EkoFin

Yrd. Doç. Dr. Şükrü UMARBEYLİ
sukruumarbeyli@hotmail.com
Yrd. Doç. Dr. Şükrü UMARBEYLİ

Ne var? Da ne yok?

Yayın Tarihi: 19/02/24 09:30
okuma süresi: 4 dak.

Martta beklenen Fed (Amerika Merkez Bankası) faiz indirimi hazirana ötelenmişti. Geçen günkü enflasyon oranları beklenenin üzerinde kalınca, artık bu verilerden sonra faiz indirimi artık temmuz ayına ötelenir.

Daha önceki yazılarımda da belirtmiştim. Fed faiz indirimi 2024 yılının ikinci yarısından sonra olacak diye. Bunu Uluslararası kurumların, fonların tahmin edememesine imkân var mı?  Yok tabi; ama onlarda haklı, piyasaları dalgalandırıp işlem yaptırmak zorunda olduklarından aslında durumlar böyle.

ABD'de Ocak ayında son rakamlar:

- TÜFE %0,3 (Beklentiler %0,2)

- TÜFE yıllık %3,1 (Beklentiler %2,9)

- Çekirdek TÜFE %0,4 (Beklentiler %0,3)

- Çekirdek TÜFE yıllık %3,9 (Beklentiler %3,7)

Dünyada faizler

Bir önceki hafta mart ayında faiz indirimi olmayacak haberi ile şoka giren piyasaları geçen hafta merkez bankası açıklamaları toparlamıştı.

Mart ayında da faiz indirimi olmayacak ama her türlü bu sene içerisinde mutlaka faiz indirimi olacak sinyalleri vardı.

Bundan dolayı ABD tahvil ihalelerine beklenenden daha düşük getiri oranına beklenenden fazla talep geldi.

TC Merkez bankası rezervi Brüt rezerv geçen hafta 1,7 milyar dolar azalıp 135,4 milyar dolar oldu. Net rezervler ise 28 milyar dolar, swap hariç net rezerv ise eksi 45 milyar dolar oldu.

Mevduat

MB yeni kararları ile mevduat faiz yükselmeye başladı. Geçen hafta üç aylık mevduat faizleri %51 seviyesine yükseldi.

Krediler

Türkiye’de geçen hafta büyük bir artış kredi kartlarında yaşandı. Bir önceki haftaya göre %3,5 artış göstermiş. Hem zamlı maaşlar ödemeleri hem de indirimli satışlar Ocak ve şubat ayında kredi kartı harcamalarını tetiklemeye Türkiye’de devam ediyor; ama özellikle gıda ürünlerindeki zamlar da etkilemeye başladı gibi görülüyor.

Peki Bireysel tarafta ne yapalım?

Öncelikle acil ve gerekli olmayan tüm yatırımların bekletilmesi lazım. Önümüzü görene kadar, finansmanlarınız ve maliyetleriniz düşene kadar bekleyin. Tabi özkaynağınız kısıtlı ise.

Özkaynağınız güçlüyse, yatırım da acil ise elbette yapacak başka bir şey yok. Ancak yatırımları önceliklendirmek önemli bir konu dikkat etmek lazım.

Reel Sektör ne yapmalı?

Diğer yandan işçilik ve hammadde gibi maliyetler var. İş gücünüzü verimli ve etkin olaraktan kullanmak için daha teknolojik aletler ile daha sıkı ve kontrollü bir şekilde stok tutmanız önemli; böylece her şey kontrol altında kalır ve sıkıntı yaşamazsınız.

Bazen planlama sürecinizi kontrol ederek, yazılım ve teknolojileri devreye aldığınızda, işgücü saatinden tasarruf edebilirsiniz. Bu noktada diğer önemli mesele de hammadde ve malzeme alımlarınızın maliyeti ve ödeme vadelerini iyileştirerek nefes almak; bunu da planlı bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekiyor.

Tedarikçi değiştirmek, ya da üretim maliyetleri çok yüksek ise, belli kısımları üretmeyip fasona döndürebilirsiniz.

Faaliyet giderlerinizi sağlam tutun. Pazarlamaya çok akıllı para harcamanız lazım. Bu noktada bir kısıtlama olabilir. Satışlarınız, çok aktif olmalı, özellikle elinizdeki müşterileri tutmak ve memnun etmeniz gereklidir. Diğer taraftan da hızlı şekilde yeni müşteri kazanmak lazım rekabet çok çünkü. Burada ayrıca dijitalleşme, muhasebe ve İnsan Kaynaklarında verimlilik sağlayabilirsiniz.

Önemli olan:

Pazarlama ve genel yönetim giderlerini artırmadan, verimliliği artırarak ciro artışı sağlamak. Bu iki gideri sıkı takip etmeniz gerekiyor, Limitleri iyi takip etmek lazım. Çoğunuz iki gider kaleminde nasıl tasarruf yapılacağına yeterince eğilmediği için alternatif iş modellerini düşünmediğinden dolayıdır ki düşük karlılık sağlıyor. Bu konuları da atlamamak lazım.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Yrd. Doç. Dr. Şükrü UMARBEYLİ yazıları