Halkımız nasıl bir başkan ister?

Yayın Tarihi: 04/02/15 08:00
okuma süresi: 5 dak.
A- A A+

Yunanistan'da çok abartılı söylem ve alçak gönüllü davranışları ile halkın sevgisini kazanmayı başarıp, seçimden zaferle çıkan Aleksis Tsipras'ın vaat ettiklerini yerine getirebilmesinin ve iktidarda uzun süre kalabilmesinin oldukça zor olduğu görüşündeyim.

Fakat Tsipras'a, KKTC'de bile bir çok kişi tarafından sempati duyulması,dünyada artık sadece seçim döneminde; vatandaşları adam yerine koyan,vatandaşların ayağına giden ve onlara değer veren politikacılar yerine, alçak gönüllü, halka yukardan bakmayan ,makama geldikten sonra kibirlenmeyen, büyüklenmeyen, halktan kopmayan politikacılar istediğini göstermektedir.

Aslında makamlarda bulunan kişilerin alçak gönüllü davranması, gösteriş ve lüksten kaçınması,Devletin bütçesinden sefa sürmemesi, lüks harcamalardan kaçınması devlet bütçesine yük getirmemesi, halkın sevgi ve sempatisini kazanmasına sebep olur.

Ayrıca sadece geçici olarak 4-5 yıl için makama gelen kişilerin kibirlenmesi,özellikle küçük ülkelerde isabetli bir tutum olamaz.

İskandinav ülkelerinde Devlet Başkanlarının, Başbakanların Bakanların görevlerine pahalı ve lüks resmi hizmet araçları yerine, bisikletleri veya toplu taşıma araçları ile gitmesi, saygınlıklarını azaltmaz aksine, halkın sevgi, saygı ve takdirini kazanmasına sebep olur.

Latin Amerika'daki devlet yöneticilerinin sade yaşamı ve bulundukları makamların olanaklarından yararlanmamaları da saygınlıklarını artırmaktadır.

80 milyonluk İran'ın 8 yıl Devlet Başkanlığını yapan Ahmedinejad, görev süresinin tamamlanmasından sonra, üniversitedeki eski işine döndü ve sade bir vatandaş olarak yaşamını sürdürmeğe başladı. Cumhurbaşkanlığı görevinden ayrıldıktan sonra da,Devletten,maaş,makam arabası, ofis, koruma görevlisi ve şoför istemedi.Üniversitedeki görevine sade vatandaşlar gibi, halk otobüsü ile gidiyor.Otobüsteki fotoğrafı sosyal medyada herkesin takdirini kazandı ve Face-Book'ta paylaşım rekoru kırdı.

'Dünyanın en yoksul devlet başkanı' olan Uruguay Devlet Başkanı Jose Mujica'nın 27 yıllık Voklswagen arabasına 1 milyon dolar verildi.Üç bacaklı köpeğini veterinere götürebilmek için arabaya ihtiyacı olduğundan satmadı.Ayrıca maaşının %90'nını hayır kurumlarına bağışlamaktadır.(Milliyet gazetesi )

Nur içinde yatsın büyük, dürüst ve basiretli devlet adamı Bülent Ecevit'in de, makamlarda bulunduğu süre içinde büyüklük kompleksine kapılmaması ve sade bir vatandaş gibi yaşamayı tercih etmesi takdirle anılıyor.

Kesinlikle niyetin kimseyi suçlamak ve kırmak niyetinde değilim.Ancak sosyal medyada ortaya konan görüşlerden, halkımızın da artık alçak gönüllü ve makama geldikten sonra kibirlenmeyen ve savurganlık yapmayan liderlerden yana olduğu anlaşılmaktadır.

Zaten ülkemizde de politikacılar makama geldiklerinde devletimizin henüz tanınmamış olduğunu ve varlığımızı anavatanın özverili maddi -manevi yardımları ile sürdürebildiğimizi dikkate alması ,böylece kibirlenmemesi ve tasarrufa önem vermesi, bu tutumu ile tüm seçilmiş yetkililer ile atanmış yöneticilere de örnek olması gerektiği görüşündeyim.

Halk tarafından seçimle iş başına getirilen bir cumhurbaşkanın, makama geldikten sonra halktan kopmaması,büyüklenmemesi, halka yukardan bakmaması,harcamalarında savurganlık yapmaması, kısaca olumlu tutum ve davranışları, devlette görev yapan tüm siyasi ve atanmış kişilerin de ayni şekilde davranmasına öncülük edecektir.

Yunanistan'da iktidara gelen Syriza hükümeti başbakanının, bakanlıklarda lüks makam araçlarının masraflı ve lüzumsuz olduğunu ve satışa çıkarılacağını açıklamasının, KKTC gibi dış yardımla ayakta durabilen ülkelerde örnek alınması gerektiği görüşündeyim.

Zaten geçici ve kısa bir süre için makama gelen kişilerin halktan kopması ve kibirlenmesi,özelikle bizim gibi küçük toplumlarda isabetli bir davranış olmaz.Çünkü sayılı yıllar çabuk geçer. Makamda iken halktan kopan ve kibirlenenlerin de yeniden sade vatandaş olarak halk arasına karışması oldukça zor ve sıkıcı olur.

Savurganca harcamalar ise özellikle küçük toplumlarda halkın gözüne daha çok batmakta ve eleştirilmektedir.

Kanımca adayların,seçim propagandalarında, makama geldiği taktirde nasıl bir cumhurbaşkanı olacağını şimdiden özlü olarak açıklaması, siyasilere kızgın olması nedeniyle oyunu kullanmayanların, henüz kime oy vereceğine karar vermeyenlerin ve tarikat gibi bir partiye saplanıp kalanların dışındaki seçmenlerin daha doğru tercih yapması bakımından yararlı olacaktır.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.