EkoFin

Yrd. Doç. Dr. Şükrü UMARBEYLİ
sukruumarbeyli@hotmail.com
Yrd. Doç. Dr. Şükrü UMARBEYLİ

#Büyük veri, beleş emi ?

Yayın Tarihi: 13/06/22 07:00
okuma süresi: 6 dak.

Bugünkü gündemimizde “büyük veri” yani “big data” var. Dünyanın geleceği bu verilere bağlı. Teknolojinin gelişmesi ve internetin hayatımıza girmesinden sonra bilginin gücü ön plana çıkmış ve bununla beraber bir bilgi çöplüğü ortaya çıkmıştır; ama bu çöp verilerinin arasından anlamlı veriler çıkacağını fark eden yazılım şirketleri Ar-Ge çalışmalarını bu alanlara yöneltmiş, farklı bir boyut kazanan ve bir anda ansızdan toplanan bu verilerden büyük bir kaynak yaratılması sağlanmış. İnternetten, sosyal medyadan ve çeşitli sensörler ile toplanmaya başlanmasından bu yana ortaya sürekli veri artışı sağlamalarından dolayı 2,5 kentilyon megabayt bilgi değerinden söz ediliyor ve gün geçtikçe daha da değeri artıyor. Hem bireysel hem de kurumsal verilerin internet aracılığı ile dünyaya paylaşılması aslında bir dönüm noktası.   

Büyük veri aslında sosyal medya hesap hareketlerinizdeki etkileşimi, arama motorlarındaki gezindiğiniz siteler ve arkanızda bıraktığınız izler, banka hesaplarınızdaki hareketler, mailler, bloglar ile oluşturulan kaydedici sensörler ile de kayıt altına her şeyi bir anda almaktadır. Bu kayıt altına alınan altın değerindeki bilgiler aslında bir hazine demektir. Büyük veri elde bulunan verileri işleyerek yeni bakış açısı sağlamayı hedeflemektedir. Bundan dolayı en faydalı bilgilere ulaşılması, bu verilerin karşılaştırılması, yapı modelleri oluşturulması ve tüm bu verileri ile de simülasyonlar çalıştırarak ortaya çıkan sonuçların nasıl etkilendiğini izleyecek boyuta ulaşmış durumdadır.   

Veri tabanlarındaki fotoğraflar, videolar, ses kayıtlarından, yazılar, metinler ve sensörler ile bunun yanında tüm veri ses kayıtlarına kadar her şey bu verilerin içerisinde kaynamış durumdadır. Bu aşırı veriler ayrıca belli segmentler ve başlıklar altında ayrıştırılarak müşterilerin profil analizleri ve stratejilerine kaynak olmaktadır. Büyük veri, sınırsız bir kullanım sağlamaktadır. Özellikle tüketici davranışlarını izlemek, yeni ve yaratıcı trendlerin sağlanması gibi durumlarda yeni kurulan şirketlerin kurum ve kuruluşlar yanında girişimciler için de kaçınılmaz bir kaynak olup, teknolojinin sağladığı en büyük nimetlerden biridir. Yapılan araştırmalarda büyük verinin %50 kazanç oranına etki ettiği, %41 pazar çalışmalarına etki ettiği, %37 reklam harcamalarında tasarruf sağladığı ve sosyal medya kullanımında ise %37 daha etkili oldukları ortaya çıkmıştır.   

Tüm bunların yanında büyük veri dünyamızda çeşitli alanlarda da kullanılmaktadır. Sağlık hizmetlerinde tıbbi kayıtlar, erken teşhis ve ilaçların geliştirilmesi ve analiz edilmesi boyutu söz konusudur. Doğal felaketlerin tahminlerinde, deprem ve tusunami analizleri ve sonraki aşamaları, suçların önlenmesi gibi konularda da birçok avantaj ve kolaylık sağlamaktadır. Bunun yanında firmaların, tedarikçilerin şirket içerisindeki her türlü işlem ve ürünlerle ilgili verilerin toplanması ile raporlama sürecine olan katkısı, sosyal medya paylaşımları verileri, internet üzerinden yapılan haberleşme, aramalara, satın alma ve yaptığınız paylaşımlar. Yine belirttiğim gibi sağlık kuruluşlarının hastaların verilerinin tutması, bankaların, müşterilerini ve kullanıcılarını tanıyan ara yüz deneyimi kazanmaları, zengin içerik ve sürekli hizmet sağlayan bir şubeleşme sağlaması, ecza depolarında yüz binlerce ilacın adını ve tam olarak nerede bulunduklarını bulmanızı sağlayan sistemlerin kurulması, arama motorları ile milyonlarca sayfa arasında en doğru ve en hızlı veriye ulaşabilmemiz için arka tarafta büyük veriler sürekli çalışıyor durumdadır.   

Büyük veri her geçen gün hızına hız katarak artıyor ve ileride bu veri yığınları ile nasıl başa çıkacağımızı iyi düşünmemiz ve planlamamız gerekiyor. Bu büyük veriler dünyamızı değiştirerek yaşam tarzlarımızı da belirleyecektir. Bundan dolayı bu verilerin doğru kullanılması hem toplum hem de ticari kuruluşlar için büyük önem taşımaktadır. Gelişen teknoloji ile bu faydalı ve kazancı bol olan bu verilerin ilerleyen süreçlerde daha da verimli olacağı kesindir. Verilerin gizliliği ve güvenlik sorunu oluşturma tartışmaları devam etmektedir. Bu verilerin şirketlere ve devletlere verilmesi ile onlar için bir güç oluştururken, bizler de mahremiyetimizi teslim etmiş oluyoruz ki bu verilerin ucu ve bucağı yok gün geçtikçe daha da artış gösteriyor.   

Büyük veri çalışmaları ile hedeflenen, şimdiye kadar kayıt altına alamadığımız verileri de kullanarak, yapılacak olan raporlamalar ile müşteri memnuniyetini arttırmak ve böylece şirketlerin değer ve karlılığını artırma da ayrıca amaçlanmaktadır. Son dönemlerde ortaya çıkan yeni yapı ile kişiye özel hizmet sağlayabilmek için kişilerle ilgili daha çok bilgi saklamak hedeflenmektedir. Büyük veri çalışmalarının yaygınlaşmasıyla her gün yeni bir alan ortaya çıkıyor. Pazarlama alanında ise “Big Data Pazarlaması” merhaba demiş durumda. Büyük veri ile hayal gücünüzdeki sınırı siz çizersiniz. Sadece ne yapmak ve neyi bilmek istediğimizi iyi anlamanız ve bilmeniz gerekmektedir. Gerisi size kalmış.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Yrd. Doç. Dr. Şükrü UMARBEYLİ yazıları