EkoFin

Yrd. Doç. Dr. Şükrü UMARBEYLİ
sukruumarbeyli@hotmail.com
Yrd. Doç. Dr. Şükrü UMARBEYLİ

Döviz gıbraştı!

Yayın Tarihi: 18/03/24 07:00
okuma süresi: 4 dak.

Mart ayında yine finansal piyasalarda yukarı yönlü hareketler başladı. Özellikle dövizdeki kurlarda ve hisse senetleri de hareketli günler geçiriyor.

Türkiye’de yaklaşmakta olan yerel seçimlerdeki süreç ve ekonomi politikaları, ayrıca enflasyon rakamlarının beklentilerin üzerinde olması ve diğer yandan bütçedeki açıklar devam ederken bir belirsizlik yine ekonomiye hakim oldu.

Özellikle kur korumalı hesapların bitmesi ile dolarizasyon devam ediyor. Döviz işlemleri son hızla devam ediyor. TL’den dönen dönene. Şubat ayına göre mart ayında yükselen döviz işlemleri beklentilerin üzerinde olunca yine bir belirsizlikten dolayı panik havası devam ediyor.

Bu gelişmeler karşısında TCMB önlem almaya devam etti ve miktarsal sıkılaştırma yolu ile dezenflasyonist sürecin desteklenmesi politikalarını yineledi.

Hem mevduat hem de kredi faizlerinde yükselişler devam ediyor. Her ne kadar makro dengelere ilişkin beklentiler geçmiş döneme göre iyileşmiş olsa da hızlı bir şekilde bozulabiliyor. Uygulanan ekonomi politikalarının sürdürülebilirliğine dair söylentiler ve beklentiler hızlı bir şekilde bozulabiliyor.

Geçen yıldan beridir ülkeye yabancı sermaye çekmek için büyük çalışmalar devam ediyor. Son yaşanan gelişmelere bakacak olursak yabancı sermaye henüz tam da ülkeye giriş için hazır değil. Çeşitli beklentiler var muhtemelen, bazı süreçleri bekliyorlar. Bu gelişmeler sonucunda yerli döviz talepleri harekete geçince bu bağlamda, döviz kıtlığı ortaya çıkıyor ve beklentilere cevap verilemiyor.

Gelecek hafta PPK toplantısı var. Toplantıda alınacak karar ve gelecek açıklamalar büyük önem taşıyacaktır. Alınan önlemler ile piyasa faizleri artmış, döviz piyasası kısa bir yükselmenin ardından hafif bir el freni çekmiş gibi sakinleşmiş durumda. Bu nedenle TCMB bu toplantıda aksiyon almayı tercih etmeyebilir. Nisan PPK toplantısında yılın geri kalanı için daha önemli kararlar almak zorunda kalacaklar; çünkü önlerinde döviz ve enflasyon var.

Mart ayı sabit geçer ise  nisan ayında yapılacak bir faiz artışı ortaya çıkarsa yılın geri kalanında piyasalarda tansiyonun sınırlı tutulmasına ve yıl sonunda faiz indirimi konuşmak için çeşitli imkanları ortaya çıkaracaktır.

TCMB ve BDDK verilerine bakacak olursak mart ayında yabancılar toplamda 690 milyon dollar hisse ve tahvil satmışlar.  TC bankalarında 5.7 milyar dolar artış varken bunun sadece 3.3 milyar doları vatandaşlar tarafından gelmiş. Kredi faizlerinde beklentiler yükseleceği yönünde olduğundan ise ticari kredilerde de %2 civarı yükseliş söz konusu.

TC Şubat ayı enflasyonu yıllar sonra diğer kuruluşlardan daha yüksek çıktı! Bu haber de gözden kaçmadı.

Diğer yönden FİTCH Türkiye’nin kredi notunu yükseltti. (B+) not artışı önemli ama hale daha aşırı spekülatif sınıfta devam ediliyor. Kısacası bir önceki döneme göre borç ödeme gücümüz daha da artmış durumda bu tabi ki hiç şüphesiz iyi bir veri.

Kişilerin dövize ilgisi yeniden canlandı. Faizde reel kazanç henüz daha yok; bu sebepten dolayı TL mevduat faizlerinin altında gelir gelse bile genellikle kişiler dövizde kalma tercih ediliyor. Dövizin yükselişinin tırmanması talepleri hızlı bir şekilde artırıyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Yrd. Doç. Dr. Şükrü UMARBEYLİ yazıları