EkoFin

Yrd. Doç. Dr. Şükrü UMARBEYLİ
sukruumarbeyli@hotmail.com
Yrd. Doç. Dr. Şükrü UMARBEYLİ

“Trafik da trafik be anam”

Yayın Tarihi: 02/01/23 07:00
okuma süresi: 4 dak.

Evet, artık usandık. Trafikte geçen zamandan, kaybedilen milli gelirden, üretimin düşmesi, enerji kaybı, ailemizden çalınan zaman, stress, sıkıntılı yollar ve düzensizlik kısacası herkes çok şikayetçi…

Bazı yollar var ki yonca yapıp üstten atlatmak bu kadar mı zor?

Kaçış trafiğine açılan yollar var ve yerleşim yerlerinin tam ortasından geçiyor sağlı sollu park eden araçlar, kaçış yolları yerleşim yerlerinin arasından geçmemeli, yerleşimden uzak, planlı ve sistemli yollar olmalıdır. Örneğin Metehan ve Alayköy yolları sağlı sollu parklar yerleşim yeri, kafeler derken trafik daha da sıkışıyor.

Yollar yapılırken trafik akışı ölçülmeli ve yapıcı bir sistem ile yollar keşfedilip doğru hamleler yapılmalıdır. Kaç araç günde geçiyor analiz edilmelidir. Özellikle Ozanköy-Çatalköy ve Alsancak tarafları tamamen felç olmuş durumda. Ring sistemi oluşturup yolu biraz daha uzatabilirsiniz ama hiç durmayacak bir süreç oluşturacak bir trafik tek yönlü olarak düzenlenebilir.

Ülkeye gelen turistler için uyarıcı ve yol gösterici tabelalar lazım. Yolları bilmeyen biri için yol gösterici olamıyoruz eski usul o nerde bu nerde? Düzeni devam ediyor. Ama biz yurtdışında yönlendirici tabelalar ile her şeyi keşfedebiliyoruz.

Aşırı bir araba sayısı ve bu sayıya dayanamaz bir yol düzeni gittikçe daha da içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Herhangi bir önlem alınmaz ise yaklaşık 2-3 yıla kadar her yer kilitlenecek; asfaltlar çatlayacak.

Diğer taraftan trafikten etkilenen unuttuğunuz bir kesim var öğrenciler. Size gerçek bir hikaye anlatayım. Üniversitede sınav zamanı öğrencilerin yarısı sınava gelemedi neden mi? Çünkü okul otobüsü trafikten dolayı zamanında okula gelemedi. O kadar trafik var ki 2 tur bile mevcut rotada dönemiyor. Şimdi diyeceksiniz ki trafik sorunu her yerde var. Evet, var ama biz çözüm üretirsek ve yolları iyi analiz edersek, çeşitli köprüler ile yolları tarlaları bağlarsak çok büyük ilerlemeler yaşayabilecek seviyedeyiz. Diğer ülkeler kalabalık nüfuslarla ve ülkenin değerlendirecek yerleri kalmadığından daha az şanslı.

Güney Kıbrıs’a bakın trafik elbette her yerde ama kalabalık bir trafik bile hızlı bir şekilde ilerleyip açılıyor. Ana yoldan acil çıkış yolları lazım bu konu çok önemli onları da yapmalıyız.

Girne Boğaz'ını geçince çevre yolu var. Gerçekten çok başarılı yapılmış her yere bağlıyor ama tek eksiği nedir biliyor musunuz? Özellikle Girne’ye tekrar dönmek için Lefkoşa istikametine ana yola bağlıyor ve tekrar Gönyeli çemberinde geri dönmeniz gerekiyor; lütfen orayı artık bir yoncaya bağlayalım; direkt olarak Boğaz’a ve Girne’ye gitmek için bu eziyete katlanmayalım.

Trafik bir toplumun kültür seviyesini gösteren bir olgudur. Ne kadar düzenli olursa çevresel ve ekonomik yönden de bir o kadar toplumun gelişmişlik seviyesini ortaya çıkarırız. Geleceğimiz için şimdiden trafik ve ulaşım için iyi bir planlama yapmazsak iş işten geçecektir.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Yrd. Doç. Dr. Şükrü UMARBEYLİ yazıları