EkoFin

Yrd. Doç. Dr. Şükrü UMARBEYLİ
sukruumarbeyli@hotmail.com
Yrd. Doç. Dr. Şükrü UMARBEYLİ

Size şimdiden 2030’u anlatayım, insan 2.0 geliyor...

Yayın Tarihi: 22/02/21 07:00
okuma süresi: 5 dak.

Eğitimin geleceği büyük soru işaretleri veriyor. İngilizler’in ders kitabı eğitim müfredatında 70 bin kelime ve Amerika’nın ders kitaplarında 71 bin kelime var iken, Türkiye’nin eğitim müfredatında 6 bin kelime vardır. Kendini yetiştirmiş bir insan en az 40 bin kelime bilmelidir. Kültürlü bir kişi 25 bin kelime kullanırken zaten günlük hayatta 3 bin kelime kullanmaktayız.

Sözcükler artmalı ki ifadeler artsın, hayaller artsın , okuma ve yazma ile dil becerileri artsın; ancak bu durumda geleceği daha iyi inşa edebiliriz. Geçmişi bırakıp artık bugünlere gelmeliyiz. Dünyayı artık algı yönetiyor. Ne olduk nereye gideceğiz diye bir düşünmek lazım. Dijital dünya pandemi ile birlikte yeni normal ile yeni bir öğrenim sistemi ortaya koydu. Nereye gidiyoruz?

Son yüzyılda mevcut olan kültürler değişerek dijital kültüre geçiyor. Üst akıllar dünyayı değiştirmeye çalışıyorlar ki bunun da başı eğitimdir. Dünya bankası 160 milyon dolar Türkiye’ye geçen yılın mart ayında online eğitim kredisi verdi. Teknoloji ile sosyoloji değişir. Bunun üzerine odaklı çalışmalar yapılıyor. En basiti bakın hayatımızda şimdiden neler değişti? her şey online oldu bir anda ben yapamam deme lüksümüz yok ve ayak uydurmak zorundayız; çünkü başka bir seçeneğimiz yok.

Alışveriş kültürü, eğitim kültürü, sosyal medya TV alışkanlıkları, çalışma saatleri ve evden çalışma, sınav sistemleri bir anda çok hızlı bir şekilde yeni normal olarak hayatımıza giriverdi. İşte teknoloji hızlı bir şekilde sosyolojiyi değiştirdi. Dünyada üniversitelerde dijital vatandaşlık müfredatları entegre edilmiş ve başlatılmıştır. Dünyaya yeni bir yön vermek adına yeni insan modeli, eğitim modeli, devlet modeli ve en önemlisi aile yapısı süreçleri tekrardan yazılacaktır. Şu an için online eğitim devam ediyor. Hibrit sistem bir süreçte uygulanmıştı ama belli bir süre sonra artık anlatma gerektiren her şey online olarak devam ederken, sadece uygulama gerektiren çalışmalar yüz yüze olarak çalışılacaktır. Sanal bir insan, sanal bir eğitim ve sanal bir algı süreci devam etmektedir. Gerçek ve sahte artık yer değiştirmiş durumdadır. Eğitimde elektronik kitaplar ile sesli kitaplar devrede ve yapay zeka robot öğretmenler türemiş durumdadır. Bilinmeyen her şey artık google ve yapay zeka arama motorlarında anında yanınızdadır.

Dünyadaki amaç ulus devletlerine ait olan eğitimlerin kaldırılması yönündedir. Dijital vatandaşlık ve dijital eğitim sürecini başlatmak istemektedirler. Ülkeler kendi kültürü, tarihi ve değerlerini kendi eğitim müfredatlarında anlatmaktadırlar. Dijital vatandaşlıklar ile artık global ve küresel süreçteki dünya müfredatı uygulanacaktır. 2020 yılı dijital dünyanın başlangıç yılı olarak tarihe geçen bir yıl olmuştur. Buna neden uyalım diyeceksiniz şimdi? Eee ortada covit virüsü var çünkü...

Yeni normal artık hayatımızda, şirketler kendi eğitimlerini ve sertifika programlarını da yakın zamanlarda vermeye başlayacaklardır. Diploma yanında bu işi biliyor musunuz? süreçleri başlayacaktır. Kişinin yeteneğine göre eğitim modelleri ortaya çıkacaktır. Teknik adamlar da bu sisteme göre ortaya çıkacaktır. Dijital sisteme entegre olan bir kurumsal yapıya eviriliyoruz. 21. Yüzyılın dijital dünyasında eğitim sistemi tekrardan sorgulanacaktır. Yapay zeka robotlar, eğitim müfredatları gibi süreçler yanında ise eğitim süreleri de tekrardan ayarlanacaktır. Eğitim sürecinde öncelik iyi eğitim ve iyi uygulama yapan kişilerin olacaktır. Yeni normalde iş hayatı uzaktan eğitim ve online sertifika süreçleri de ofis dışlarında da devam edecektir.

Blockchain tabanlı yeni bir dijital dünya kurgulanıyor. Nesnelerin biyolojik ve fiziki platformlar ile dijital platformlarda birleştirme süreçleri planlanmaktadır. Bu da insanların tarihini, kültürünü ve inancının süreçlerini etkileyecektir.  İnsanlık 2.0 süreci , G devriminin genetik ve biyoteknoloji ortamlarının ilk aşamalarındayız. Diğer yandan teknolojide, iletici RNA’nın belli genlerin devreden çıkartılmasında kullanılan RNA müdahalesi (RNAi) devreye girmiştir. Yapay zekalar her yerde robot teknolojiler , tıpta çığır açan teknolojiler, savunma, uçak teknolojileri yanında beyinlere takılacak olan biyometrik çipler ile bir anda 7 lisan konuşabileceksiniz. Eğitim kavramı değişecektir. Dijital dünyanın aklı durdurmaya yönelik projeleri vardır. Uçsuz bucaksız bir dünya hızla bize yanaşıyor. Bilim kurgu filmleri zamanında boşuna yapılmamış olsa gerek.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Yrd. Doç. Dr. Şükrü UMARBEYLİ yazıları