  Evet gündem seçim ama bu ülkenin en önemli meselesi bence Kıbrıs sorunudur.

Türkiye ile Yunanistan ilişkileri belki iyi gerçi oralarda da yeni krizler görünmeye başladı onu da ifade etmek lazım ancak Kıbrıs’ta taraflar ne yazık ki bu havada değiller. Neyse ki buluşuyorlar sonuçsuz kalıyor ama en azından buluşuyorlar, buluşuyorlar ama buluşmalar hep sonuçsuz kalıyor. Örneğin yeni kapı açma meselesi vardı anlaşılan onda da uzlaşı yok. Yani taraflar buluşuyor bir şeyler konuşuyorlar ama dişe dokunur bir gelişme yok. Anlıyoruz ki bu gayriresmi görüşmeler boşuna.

Tek kurtuluşu çözüm müdür bu ülkenin diye kendi kendime soruyorum, çoğu zaman da başka çıkış kapısı göremiyorum aslında ama diğer yandan can alıcı soru aklımda uyanıyor; Rumlarla çözüm ama nasıl?

Hiç düşündünüz mü Türkiye Devleti neden “federasyon defteri kapanmıştır” dedi. Hatırlatmakta fayda var; Crans Montana Rum yönetiminin Türk Devletine ve Kıbrıslı Türk yöneticileri attığı bir kazıktı da ondan.

Hiç düşündünüz mü Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan neden İki Devletli çözümü savunuyor ya da Cumhurbaşkanı Erhürman federasyon ya iki devletli çözüm demese de metodoloji kurallarını devreye koymuştur. Bu da Ankara’dan destek görüyor. Cumhurbaşkanı Erhürman’a hak vermemek elde değil. Bazı kesimlerce çözüm düşmanı ilan ediliyor Erhürman için seçildi seçileli hiçbir şey yapılmadı diye eleştiriyor. Yahu adamlar kapı bile açmıyorlar, siyasi eşitliği vermiyorlar. Seni kendisiyle eşit görmüyor bu adamlar, bu adamlarla biz nasıl Federasyon çatısı altında çözüm yapacağız.

Daha da ilerisini söyleyelim, Rum liderin anladığı çözüm şekli değil ki. Tek kelimeyle Hristodulidis, üniter devleti savunuyor. Dönemin Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı “bizim neslin son denemesiydi” demedi Crans Montana dönüşünde. Ki çözümü Türkiye'yi de ikna ederek ne kadar zorlamıştı hatırlayın.

Olmuyor dostlar olmuyor, Rum yönetimiyle çözüm olmuyor. Bu gerçeğin farkına varmamız gerekiyor artık.

Rumların kendi meclislerinden ELAM terör örgütünün baskısıyla geçirdiği ve okullarda kutlama kararı aldığı Enosis'in gerçekleşmesi için vakti zamanında yaptığı plebisitin yıl dönümü artık her yıl anılacak. Tabii bu karar özellikle Türk tarafında ciddi tepkiye neden olmuştu hatırlıyorum. Rumlarla çözüm arayışında olmak adeta iyileşmesi için yaraya ilaç sürülmesi yerine tuz basmaya benziyor. Yani hem zararına hem de boşuna uğraş anlamına geliyor bu.

Sözde çözümcü geçinen Rum lider Hristodulidis çözüm masasında kuzu postuyla otururken ve dahası Cumhurbaşkanı Erhürman ile yürüttüğü çözüm müzakerelerinde çözümü yürekten istermiş gibi görünürken masadan kalktığı anda kurt postunu giyip tiyatrosunu oynama devam ediyor.

Her aklı başında insan gibi bu adamlarla biz nasıl çözüm yapacağız sorusunu soruyorsunuz kendinize.

ENOSİS konusu bir kez daha vesile oldu ve bir kez daha anlamış olduk. Doğruları konuşalım. Hepimiz biliyoruz ki iki halk bir arada, kucak kucağa yaşayamaz. İyileştirilmiş şekliyle olabileceği en çok şu anki durumdur. Rum tarafında yaşayan Türkleri düşünün. Gidin sorun bakalım ne kadar rahattırlar. Günün sonunda isimleri Türk'tür ve bunun kaygısını yaşıyorlar. İşte kapılar açık. Bir Rum'un gelip Türk tarafında ev satın almasına hiçbir şey engel değil, tatil yapmasına hiçbir şey engel değil. Ne kadarı Kuzey'de tatil yapıyor, kaç Rum, Kuzey Kıbrıs'ta yaşamayı seçti? Herkes karşılıklı geçişlerini yapıyor, alışverişini yapıyor, dostuna, sevgilisine uğruyor ama gece olunca herkes kendi inine geri dönüyor.

Evet Liderler bir araya gelecekler bakalım bugünkü görüşmeden ne çıkacak. Cumhurbaşkanı iyimser olmak istiyor, çözüm adına birşeyler yapmak istiyor. Bu nazlı gelinle “Nikos” ne dans edilir ne nikah masasına oturulur.

**************

Günün Sözü

“Hayatı ıskalama lüksün yok senin. Onun varsa, bırak o lüksü sonuna kadar yaşasın.”

Nazım Hikmet


Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Kıbrıs Postası’nın editöryal politikasını yansıtmayabilir.
#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.