Su baskını sorunu, nedenleri, sorumluları ve çözüm şekli

Yayın Tarihi: 03/12/14 08:00
okuma süresi: 4 dak.
A- A A+

Ülkemizde dere yataklarının bozulması ve yerleşim yerlerinde yağmur suyu drenaj sisteminin gerektiği düzeyde oluşturulmaması nedeniyle, sık sık su baskınları felaketi ile karşılaşmaktayız.

Son yıllarda küresel iklim bozukluğu nedeniyle yağışların daha az ve seyrek, fakat sağanak şeklinde olacağı bilindiğine göre,gerekli önlemlerin alınmaması durumunda, bundan sonra bu felaketle daha da sık karşılaşacağız.

Su baskınların önlenmesi için, önce nedenler belirlenmeli ve yağmur sularının zararsız bir şekilde akabilmesi için, gerekli düzenlemeler yapılmalı.

Son yıllarda Lefkoşa sanayi bölgesinde görülen sel felaketi, uzun yıllarda doğal olarak meydana gelen , yağmur sularının zararsız bir şekilde akmasına olanak veren, dere yatağının bozulmasından kaynaklanmaktadır.

Çünkü geçmişte, kuzeyden güneye şimdiki sanayi bölgesinin içinden akan dere yatağı, parsellenip arsa olarak dağıtılmış, içine binalar yapılmış ve doldurulup,bozulmuştur.

Halen içinde çok sayıda bina bulunduğuna göre, sorunun çözümü için dere yatağının geçmişteki durumuna getirilmesi zordur.

Bu durumda köklü çözüm için, sanayi bölgesinin kuzeyindeki su toplama havzaları üzerine, gölet yapılması ve yağmur sularının burada depolanması ve böylece güneye daha az yağmur suyu gitmesi önlenmeli.

Gölet yapılması ile hem yağmur sularının, gelişigüzel sanayi bölgesi içine dağılıp zarara sebep olması önlenecek, hem de tarımda kullanılabilecek bir su kaynağı oluşturulacaktır.

Mağusa İsmet Paşa bulvarındaki su baskınının sebebi ise, yakın geçmişte yolu genişleten ve kaldırımları yeniden yapan Belediyenin,yağmur suyu drenaj kanalı tesis etmemesinden kaynaklanıyor.

Yürürlükteki mevzuata göre, yeni inşaat yapan vatandaşlardan kaldırım altına yağmur suyu drenaj kanalı tesis etmesini şart koşan Mağusa Belediyenin, alt yapı tesisini yapmaması oldukça ibret vericidir.Başka bir ülkede olsa, böyle bir uygulama yapan sorumlular hakkında yasal işlem yapılacaktı.KKTC'de ise böyle görev ihmalleri ve suçlar, basına bile yansıtılmamakta.

Aslında resmi bir kuruluş olan Belediyenin, yaptığı tüm inşaat işlerini tekniğine uygun ve örnek olması gerekir.

Sonuç olarak da zamanında Mağusa Belediyesinin, yağmur suyu drenaj alt yapısını tesis etmemesi nedeniyle, İsmet Paşa bulvarı (Karpaz yolu) yağışlardan sonra sular altında kalıp vatandaş mağdur oluyor.

Bölge orta halli yağışlardan sonra bile su altında kaldığına göre, Belediye , yağmur suyu drenaj sistemi tesisi için, geçmişte yaptığı kaldırımları bozmak, yeniden hafriyat yapmak zorunda kalacak ve boşuna ek harcama yapacak.

Belediyenin söz konusu yolu genişletirken, yağmur suyunun zararsız akmasını sağlayabilecek gerekli alt yapıyı ihmal etmesi, bölgede yaşayan vatandaşların zarar görmesine sebep olmaktadır.

Vatandaştan yağmur suyu drenaj alt yapısını tesis etmesini isteyen ve bunu inşaat izni verirken şart koşan Belediyenin, neden yolu genişletirken alt yapıyı ihmal ettiği araştırılmalı ve sorumlulardan hesap sorulmalı.

Çünkü yapılan hizmet ihmali sonucu hem vatandaşlar mağdur olmuş, hem de Belediye boş yere yeniden harcama yapmak zorunda kalacaktır.

Yağışlardan sonra su baskını görülen diğer yerleşim yerlerinde de sorun, ya dere yataklarının bozulmasından ya da yağmur suyu drenaj kanalı bulunmaması ve/veya yetersiz olmasından kaynaklanıyor.

Bu nedenle, sel felaketinin köklü çözümü için hiç olmazsa bundan sonra,dere yatakları bozulmamalı ve yağmur suyu drenaj sistemi oluşturulmasına mutlaka önem verilmeli.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.