EkoFin

Yrd. Doç. Dr. Şükrü UMARBEYLİ
sukruumarbeyli@hotmail.com
Yrd. Doç. Dr. Şükrü UMARBEYLİ

Bu ne trafik be gardaş!

Yayın Tarihi: 20/09/21 07:00
okuma süresi: 4 dak.

Evet, okullar açıldı ve yüz yüze eğitim başladı. Trafikteki tablo da doğal olarak ortaya çıktı. Yollar çok kalabalık ve kilitlenmiş durumda, normalde göre gittiğiniz yol 2 yada 3 katı süreye çıkmış durumda. Her gün trafikte geçen zaman da cabası en az 1-1,5 saat ise ömrümüzden trafiğe ayrılmış durumda. Bu süreler ülkelerin GSYH ’sına etki etmektedir. Bu konu önemli ve irdelenmesi gereken bir konudur. Trafikte geçen zaman bizim ailemize ayırdığımız zamandan diğer yandan kendimize ayırdığımız zamandan ve en önemlisi üretim verimliliği için giden zamandan ortaya çıkan kayıplarımızdır.

Ülkemizde her evde ortalama 2 araba var. Toplu taşımacılık olmadığından herkes kendi evinden araba ile çıkıp işe gitmektedir. Hal böyle olunca trafik de kaos oluyor. Lefkoşa biraz farklı giriş ve çıkışlar dışında ara yollar olduğundan esnemesi mümkün ama Girne özellikle Ozanköy ve Balabayıs tarafları tek yol üzerinden dolayı gittiğinden maalesef hep kilitli ve bu yolları kullananlar en az 50 dk. zaman öldürüyorlar.

Çözüm odaklı olmalıyız bu trafik bu şekilde devam edemeyecek artan nüfus ve arabalar bu yolları kaldıracak seviyede değildir. Bir çözüm bulunmaz ise 2 yıla kadar herhalde hiç hareket edemeyeceğiz. Yonca gereken yerlere yoncalar yapılmalı, exit çıkışlar yapılmalı, ve yeni çevre yolları açılmalıdır.

Bizim esas sorunumuz toplu taşımacılık. Ülke nüfusuna oranla yapılacak olan bu yatırım ile diğer ülkelerde olduğu gibi arabanız ile sadece metro ve tren istasyonlarının park yerlerine gidip oraya park etmeniz yeterli olacaktır. Oradan öte hayat sadece 5dk, şu an olduğu gibi 55dk. değil!

Maliyeti de nüfusumuzun %10’u bile bu toplu taşımacılık sistemleri kullansa çıkacak durumdadır. Bu da pek tabi mümkündür. Neden kullanılmasın? Temiz, titiz ve düzenli bir sistem kurulduğu sürece en iyi hizmeti alacağımız aşikardır. Eskiden Kıbrıs’ta zaten trenler vardı. Bilen bilir eski Peyak’ın önünde istasyon binası ve Mağusa tapuda tren ise hale daha durmaktadır. İyi bir ulaşım planlaması ve trafik yol ayrımlarının doğru yapılması ve toplu taşıma sistemlerinin bir an önce hayata geçirilmesi, atılması gereken ilk adımlardan biridir.

Trafik verileri, karayollarının planlama yapması, projelendirilmesi, yapım, bakım ve işletilmesi ile ilgili süreç faaliyetlerini daha rasyonel ve bilimsel bir şekilde araştırmalar yaparak ölçmesi ihtiyaç duyulan bir süreçtir. Üzerinden geçilecek olan yollarda trafiğin sayısal değerleri, yolların geometrik özelliklerini, araçların ağırlıkları ve fiziki özelliklerini belirleyen veriler ile çalışılmalıdır. Bu verileri kullanarak yapılan çalışmaların sonuçları ile, karayolu yatırımlarının ekonomik açıdan elverişli olup olmadığı, hangi dönemde elverişli olabileceği ve esas olarak bölgenin gelişimine nasıl bir katkı sağlayacağı, yol güvenliğinin sağlanması ve etkin işletilmesi gibi hususlarda karar ve politikalar oluşturulmalıdır. 

Her ülkede trafik sorunu ülkenin gelişimine göre ortaya çıkmaktadır. Trafiğin en verimli ve en iyi şekilde sağlıklı bir biçimde akışını sağlamalıyız. Trafiğin bitmeyeceğini biz de biliyoruz ama en azından süreleri kısaltacak şekilde ve ilerleyen yıllar içerisinde ortaya çıkacak daha da büyük sıkıntılar ve tıkanıklıkları şimdiden analiz ederek, elimizden gelen çalışmaları ve analizleri yapacak şekilde kolları sıvamalıyız.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Yrd. Doç. Dr. Şükrü UMARBEYLİ yazıları