Bir teröristin eşinden First Lady olur mu?

Yayın Tarihi: 20/07/20 07:00
okuma süresi: 5 dak.

Çok yürünen bir yol değil. Böyle bir yol, elbette güllerle döşeli değil. Bir hayatın tamamını, bir mücadelenin tamamına adamak yürek ister. Ama kimi zaman, doğduğunuz topraklar ve yaşadığınız olaylar sizi mücadelenin ortasında bırakır. Ve bir ömür bu mücadeleyle geçer, bazen hiç kazanılmayacak bir mücadeleyle. 

Madiba’nın karısı, ömür boyu hapse çarptırılan kocasının 27 yıllık hapis hayatı boyunca, yıprandı, yıpratıldı. Siyahların özgürlük hareketi simgesi efsane isim Nelson Rolihlahla Mandela’nın ikinci eşi olan Nomzamo Winifred Zanyiwe Madikizela Mandela, bu mücadele yıllarında, çocukları ile birlikte zulüm yaşadı. “Hayatımın en zor dönemi” diye adlandırdığı eşinin hapiste olduğu yıllar boyunca, eşi adına tüm örgütlenmeyi yürütme, devlet politikası ile savaşma, kocasının özlem ve acısını yaşama ve yüzlerce defa tutuklandığı soruşturmalar boyunca sorgulara muhatap olma acılarını, ölüm tehlikelerini, tehditleri zamana ve yüzündeki derin çizgilere gömdü. 

Üstelik bu mücadeleyi Mandela’nın ilk eşinden devralmış gibiydi. Madikizela Mandela, Nelson Mandela’nın ilk mücadele yıllarındaki Evelyn Ntoko Mase’den sonraki ve 80 yaşında evlendiği üçüncü eşi Graça Machel’den önceki eşiydi. 

Bir inancın öncülüğünü yapan ve “Mücadele benim hayatımdır” diyerek, bunu bir cümle olmaktan çıkarıp hakikate çeviren Nelson Mandela, tüm bir hayatı, siyahlara adarken, yaşadığı tüm dramatik zamanlara rağmen eşinin dimdik ayakta oluşundan güç aldı. Bu, önce aile ve sonrasında ise toplumsal birliktelik, bir lider yaratacaktı. 

Öyle de oldu. Kocası Mandela, “hücrede tektim ama mücadelede herkesleydim” derken bu birliktelikten aldığı gücü vurguluyordu. Bir yandan karısına zulüm edilmesini önleyememenin acısı öte yandan tüm toplumun sürdürdüğü mücadele nedeniyle yaşadığı artan baskı ve elinden bir şey gelmeksizin süren hapishane yılları boyunca tüm temasın ve gücün birleşmesi için karısı Bayan Mandela görev başındaydı. 

Winnie Madikizela, bu mücadeleden hiç yılmayarak, geleceği besler gibi yaşıyordu. Bu da kocasının 1990 yılında serbest kalmasından sonra yürüdükleri haklı yolun parlak günlerini yaratacaktı. 

Güney Afrika’da, kendi kabilesindeki büyüklerin kocasına taktıkları lakabı olan Madiba’nın toplum liderliği, mücadele kazanımı ve Devlet Başkanlığına giden parlak yarınlardı. 

Bölücü, terörist, anarşi yaratma eğilimli gibi suçlama ve sıfatlarla hayatının en güzel yıllarını hapishanede geçiren Nelson Mandela, 1990’da serbest kalmasının ardından sürdürdüğü demokratik mücadelesinde Devlet Başkanlığına kadar yükselerek, başladığı yolu tamamladı. 

Bu yolculukta ise “eşim olmadan yapamazdım” derken, eşinin kendisine verdiği inanç ve desteğe vurgu yapıyordu. Winnie Madikizela, her hal ve durumda ettikleri evlilik yeminlerine bağlı kaldığını gösteren kadınlardan biri olarak, dünyayı etkileyen bir hareketin mimarına en büyük desteği veren kişiydi. O kocasından bile çok çizile çekti. 

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Diğer Dr. Ferhat ATİK yazıları