Belediyelerin peyzaj hizmetleri

Yayın Tarihi: 05/07/14 08:00
okuma süresi: 5 dak.
A- A A+
Son yıllarda bazı Belediyelerin, ağaçlandırma ve peyzaj hizmetlerine eskiye göre daha fazla önem vermeye başlaması çok olumlu ve sevindirici bir gelişmedir.

Çünkü, Belediyelerin kaldırımları ağaçlandırması ve vatandaşların kavurucu sıcaklardan etkilenmeden ağaçların gölgesinde yürümesini sağlanması, yararlı bir hizmettir.

Şehirler içinde de belirli kavşakların rengarenk çiçeklerle süslenmesi, halkımızın ferahlatılması yanında, ülkemizi ziyaret eden yabancılara karşı da olumlu etki yapar.

AB normları çerçevesinde yerleşim yerlerinin %15'i oranında parklar yapılması ise,vatandaşlarımızın sağlığı bakımından önemli bir hizmettir.

Bu nedenle Belediyeler, artık bütün dünyada çağdaş bir gereksinim kabul edilen ağaçlandırma ve peyzaj hizmetlerine mutlaka daha fazla önem vermeli.

Yalnız tüm faaliyetlerde olduğu gibi, ağaçlandırma ve peyzaj uygulamalarının da, gelişigüzel değil, tekniğine uygun yapılması gerekir.

Ancak, yol ağaçlandırılmasında yerel koşullarımıza uyan bize özgü ağaçlar yerine dış kaynaklı bitkiler kullanılması , ağaçların kaldırımların iç tarafı yerine yolun başlangıç kenarına dikilmesi, kaldırım ve yol kenarları ile parklardaki ağaçların budama adı altında parçalanması ve yol kenarlarındaki ot temizliğinin geç yapılması gibi hatalı uygulamalar, Belediyelerin bu konuda ehil personel istihdam etmediğini akla getiriyor.

Kuru ot temizliği yapılacaksa, kurumadan ve tohumları yere düşmeden ilk baharda yapılmalı.Aksi takdirde kuruyan otlardan yere düşen tohumlardan müteakip yıl çok daha fazla ot çıkacaktır.Ayrıca fazla kurumayan otların, tırpan makinesi ile temizlenmesi daha kolay ve daha az maliyetlidir.

Girne belediyesi temizlik işleri personelinin son iki yılda Yenikent bölgesi Çamlı Sokak'ta yaptığı gibi, ağaçların dallarının gelişigüzel zamanda ve bilinçsizce kesilmesi büyük hatadır.

Çünkü kavurucu sıcaklarda dalların kesilmesi, ağaca zarar yapar.Ayrıca budama yapılırken, dalların kesilmesinde belirli teknik kurallara uyulması şarttır.Kalın dallar, düzgün kesilmeli ve kesilen yerler de aşı macunu veya boya ile kapatılmalı.

Budama uygulamasının doğru ve tekniğine uygun yapılması için, budama işinin gelişigüzel herhangi bir düz işçi yerine, tarım teknisyenine veya hiç olmazsa bu konuda pratik bilgisi olan kişilere yaptırılmalı.

Hele geçen yıl şikayet edilmesine rağmen bu yıl , Girne'nin Yenikent bölgesi Çamlı Sokak'ta kaldırımdaki sakız ağacının(Şinya) budama kisvesi altında gelişigüzel parçalanması, üstüne üstlük resimde görüldüğü gibi, bu yıl evin avlusuna dikili olan ve kaldırıma uzanan kalın dalların da kesilmesi, bu hizmeti veren şubede çalışan personelin yaptığı işin önemini takdir etmediğini gösterir.

Kaldırıma gölge yapmaktan başka hiçbir zararı olmayan zeytin ağacının kalın dallarının parçalanması, Fasıl 63'e göre de suçtur.

Belediye çalışanları, vatandaşlardan toplanan vergilerle ödendiğine göre, halka zarar verecek ve tepkisine sebep olacak şekilde değil, halkı memnun edecek şekilde hizmet vermeli.

Belediyedeki yetkililer de, vatandaşların şikayetlerini dikkate almalı ve hatalı davranan işçiler hakkında yasal işlem yapmalı.

İçinde bulunduğumuz coğrafi bölge küresel ısınmanın etkisi altına girdiği için bundan sonra kavurucu sıcaklar ile kuraklığın şiddeti, her geçen yıl daha da şiddetlenecektir.

Kuraklık ve kavurucu sıcakların etkilerinin azaltılmasında, doğal,en güçlü ve önemli yardımcımız da ağaçlardır.

Görüldüğü gibi tüm dünya ve insanlar için önemli olan ağaçlar, bizim ülkemiz için çok daha değerli ve yaşamsal önemdedir.

İşte bu nedenle yeni göreve getirilen Belediye yöneticileri, çevre temizliği ile peyzaj hizmetlerine mutlaka daha fazla önem vermeli.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.