EkoFin

Yrd. Doç. Dr. Şükrü UMARBEYLİ
sukruumarbeyli@hotmail.com
Yrd. Doç. Dr. Şükrü UMARBEYLİ

Türkiye “Biga” ile çalışmalara başladı…

Yayın Tarihi: 02/05/22 07:00
okuma süresi: 5 dak.

Dünya artık dijital çağa geçiş yapmış durumdadır. Tüm ülkeler harıl harıl dijital coinlerini çıkartmak için çalışmalara başladı. Kripto para birimleri, blok zincir teknolojisi ile iç içe olan dünyamızda hızlı bir şekilde yayılmaya devam ederken bunun etkilerinden kaçmak olmazdı ve elbette Türkiye’de bu platformun bir parçası olmak için ellerini sıvamış durumda.

Ulaşılmak istenen formül aslında çok basit: “1 BİGA=1 Gram Altın” Biga da zaten bir gramın kısaltılmasından meydana gelmektedir.

Aslında uzun soluklu bir proje ve yaklaşık 2 yıldır sürüyor. Sistemi ise fiziksel altına dayalı blok zincir tabanlı transfer sistemi olarak öngörülmüş.

Günümüzde rekabet her geçen gün artmakta ve finans teknolojileri alanında yenilikler sürekli göze çarpmaktadır. Bundan dolayı bu çalışmaların hızlı bir şekilde yapılarak ülke ekonomisine bir an önce katkılarının sağlanması ilk öncelik olmalıdır. AR-GE çalışmaları blok zincir teknolojilerinde günümüzde daha yoğun olarak sürdürülmektedir.

Genel olarak standartları belirli olan kaydi altının blok zincir teknolojisi kullanılarak transfer işlemlerinin yapılabileceği bir altyapı oluşturulacaktır. Diğer yandan ise blok zincir teknolojisiyle üretilmiş daha birçok dijital değerin arkasında herhangi bir fiziksel dayanağa bağlı bir varlık bulunmadığı aşikardır. Bu sebepten dolayı da bu mevcut dijital varlıkların gerçek bir değere dayanamamasından dolayı henüz regüle edilmemiş piyasalardaki değerlerinde yüksek dalgalanmaların ortaya çıkması kaçınılmaz olmaktadır. Bir diğer konu ise Biga’nın fiziksel dayanağın olmasından dolayı ise dijital varlığa olan güven sağlanacak ve oluşması muhtemel spekülasyonların da önüne geçilecektir. Böylece dünyada Altın Transfer Sistemiyle entegre çalışan bu sistemin platform üzerinde oluşturulacak olan ilk varlığı Biga olacaktır. Gerçekten çok güzel bir projeye imza atıldığı ortada ve heyecan ile bunu bekliyoruz.

“Proje kapsamında, fiziki altınların kasalarda saklanması ve kaydileştirilmesi süreçlerini yöneten ATS (Altın Transfer Sistemi) ile entegrasyon sağlanmış ve kaydi altınların dijitalize edilerek Biga’ya dönüştürülmesi ve Biga’dan kaydi altına çevrilmesi işlemleri mümkün kılınmıştır. Bu sayede uçtan uca fiziki varlık ile dijitalize edilmiş varlık arasında bütün bir yapı kurulmuştur. Geliştirilen blok zincir altyapısıyla, dijital varlıkların transferi, mutabakatı, raporlanması sağlanmıştır. Bu altyapı, diğer değerli varlıkların da dijitalleştirilerek transferine izin veren, modüler bir yapıda tasarlanmıştır.” (Biga_whitepaper.pdf)

Evet, dünya artık çok farklı dönüyor ve teknolojik altyapılar ve geleceğin teknolojisi olan blok zincir sisteminin artık her alanda yavaş yavaş kullanılmaya başlaması süreci de büyük önem taşımaktadır. En basiti bir eczane stok programı sürecinde bile kullanılması süreci. Sistem kapalı ve gizlilik üzerine kendini koruyan algoritmalar ile desteklenmektedir. Bundan dolayı güvenilirlik hat safhadadır.

Dediğim gibi bu süreçlere kayıtsız kalmak geleceği kaybetmek anlamına gelecektir. İlerleyen zamanlarda kâğıt para sistemi yerini dijital para sistemine ve havalelerde blok zincir sistemine bırakacak gibi gözüküyor. Dijital çağda artık her şey otomatik sistemler ile olacağından ilerleyen zamanlarda artık bankaya gitme derdi de olmayacaktır. Endüstri 4,0 ile daha da ilerisi ile yapılan endüstri 5,0 arasındaki fark, endüstri 5,0’ın tamamen insansız olarak çalışmasıdır. Örneğin bir köprüye sensörler yerleştirilip tüm kontrollerinin yapılması ve herhangi bir fiziki doğacak olan zararların çatlamalar veya yıkılmalar gibi direkt olarak sistemden bildiriminin yapılması gibi.

Artık tamamen dijitalleşme gelince dünya çok daha farklı bir yer olacaktır. Her şey küçük çipler ve uygulamalarla olacaktır. Şimdiden bunları ön görüp çalışanlar her zaman bir adım öne olacaktır. Bununda ilk adımı dijital coinlerdir.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Yrd. Doç. Dr. Şükrü UMARBEYLİ yazıları