EkoFin

Yrd. Doç. Dr. Şükrü UMARBEYLİ
sukruumarbeyli@hotmail.com
Yrd. Doç. Dr. Şükrü UMARBEYLİ

Ekonomik özet

Yayın Tarihi: 25/12/23 07:00
okuma süresi: 4 dak.

Geçen hafta Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası politika faizini 250 baz puan artırarak %42,5 seviyesine çekti. Faiz artışları enflasyonun dengeye gelmesi için devam ediyor. Peki bu son mu olur? Bence olmaz daha gidecek çok yol var. Mart ayındaki yerel seçimlere kadar faiz politikasında bir durağan dönem geçirir miyiz? Onu izleyip göreceğiz ama yine kurlar bu seviyelerde bir az daha kısa bir yükselişi görebilir.

Nisan ayından itibaren faiz ve dövizdeki artışlar devam ederken muhtemelen 2024 yılı sonlarına doğru enflasyonda baz etkisi düşüşleriyle birlikte gelinen noktada faiz indirimleri ancak gündeme gelebilecektir. FED (Amerika Merkez Bankası) faiz indirimi sinyallerini vermeye başladı bile; ayrıca 2024'te üç kez faiz indirimi yapılabileceği sinyali verdi. Ancak faiz indiriminin 2024 ortasından önce başlaması beklenmiyor.

İngiltere'de ise beklentinin üzerinde yavaşlama gösteren enflasyon verileri sonrasında, ekonomistler İngiltere Merkez Bankasının (BOE) gelecek ayki toplantısında faizi artırma ihtimalinin çok zayıf olduğunu ve sıkılaşma döngüsünün sonlandığını düşünüyor. Ekonomistler, enflasyon verileri sonrasında BOE'nin gelecek ayki toplantısında da faiz oranlarında yeni bir artışa gitme ihtimalinin çok zayıf olduğunu ve ülkede artık faiz oranlarının zirve yaptığını düşünüyor.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) bu yılın başlarında faiz oranlarını rekor seviyeye yükseltti, ancak son birkaç aydır beklenmedik şekilde iyi gelen enflasyon verileri politikanın daha fazla sıkılaştırılmasını neredeyse tamamen ortadan kaldırdı ve rotayı ne kadar hızlı tersine çevireceğine doğru kaydırdı. ECB, politika gevşemesinin ufukta göründüğünü ima bile etmedi ve bunun yerine önümüzdeki dönemde sabit faiz oranları için rehberliğini sürdürdü. ECB'den yapılan açıklamada, "ECB'nin temel faiz oranları, yeterince uzun bir süre boyunca korunduğunda (enflasyon) hedefine önemli bir katkı sağlayacak seviyelerdedir" denildi.

TCMB'nin ocak ayında bir 250 baz puanlık artış daha yaparak politika faizini %45'e yükseltebilir ve enflasyon ise Mayıs 2024'te %68'e kadar yükseldikten sonra hızla düşerek 2024 yılı sonunda %39'a kadar inebileceği öngörüleri de piyasalarda hâkim.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, ABD'de para politikasının reel ekonomiye daha fazla etki etmesi, Çin'de emlak krizinin tüketim ve yatırım üzerinde baskı oluşturması ve Avrupa'da ekonomik büyümenin sadece marjinal düzeyde iyileşmesi nedeniyle küresel makroekonomik büyümenin gelecek yıl yavaşlamasının beklendiğini bildirdi.

Fitch'ten yapılan bir diğer açıklamada da ABD, Avro Bölgesi ve İngiltere'de politika faizlerinin 2023'ün 3'üncü çeyreğinden bu yana sabit tutulduğu ve sıkılaşma döngüsünde muhtemelen zirvelere ulaşmış durumda olunduğu ifade edildi.

ABD Merkez Bankası (Fed), Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankasının (BOE) bir sonraki hamlelerinin faiz indirimi olmasının beklendiği ancak gevşemenin piyasaların şu anda beklediğinden daha yavaş ve yüzeysel olacağı aktarıldı. Kredi derecelendirme kuruluşunun açıklamalarında, politika faiz oranlarının her üç ekonomide de 2024'ün sonuna kadar 75 baz puan düşmesinin beklendiği kaydedildi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Yrd. Doç. Dr. Şükrü UMARBEYLİ yazıları