EkoFin

Yrd. Doç. Dr. Şükrü UMARBEYLİ
sukruumarbeyli@hotmail.com
Yrd. Doç. Dr. Şükrü UMARBEYLİ

Tahminleriniz için sihirli formül!

Yayın Tarihi: 14/11/22 07:00
okuma süresi: 4 dak.

Bu yazımda sizlere tahminleriniz için sihirli bir formül vereceğim. Tüm dünyada kullanılan ve çok başarılı sonuçlar almanızı sağlayan bir formül. İsmi PERT formülü bu formülü sakın hiç unutmayınız. Tüm belirsizlikler için bunu kullanabilirsiniz.

PERT formülü, özellikle her görevi tamamlamak için gereken süreyi ve toplam projeyi tamamlamak için gereken minimum süreyi belirlemek için belirli bir projeyi tamamlamaya katılan görevleri çözümleme yöntemidir. Tüm faaliyetlerin ayrıntılarını ve sürelerini tam olarak bilmeden bir projeyi planlamak mümkün hale getiren belirsizlik içerir. Bu daha çok bir olay odaklı tekniği yerine başlangıç ve tamamlama odaklı ve zaman önemli faktör yerine maliyet daha projelerde kullanılır. Çok büyük ölçekli, tek seferlik, karmaşık, rutin olmayan altyapı ve araştırma ve geliştirme projelerine uygulanır.

Özellikle araştırma ve geliştirme projelerinde uygulanabileceğini söyleyebiliriz. Çünkü araştırma ve geliştirme projelerinin her biri özeldir ve bu projelerdeki faaliyetlerin çoğu bir kez gerçekleştirildiği için, benzer faaliyetlerin önceden belirlenmiş süreleri yoktur. Bu nedenle faaliyetlerin bitiş sürelerindeki belirsizlikleri göz önüne alan PERT tekniği kullanılabilir.

Yaygın olarak kullanıldığı alanlar ise;

  • Tesis kurmak amaçlı.
  • Mevcut fabrikalarda genişletme yapılmak istenirse.
  • Kaynak tahsisi.
  • Bilgisayar sistemlerinin geliştirilmesi.
  • Bir tesisin bir yerden başka bir yere taşınması.
  • Araştırma ve Geliştirme (AR-GE) yatırımlarının yapılması.
  • Piyasaya yeni bir mal çıkarılırken.
  • Fabrikalardaki makine ve donanım, taşıt araçlarının ve binalarının normal ve olağanüstü bakım ve onarımı.

PERT analizinde işlemler beklenen değerlere göre yapılır. Faaliyet sürelerinin belirlenmesi için 3 ayrı tamamlanma süresinin belirlenmesi gerekir. Bu süreler;

1.İyimser süre(a): Faaliyetin en erken tamamlanma süresidir. Bu sürenin tahmininde her şey planlandığı gibi gider ve tüm etmenler faaliyeti olumlu yönde etkiler kabul edilir. Bunun gerçekleşme olasılığı ise %1 dir.

2.Kötümser Süre(b): Faaliyetin en geç tamamlanma süresidir. Bu sürenin tahmininde hiçbir şey planlandığı gibi gitmez ve beklenmedik olaylar faaliyete olumsuz etki yapar kabul edilir.

3.Olabilir süre (m): Eğer varsa daha önceki uygulamalardan alınmış bilgilerin ya da tahmin çalışmalarının sonuçları kullanılarak normal koşullar altında faaliyetin tamamlanacağı süreye en yüksek olasılıkla tamamlanma süresine denir. En gerçekçi süredir.

Bu veriler altında ortalama hesabı:

"(a+4m+b) / 6"

Bu formülü tüm hayat tahminleriniz için yapabilirsiniz. Her alanda ve her yerde süre ve ekonomik alanlar da dahil olmak üzere çok işe yarar bir tahmin formülünün sihrine sizlerde varın.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Yrd. Doç. Dr. Şükrü UMARBEYLİ yazıları